7.3.19

«Με βίασε ανώτερος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ»

Θύμα βιασμού είχε πέσει η Αμερικανίδα γερουσιαστής Μάρθα ΜακΣάλι, η πρώτη γυναίκα πιλότος μαχητικού αεροσκάφους στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε χθες η ίδια λέγοντας ένιωσε τρομοκρατημένη για τον τρόπο που την αντιμετώπισαν στη συνέχεια.

«Οι δράστες καταχρώνται την θέση εξουσίας που κατέχουν… και σε μία περίπτωση με κυνήγησε και κατόπιν με βίασε ένας ανώτερος αξιωματικός» είπε η πολιτικός κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία με θέμα τις σεξουαλικές επιθέσεις στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
«Κατηγόρησα τον εαυτό μου. Ντρεπόμουν και βρισκόμουν σε σύγχυση» σημείωσε η 52χρονη για να προσθέσει το εξής: «Όπως πολλά θύματα, ένιωσα ότι το σύστημα με βίαζε ξανά και ξανά».
Επίσης, αναφέρθηκε στο φόβο για τη δυσκολία να μιλήσει για το βιασμό. «Δεν έχω μιλήσει εδώ και πολλά χρόνια, όμως αργότερα στην καριέρα μου ως στρατιωτικός βρέθηκα να παλεύω με σκάνδαλα και τις τόσο ανεπαρκείς απαντήσεις σε αυτά. Ένιωσα την ανάγκη να πω σε ορισμένους ανθρώπους: Είμαι κι εγώ επιζήσασα» υπογράμμισε.
«Τρομοκρατήθηκα από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η προσπάθειά μου να μοιραστώ σε γενικές γραμμές την εμπειρία μου» εξήγησε, προσθέτοντας ότι έφθασε πολύ κοντά στο να αποχωρήσει από την Πολεμική Αεροπορία έπειτα από 18 χρόνια. 
Η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής από την Αριζόνα εξελέγη δύο φορές θητείες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και της δόθηκε η έδρα του εκλιπόντος Τζον Μακέιν στη Γερουσία. Η στρατιωτική της θητεία στην Πολεμική Αεροπορία διήρκεσε 18 χρόνια. 
Οι συνάδελφοί της εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη μαρτυρία της. Σε ένα διάλειμμα της συνεδρίασης η ΜακΣάλι αγκάλιασε άλλα άτομα που είχαν μιλήσει ενώπιον της επιτροπής, όπως μία γυναίκα η οποία κατήγγειλε ότι βιάστηκε από τον διοικητή της.
Εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» για όσα βιώσει η γερουσιαστής κάνοντας λόγο για «εγκληματικές ενέργειες» που παραβιάζουν το τι σημαίνει να είσαι αεροπόρος. «Στεκόμαστε στο πλευρό όλων θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας να εξαλείψουμε αυτήν την κατακριτέα συμπεριφορά και την παραβίαση της εμπιστοσύνης στις τάξεις μας» υποστήριξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.