26.3.19

Τώρα Τελευταία, οι Ακροδεξιοί τα Βάζουν με Ανήλικους

Το βράδυ της περασμένης Κυριακής 17 Μαρτίου, εννέα ασυνόδευτοι ανήλικοι από το Αφγανιστάν έπαιζαν μπάσκετ στο γηπεδάκι στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, του νομού Ιωαννίνων. Ξαφνικά, μια ομάδα πέντε φασιστών που φορούσαν μαύρα ρούχα και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, έφθασε στο σημείο και επιτέθηκε άγρια στους ανήλικους, φωνάζοντας «Να σηκωθείτε να φύγετε από την Ελλάδα». Από τα χτυπήματα με ξύλινα ρόπαλα, ένα παιδί κατέληξε με σπασμένο χέρι και ένα ακόμη μεταφέρθηκε στο τοπικό νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.

Συνολικά 35 ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες φιλοξενούνται από τον περασμένο Νοέμβριο στην Κόνιτσα, σε ξενώνα της ΑΡΣΙΣ και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία της περιοχής και συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές δραστηριότητες. Η τοπική κοινωνία είχε δεχτεί με ευαισθησία και αλληλεγγύη τους πρόσφυγες ήδη από την κρίση του 2016, όμως τον τελευταίο καιρό οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί.
Την έρευνα για την άγρια επίθεση στην Κόνιτσα ανέλαβε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Ιωαννίνων. Η κοινωνία είναι μικρή στα Γιάννενα. Λίγα 24ωρα αργότερα, ταυτοποιήθηκαν τέσσερις από τις πέντε δράστες – ένας 30χρονος και τρεις ανήλικοι 17χρονοι. Κατηγορούνται για απρόκλητη σωματική βλάβη, απειλή, εξύβριση και κλοπή κατά συναυτουργία, με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού κινήτρου. Η συμμετοχή ανήλικων στην άγρια επίθεση είναι ανατριχιαστική. Ο 30χρονος καθοδηγητής φέρεται να είναι μέλος της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ανήκει σε πυρήνα νεοναζί στη Γιάννενα και διατηρούσε επαφές με πρόσωπο που είχε συλληφθεί στην ίδια πόλη, τον Μάρτιο του 2018, ως ηγετικό στέλεχος της νεοναζιστικής οργάνωσης Combat 18 Hellas/Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές.

Οι ευάλωτοι ανήλικοι

Η ρατσιστική επίθεση στην Κόνιτσα δεν είναι η μοναδική εναντίον ανήλικων μεταναστών και προσφύγων το τελευταίο διάστημα. Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας συντονίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε αυτό συμμετέχουν 46 οργανώσεις. Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση για το 2018. Η βοηθός συντονίστρια του Δικτύου, Τίνα Σταυρινάκη, μιλώντας στο VICE επιφυλάχθηκε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι η κατάσταση παραμένει πολύ ανησυχητική και σε βάρος ανήλικων θυμάτων.
«Στο προσφυγικό/μεταναστευτικό βρισκόμαστε στο στάδιο της ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει πόλωση και εμπρηστικός δημόσιος διάλογος. Τα στοιχεία του Δικτύου για το 2018 επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια ευρύτερη αποδοχή της ρατσιστικής βίας από την κοινωνία. Ο δημόσιος λόγος μίσους διαχέεται μέσα από τα social media και κανονικοποιείται», σημείωσε η κ. Σταυρινάκη. «Εκτιμώ ότι όσο πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές θα συναντούμε συχνότερα ξενοφοβικό και ρατσιστικό λόγο από ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες που διασυνδέονται και ταυτόχρονα η μία θέλει να ανταγωνιστεί την άλλη», πρόσθεσε η ίδια.

Γράφει: Κώστας Κουκουμάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.