24.7.19

Γερμανία: Μια νεοναζιστική δολοφονία και η απάντηση του αντιφασιστικού κινήματος


Γράφει: Γιώργος Λιγουριώτης
Το Σάββατο 20 Ιούλη, το γερμανικό αντιφασιστικό κίνημα του Κέσελ έδωσε μια ηχηρή απάντηση απέναντι στην ακροδεξιά και τους νεοναζί. Τα σχέδια της ακροδεξιά οργάνωσης «Die Rechte» (Η δεξιά) να πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης, ανατράπηκαν καθώς περίπου 10.000 αντιφασίστες κατέβηκαν σε μια πολύ μαχητική αντιφασιστική συγκέντρωση.


Η ακροδεξιά μάζωξη έγινε στο απόηχο της δολοφονία του τοπικού στελέχους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Βάλτερ Λίμπκε, από το νεοναζί Στέφαν Ερνστς. Το «Die Rechte» αποφάσισε να κινητοποιηθεί επειδή όπως λέει έχει «αηδιάσει» από τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη δολοφονία για να βαφτίσουν τα δεξιά κινήματα ως εξτρεμιστικά.
Παρά το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί είχαν πολύ «φιλόδοξα» σχέδια για τη συμμετοχή μιας και περίμεναν 500 άτομα στη συγκέντρωσή τους, τελικά δεν κατάφεραν να μαζευτούν πάνω από 100.

Η νεοναζιστική δολοφονία του Λίμπκε

Ο Λίμπκε δολοφονήθηκε στη βεράντα του σπιτιού του στις 2 Ιουνίου εξ επαφής με μια σφαίρα στο κεφάλι. 
Ο Λίμπκε είχε μπει στο στόχαστρο των νεοναζί λόγω της θέσης τους υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων. Συγκεκριμένα τον Οκτώβρη του 2015, τάχθηκε υπέρ των ανοιχτών συνόρων της Γερμανίας για τους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ δηλώνοντας:
«Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Και όποιος δεν εκπροσωπεί αυτές τις αξίες μπορεί να φύγει από τη χώρα ανά πάσα στιγμή, εφόσον δεν συμφωνεί. Ο κάθε Γερμανός είναι ελεύθερος να το πράξει»
Αυτή η δήλωση ήταν αρκετή για να προκαλέσει το μίσος των ακροδεξιών.
Η νεοναζιστική αυτή δολοφονία επιδοκιμάστηκε από κύκλους της ακροδεξιάς. Σε συγκέντρωση του ακροδεξιού Pegida, τη Δευτέρα 1 Ιούλη, δημοσιογράφοι ρώτησαν τους διαδηλωτές τι γνώμη τους σχετικά με τη δολοφονία. Κάποιες απαντήσεις ήταν πραγματικά σοκαριστικές, καθώς από τη μια τον αποκαλούσαν «προδότη του λαού του»και από την άλλη δήλωναν ότι ήταν μια «φυσιολογική ανθρώπινη αντίδραση». Μάλιστα, ένας ακροδεξιός δεν δίστασε να δηλώσει πως 
«Σε σύγκριση με την απειλή του αριστερού εξτρεμισμού, μια δολοφονία κάθε δύο ή τρία χρόνια, που γίνεται για οποιονδήποτε λόγο μίσους, είναι αβλαβής».
Δεν είναι η πρώτη φορά που Γερμανοί πολιτικοί έχουν δεχθεί επιθέσεις από νεοναζί με αφορμή το προσφυγικό. Λίγο μετά τη δολοφονία του Λίμπκε, η δήμαρχος της Κολωνίας, Χενριέτε Ρέκερ και ο δήμαρχος της πόλης Αλτένα στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, Αντρέας Χόλσταϊν, έβγαλαν στο φως της δημοσιότητας τις επιθέσεις με μαχαίριπου είχαν δεχθεί στο παρελθόν. Και δεν μπορεί κανείς να μην συνδέσει το γεγονός με την αντίστοιχη δολοφονία σε δημόσια θέα του δημάρχου του Γκντάνσκ στην Πολωνία, που επίσης είχε αντιταχθεί στις αντι-μεταναστευτικές πολιτικές.

