16.4.20

Η πανδημία έκανε ακόμη πιο ορατή την ευαλωτότητα της ΛΟΑΤΚΙ νεολαίας.



Η εμφάνιση του COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά την ευθραυστότητα της αμερικανικής οικονομίας και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλειας που συγκροτήθηκαν για να υποστηρίξουν τις ευάλωτες κοινότητες. Το COVID-19 αποκαλύπτει σε πολλούς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείας αλλά και ολόκληρη η υφήλιος είναι σοβαρά απροετοίμαστοι όταν έρχεται η στιγμή να αντιμετωπίσουν νέα και πιο μεταδοτικά ξεσπάσματα ασθενειών ή άλλων καταστροφών. Έχουμε προσέξει πως αυτά τα συμβάντα επηρεάζουν δυσανάλογα τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, από τους ανασφάλιστους και άνεργους ως τα άστεγα άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και η ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία. 


Σε περιοχές όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, σχολεία και πανεπιστήμια έκλεισαν μπροστά στο φόβο μιας ευρύτερης διασποράς του COVID-19, δημιουργώντας σοβαρά εμπόδια σε οργανισμούς όπως ο Safe Space NOVA και άλλους που παρέχουν ασφάλεια και φιλικούς χώρους στη ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία που ήδη αντιμετωπίζεται με στίγμα, προβλήματα σίτισης και απομόνωση. Με τα πανεπιστήμια να κλείνουν, μερικοί νέοι δεν έχουν σπίτι να επιστρέψουν και αναγκάζονται να βρουν εναλλακτικές, όπως το να μείνουν σε φίλους ή κοινοτικά καταφύγια, αυξάνοντας το ρίσκο έκθεσης στον επικίνδυνο αυτόν ιό. Πολλά καταφύγια κατά μήκος της χώρας είναι ήδη γεμάτα, καθιστώντας αμφίβολη την ασφάλεια των νέων.

Μια αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα η Human Rights Campaign τονίζει τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Η αναφορά δείχνει ότι όπως αναμενόταν, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι πιο ευάλωτα στους κινδύνους στην υγεία που προκαλεί ο ιός – είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υγειονομική κάλυψη και είναι πιθανότερο να υποφέρουν από χρόνιες νόσους. Είναι επίσης πιο πιθανό να εργάζονται σε δουλειές που έχουν επηρεαστεί έντονα, όπως η σίτιση και η παροχή υπηρεσιών, συχνά με περισσότερη έκθεση και υψηλότερη οικονομική ευαισθησία στην κρίση του COVID-19. Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, μόλις το 29% των ερωτηθέντων κατά την έρευνα δήλωσε ότι ο εργοδότης τους έδινε άδεια μετ’ απολαβών για λόγους υγείας και ότι ήταν σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν.

Στη Safe Space NOVA, μια μη-κερδοσκοπική κοινότητα στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, όπου είμαι εθελοντής, επικοινωνούμε με τους νέους μας, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται στα διάφορα πανεπιστήμια της χώρας, συζητώντας για την αναγκαιότητα να ξοδεύουν λεφτά για πρόσβαση σε φαγητό. Έχουμε επίσης προχωρήσει σε εικονικά και διαδραστικά προγράμματα για να βοηθήσουμε τους νέους να νιώσουν συνδεδεμένοι και να μειώσουμε την αίσθηση απομόνωσης όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτήν την περίοδο μεγάλης ανάγκης. Αλλά, μέρα με τη μέρα, αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο.

Καθώς ο ιός συνεχίζει να καλπάζει, η τρανς νεολαία αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο, και κάποιοι οργανισμοί αγωνίζονται ενάντια σε πρακτικές διακρίσεων που στοχοποιούν τα νεαρά τρανς άτομα σε καταφύγια κατά μήκος της χώρας. Διάφοροι οργανισμοί έχουν υποβάλει μηνύσεις ενάντια στην κυβέρνηση Τραμπ για την άρνηση να θέσουν σε ισχύ κανόνες που να απαγορεύουν σε ομοσπονδιακούς εντεταλμένους να κάνουν διακρίσεις ενάντια στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. “Η ΛΟΑΤΚΙ+ νεολαία είναι 120% πιθανότερο να βρεθεί άστεγη σε σχέση με τους στρέιτ και cis συνομήλικούς τους” δήλωσε ο Gregory Lewis, διοικητικός σύμβουλος της True Colours United, μιας από τις οντότητες που μήνυσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. “Η τρανς νεολαία αντιμετωπίζει υψηλό ρίσκο και μοναδικούς τύπους διακρίσεων και τραύματος όταν είναι άστεγη”.

Αν και οι καιροί φέρνουν πολλές προκλήσεις, το Εθνικό Νομικό Κέντρο για τους Άστεγους και της Φτώχιας ορίζει πεδία όπου μπορούμε όλοι να υποστηρίξουμε τη νεολαία και άλλες ευπαθείς ομάδες καλώντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τα σχολεία να προσφέρουν ίση πρόσβαση σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίας. 

Συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
 Τροποποιήσεις των προγραμμάτων σπουδών και εξ αποστάσεως διδασκαλία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο υλικό των μαθημάτων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι δεν έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση σε υπολογιστές, Ίντερνετ και άλλες ψηφιακές μεθόδους μάθησης.
 Πρόσβαση σε φαγητό και οικονομική υποστήριξη, και αναζήτηση τρόπων ώστε αποτελεσματικά να διαμοιράζεται η ενίσχυση σε άστεγους μαθητές και ασυνόδευτους ανήλικους που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στα κοινά σημεία διαμοιρασμού. 
 Δημιουργία διαδικασιών για τη διατήρηση επαφής με προς το παρόν μη ταυτοποιημένους άστεγους φοιτητές, και ταυτοποίηση φοιτητών που μπορεί να έχασαν το σπίτι τους αυτήν τη δύσκολη περίοδο. 
 Τήρηση των οδηγιών των Κέντρων Διαχείρισης Ασθενειών και Πρόληψης για αποφυγή της υποχρεωτικής μετακίνησης ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και νέων, σε ομαδικά καταφύγια κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 Απόδοση προτεραιότητας στη στέγαση και την περίθαλψη, ιδίως για ασυνόδευτους ανήλικους που συχνά δεν έχουν τα προαπαιτούμενα για συγκεκριμένα προγράμματα στέγασης και οικονομικής ενίσχυσης.

Υπάρχουν πράγματα που όλοι μπορούμε να κάνουμε με τον χρόνο μας προκειμένου να ελαφρύνουμε το φορτίο που έφερε στην επιφάνεια αυτός ο ιός. Μπορείτε να προσφέρετε εθελοντικά το χρόνο σας υποστηρίζοντας τη νεολαία μας, είτε δωρίζοντας χρήματα σε οργανισμούς που εργάζονται με ΛΟΑΤΚΙ+ νέους είτε συμβάλλοντας στο συντονισμό της διάθεσης πόρων. 

Αυτό είναι ένα κάλεσμα σε εκείνα τα μέλη της κοινότητας που εργάζονται στο χώρο της κοινωνικής εργασίας και της συμβουλευτικής και μπορούν να οργανώσουν εικονικές θεραπευτικές συνεδρίες ώστε να δείξουν στη νεολαία μας ότι δεν είναι μόνοι πίσω από το παραπέτασμα της κοινωνίας, και ότι αυτήν την περίοδο της κρίσης, όλοι τους προσέχουμε.

Γράφει: Charles A. Sumpter Jr. 
Μεταφράζει:  Πέτρος Θεοδωρίδης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.