10.12.19

«Γουρούνια, κάτω τα χέρια σας από το θέατρο»



Ούγγροι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν χθες ενάντια στην προσπάθεια της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουγγαρίας να ασκεί πολιτικό έλεγχο της θεατρικής σκηνής της χώρας με ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.

Παρά το κρύο και τη βροχή περίπου 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο της Βουδαπέστης σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου, με κάποια από τα πλακάτ να γράφουν : «Γουρούνια, κάτω τα χέρια σας από το θέατρο».
Το σχέδιο νόμου υπογράφηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζολτ Σέιμεν και αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα σε μια διαδικασία εξπρές χωρίς ουσιαστική συζήτηση.
Οι διατάξεις προβλέπουν τη θέσπιση ενός Κρατικού Πολιτιστικού Συμβουλίου για την «ενοποιημένη στρατηγική κατεύθυνση διαφόρων τομέων του πολιτισμού» από την κυβέρνηση με σκοπό πιο σφικτό και συγκεντρωτικό έλεγχο.

«Αυτή τη φορά μας κλέβουν τα θέατρα»

Προσχέδια του νόμου πυροδότησαν διαδηλώσεις με τους επικριτές να προειδοποιούν ότι ο διορισμός διευθυντών θεάτρου και ο έλεγχος της χρηματοδότησης ανοίγει την πόρτα για την κατάπνιξη της καλλιτεχνικής ελευθερίας.
Προβεβλημένοι ηθοποιοί, διευθυντές θεάτρων, ανάμεσά τους και ο αριστερός νέος δήμαρχος της πόλης Γκέργκελι Καρατσόνι, μίλησαν στη χθεσινή διαδήλωση τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να υπονομεύσει την ελευθερία του θεάτρου.
«Αν υπερασπιστούμε την ελευθερία του θεάτρου, υπερασπιζόμαστε την ελευθερία της πόλης», δήλωσε ο Καρατσόνι στο πλήθος. «Είμαι δημοκράτης, και αυτό είναι ένα βήμα προς την κλοπή ακόμη ενός τομέα που ανήκει στο λαό: Αυτή τη φορά είναι τα θέατρα», είπε ο Γκάμπορ Τίμαρ, ένας 67χρονος συνταξιούχος οδηγός λεωφορείου.
Με βίντεο που ανήρτησαν στο Facebook γνωστοί ηθοποιοί και διευθυντές θεάτρων δήλωσαν πως τα σχέδια παραπέμπουν στην κομμουνιστική περίοδο. Πολλοί ηθοποιοί διάβασαν το αίτημα της συλλογής υπογραφών σε θέατρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Συλλογή υπογραφών

Στο μεταξύ 50.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει ένα ψήφισμα εναντίον του νόμου. Στο κείμενο του ψηφίσματος τονίζεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να «ισοπεδώσει το κρατικό ταμείο για τον πολιτισμό», να διορίσει τους δικούς της διευθυντές κρατικών θεάτρων, να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση ως μόχλευση και να διακόψει τη χρηματοδότηση ανεξάρτητων θεάτρων, «καταδικάζοντας αυτά σε βέβαιο θάνατο».
Οι υπογράφοντες εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους για το γεγονός ότι ο υπουργός Ανθρώπινου Δυναμικού, που έχει υπό την εποπτεία του τον τομέα του πολιτισμού, θα έχει λόγο στον διορισμό θεατρικών διευθυντών και σε θεσμούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος και τους δήμους.
Επίσης, το νομοσχέδιο αναφέρει πως ο υπουργός και ο κατά περίπτωση δήμος θα πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία για τον ορισμό της κοινής λειτουργίας ενός θεάτρου, όπως ο διορισμός του διευθυντή του, αλλά αυτή η συμφωνία θα πρέπει να εγγυάται την καλλιτεχνική ελευθερία του θεάτρου.
Όπως σημειώνει το Associated Press, ο πολιτισμός στη χώρα επιδοτείται από το κράτος, με εισιτήρια μουσείων, όπερας και θεάτρου, πολύ φθηνότερα από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη. Ταυτόχρονα. Λίγοι δήμοι έχουν τα μέσα να χρηματοδοτήσουν τα θέατρα τους και συχνά βασίζονται σε κυβερνητικά κονδύλια για τη συντήρησή τους.
Κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε την Παρασκευή μιλώντας στο Reuters πως μια πρόσφατη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης σε ένα θέατρο στην Βουδαπέστη κατέστησε τις αλλαγές απαραίτητες καθώς η κυβέρνηση σήμερα δεν έχει την εξουσία να απολύσει τον διευθυντή του θεάτρου που εμπλέκεται στην υπόθεση.
Το μέτρο της κυβέρνησης έρχεται μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Το Fidesz έχασε από την ενωμένη αντιπολίτευση στη Βουδαπέστη και σε άλλες 10 σημαντικές πόλεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.