19.11.19

Ενας είναι ο εχθρός, ο... «εσωτερικός»



Μία μέρα μετά την ηχηρή απάντηση που έδωσαν στην εντεινόμενη αστυνομοκρατία χιλιάδες κόσμου για να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου, ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη χθες στα δικαστήρια της Ευελπίδων, με τα ΜΑΤ να χτυπούν απρόκλητα με ασπίδες, κλομπ και μπουνιές συγγενείς και αλληλέγγυους στους συλληφθέντες της προηγούμενης μέρας.

Η ωμή και στοχευμένη αστυνομική βία των τελευταίων ημερών -εισβολή στην ΑΣΟΕΕ, ξυλοδαρμός φοιτητών, βραδινές συλλήψεις σε σπίτια, αναίτιες προσαγωγές περαστικών στα Εξάρχεια, εκκενώσεις καταλήψεων στέγης και προσφύγων, επιθέσεις και απόπειρα εκφοβισμού κατά ανθρώπων του Τύπου- ανασύρει μνήμες σκοτεινών εποχών και πρέπει να ενεργοποιήσει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά πολιτών, πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων.
Οση αισιοδοξία γεμίζει η μαζική πορεία της Κυριακής με επικεφαλής τη νεολαία, τόσο προβληματίζει η εκδικητική μανία των δυνάμεων καταστολής. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους στοχεύουν τον «εσωτερικό εχθρό». Χωρίς κανένα πρόσχημα, χωρίς αφορμές, χωρίς κουκουλοφόρους και «μπαχαλάκηδες».
Δυστυχώς, η κατάσταση είναι σοβαρότερη. Σήμερα η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει πρόσφατα και επαναλαμβανόμενα περιστατικά παρακολούθησης διαδηλωτών και ατόμων που δρουν πολιτικά, με χρήση συσκευών γεωεντοπισμού που είχαν τοποθετηθεί στα οχήματά τους. Πριν από λίγους μήνες, αντίστοιχο περιστατικό με ασφαλίτικες πρακτικές είχε καταγγείλει στην εφημερίδα μας ο καθηγητής Παναγιώτης Πολίτης.
Ολα αυτά σε μια περίοδο όπου επικεφαλής της ΕΥΠ είναι ένας άνθρωπος τον οποίο επέλεξε ο πρωθυπουργός, αλλάζοντας εκ των υστέρων τα κριτήρια για τη θέση, αφού ο εκλεκτός του δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα. Διέθετε, βέβαια, ο κ. Κοντολέων πλούσιο βιογραφικό από τη θητεία του σε πολυεθνική ιδιωτική εταιρεία «σεκιούριτι» με βεβαρημένο μητρώο σε Γκουαντάναμο και αλλού. Επειτα από αυτή την επιλογή, η κυβέρνηση θέσπισε διάταξη για τη δημιουργία παραρτημάτων της ΕΥΠ σε κάθε δημόσιο φορέα.
Αυτό είναι, λοιπόν, το «επιτελικό» κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη και του Μιχ. Χρυσοχοΐδη: βία, καταστολή, αυθαιρεσία, φακέλωμα, παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων και στοιχειωδών προβλέψεων της -διάτρητης- θεσμικής νομιμότητας.
Ο στόχος είναι ευρύτερος από τη δαιμονοποιημένη συνοικία της πρωτεύουσας. Στόχος είναι οποιοσδήποτε σκεφτεί να διεκδικήσει, να αντιδράσει, να αντισταθεί: oι φοιτητές, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι πρόσφυγες. Στόχος είναι οι κολασμένοι της Γης. Και οι ιδέες που μπορούν να τους εμπνεύσουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.