7.3.19

Πρόσφυγες ενάντια στην έξωση από τις δομές φιλοξενίας

Σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα (Βασιλίσσης Σοφίας 2) καλεί στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης 13 Μαρτίου το Κίνημα Προσφύγων για τα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, αντιδρώντας στο σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να απομακρυνθούν από τις δομές φιλοξενίας και να βγουν από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας όσοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες συμπληρώνουν έξι μήνες από τη στιγμή της αναγνώρισής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι πρόσφυγες στις δομές φιλοξενίας ενημερώθηκαν πρόσφατα μέσω γραπτού μηνύματος στο κινητό ότι υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να εγκαταλείψουν μέχρι το τέλος Μαρτίου τις δομές φιλοξενίας όσοι αναγνωρίστηκαν πρόσφυγες μέχρι τον Ιούλιο 2017. Η ενημέρωση αναφέρει ότι όσοι δεχτούν να εγκαταλείψουν τις δομές, θα συνεχίσουν να παίρνουν για άλλους τρεις μήνες τη μηνιαία οικονομική βοήθεια. Αν αρνηθούν, η οικονομική βοήθεια θα σταματήσει στο τέλος Μαρτίου.
«Πρόκειται για μια άδικη απόφαση της Ε.Ε. να διώξει τους πρόσφυγες από την κατοικία τους και να σταματήσει την οικονομική βοήθεια [...] Έχουμε ήδη θυσιάσει αρκετά! Δε θα φύγουμε από την κατοικία μας. Δε θα χάσουμε την αξιοπρέπειά μας. Δε θα χάσουμε τα δικαιώματά μας», αναφέρει το κάλεσμα του Κινήματος Προσφύγων για τα Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη.
Υπουργική απόφαση απομάκρυνσης προσφύγων μέχρι το τέλος Μαρτίου δε φαίνεται να έχει υπογραφεί και αναρτηθεί αρμοδίως ενώ δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση.
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας και οικονομικής βοήθειας για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες έχει διάρκεια έξι μηνών, σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες διαχείρισης του προσφυγικού, και ότι στη συνέχεια οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να ενταχθούν στα προνοιακά προγράμματα του ελληνικού κράτους, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Σημειώνουν επίσης ότι σταδιακά θα πρέπει να απομακρύνονται από τις δομές όσοι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες συμπληρώνουν το εξάμηνο, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα για τους πρόσφυγες που μεταφέρονται από τα νησιά. Και υπογραμμίζουν ότι η παροχή φιλοξενίας και οικονομικής υποστήριξης επί μακρόν δεν βοηθά τους ίδιους τους πρόσφυγες να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία.
Από την πλευρά τους, οι πρόσφυγες σημειώνουν ότι το διάστημα των έξι μηνών είναι εξαιρετικά ανεπαρκές για να προετοιμαστούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας άνθρωποι που έχουν ζήσει πόλεμο, διώξεις και την δύσκολη εμπειρία του ταξιδιού, όταν μάλιστα καλούνται να μάθουν να χειρίζονται την ελληνική γλώσσα και να γνωρίσουν επαρκώς τον ελληνικό τρόπο ζωής σε τόσο μικρό διάστημα, όταν μάλιστα τα προγράμματα ένταξης βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και όχι της υλοποίησης.
Επισημαίνουν ότι η απομάκρυνση των προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για να βγάλουν τα προς το ζην και χωρίς την δυνατότητα υποστήριξης από το οικογενειακό δίκτυο και τις κοινωνικές δομές που στηρίζουν την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο δεν βοηθά την ένταξη, αλλά αντιθέτως οδηγεί στην περιθωριοποίηση και γκετοποίηση των προσφύγων με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον, ενώ μπορεί να αναγκάσει πολλούς να ζουν στο δρόμο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις για την κοινωνική συνοχή.
Σημειώνουν επίσης ότι ο σχεδιασμός εντάσσεται στις πολιτικές αποτροπής και κλειστών συνόρων της Ε.Ε., η οποία αδιαφορεί για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στην ελληνική κοινωνία, όπως αδιαφορεί για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πολιτική της στα ελληνικά νησιά. Και υπογραμμίζουν ότι η Ε.Ε. επιχειρεί να εμφανιστεί ότι κάνει χάρη στους πρόσφυγες που τους δέχεται και τους φιλοξενεί, ενώ αποτελεί ελάχιστη υποχρέωσή της, όχι μόνο από ανθρωπιστικό καθήκον αλλά επειδή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, με την πολιτική της και με τη στρατιωτική παρουσία της, για τη διάλυση ολόκληρων περιοχών και για τον εκτοπισμό των ανθρώπων που έχασαν το σπίτι τους. 


Γράφει:Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.