Η δράση του νεοναζί Στέφαν Ερνστς

Ο νεοναζί Στέφαν Ερνστς, που είχε συλληφθεί αρχικά ως ύποπτος για τη δολοφονία του Λίμπκε, ομολόγησε ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης. Από τη μέρα της σύλληψής του βγαίνουν πληροφορίες σχετικά με τη νεοναζιστική του δράση, που φτάνουν μέχρι και με διασυνδέσεις με το εθνικοσοσιαλιστικό NSU που κατηγορήθηκε για 10 δολοφονίες με ρατσιστικό κίνητρο.
Ο Ερνστς έχει συνολικά 7 καταδικάστηκες αποφάσεις εναντίον του από το 1993 μέχρι και το 2010. Το 1995 καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση για την τοποθέτηση βόμβας σε εγκαταστάσεις για αιτούντες άσυλο στην Έσση.
Το 2010 συνελήφθη στο Ντόρτμουντ όταν 400 νεοναζί επιτέθηκαν εναντίον μελών εργατικού συνδικάτου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εργατικής Πρωτομαγιάς.
Την ίδια ώρα φαίνεται πως έχει στενές σχέσεις με την Combat 18, μια φασιστική οργάνωση που υμνεί ανοιχτά τον Χίτλερ. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο αριθμός 18, καθώς συμβολίζει τα γράμματα του γερμανικού αλφαβήτου που αντιπροσωπεύουν τα αρχικά του Αδόλφου Χίτλερ.
Σύμφωνα με το NSU Watch και την αντιφασιστική πλατφόρμα EXIF, o Στέφαν Ερνστς υπήρξε ενεργός νεοναζί στο Κέσελ και οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί αποδεικνύουν αυτούς τους στενούς δεσμούς με διάφορες φασιστικές οργανώσεις, όπως το NPD.

Μια προειδοποίηση για το αντιφασιστικό κίνημα

Η δολοφονία του Λίμπκε αποτελεί μια προειδοποίηση και πρόκληση για το αντιφασιστικό κίνημα. Ο Λίμπκε κάθε άλλο παρά επαναστάτης ήταν και αυτή είναι η απόδειξη ότι οι νεοναζί δεν διστάζουν να φτάσουν ακόμα και στην εν ψυχρώ δολοφονία οποιουδήποτε υπερασπίζεται τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα.
Εκτός από την συγκεκριμένη δολοφονία, έχουμε γενικά αύξηση των επιθέσεων από νεοναζί. Σύμφωνα με έκθεσητης γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) το 2018 σημειώθηκαν 48 νεοναζιστικές επιθέσεις, όταν το 2017 είχαν καταγραφεί 28. Ενώ έχουν καταγραφεί 24.000 ακροδεξιοί από τους οποίους τουλάχιστον οι μισοί συνδέονται με πράξεις βίας.
Το αντιφασιστικό κίνημα στο Κέσελ έδωσε μια πρώτη σημαντική απάντηση στις προκλήσεις των νεοναζί. Και πρέπει να συνεχίσει προς αυτή τη κατεύθυνση μέχρι να απομονώσει τις φασιστικές ιδέες. Μέσα από την κοινή δράση και την οργάνωση των εργαζομένων και της νεολαίας πρέπει να βάλει στόχο την απομόνωση των νεοναζί και των ακροδεξιών συμμάχων τους. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ανασάνει κάθε δημοκρατικός πολίτης στην πόλη και την χώρα.

Πηγή:http://net.xekinima.org/germania-mia-neonazisiki-dolofonia-kai-i-apantisi-tou/?fbclid=IwAR1CLHvK-w1ASW5q95yZ4vlFqF-bmYdfbt3tBkqpMpdILZ91tBSZwKTnTOM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.