14.3.19

Aυτός Είναι ο Ακροδεξιός «Ιερός Λόχος» που Επιχείρησε να Διακόψει Παράσταση στη Θεσσαλονίκη

H είδηση ότι ομάδα ανδρών που ανήκουν στην ακροδεξιά οργάνωση «Ιερός Λόχος 2012 Θεσσαλονίκης» επιχείρησαν να διακόψουν την παράσταση Πυρκαγιές στη Θεσσαλονίκη επειδή «εξύβριζε τα θεία», μας γυρίζει πίσω στον Οκτώβρη του 2012 και στα επεισόδια για την παράσταση Coprus Christi στο Θέατρο Χυτήριο, από τη Χρυσή Αυγή και μερίδα κληρικών.

Οι άνδρες που κάθονταν ανάμεσα στο κοινό σταμάτησαν τη ροή της παράστασης και άρχιζαν να φωνάζουν κατά των ηθοποιών, μέσα στο Βασιλικό Θέατρο. Η παράσταση διακόπηκε για λίγα λεπτά, όμως συνεχίστηκε μετά την αποχώρησή τους δείχνοντας ότι το θέατρο και η τέχνη δεν φοβούνται από σκοταδιστικές και φασιστικές επιθέσεις.
Να σημειωθεί ότι η παράσταση «Πυρκαγιές», σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο. Ο πολυβραβευμένος Λιβανοκαναδός συγγραφέας Ουαζντί Μουαουάντ, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο γραφής, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα άκρως πολιτικό κείμενο, όπου η ιστορία συναντά τη μυθοπλασία και ο άνθρωπος αποκαλύπτεται στην πιο «απάνθρωπη» διάστασή του, ενώ ταυτόχρονα η συγχώρεση γίνεται ο μοναδικός δρόμος για την επιβίωσή του.

Ανάληψη ευθύνης



Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η οργάνωση «Ιερός Λόχος 2012 Θεσσαλονίκης» αναλαμβάνει την ευθύνη. Όπως λένε:
Ενημερωθήκαμε, ότι στη θεατρική παράσταση "Πυρκαγιές" του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης που παίζεται στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, του λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουασντί Μουαουάντ (προφανώς μουσουλμάνου), ο νεαρός ηθοποιός Χαλκιάς Ορέστης (υποδύεται τον Σιμόν), χωρίς καμία αιτία, ακούγεται επί λέξη να εκστομίζει διαδοχικά τις παρακάτω βλαστήμιες: "τον Χριστό και την Παναγία μου", "γαμ* το καντήλι μου", ξανά "γ* το καντήλι μου" και μετά από λίγο λέει ολόκληρη την βρισιά "γ* τον Χριστό μου", "γ* την Παναγία μου".

Άμεσα σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, μέλη του Ιερού Λόχου επισκέφθηκαν στις 6 μμ το απόγευμα το Βασιλικό Θέατρο για να διαπιστώσουν αν ισχύουν οι πληροφορίες.

Πράγματι, λίγα μόλις λεπτά αφού ξεκίνησε η θεατρική παράσταση, ακούσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά τον ηθοποιό που υποτίθεται υποδύεται το παιδί μιας που έχει πεθάνει ενώ ακούει την διαθήκη της στον συμβολαιογράφο, να φωνάζει δημόσια και προκλητικά τις παραπάνω βλασφημίες.

Άμεσα μέλη μας αλλά και άλλοι θεατές άρχιζαν να διαμαρτύρονται ενώ ο ηθοποιός συνέχιζε να κάθεται προκλητικά στην καρέκλα του αρνούμενος να ζητήσει συγνώμη.

Κύρια ευθύνη για τις παραπάνω βλασφημίες εικάζουμε ότι φέρει η σκηνοθέτης της παράστασης Ιώ Βουλγαράκη. Αποκλείεται ο μουσουλμάνος συγγραφέας να τόλμησε να βλασφημίσει τον Αλλάχ ή τον Μωάμεθ στο έργο του, γιατί τώρα ή θα κρυβόταν μην τον βρούνε, ή θα είχε γίνει κομματάκια. Οι παραπάνω απρόκλητες βλασφήμιες είναι προφανώς "δουλειά" της σκηνοθέτη καθώς και του νεαρού ηθοποιού που δέχθηκε να τις εκστομίζει (την μετάφραση στα Ελληνικά έχει κάνει κάποια Έφη Γιαννοπούλου). 
Για να πάρετε μια γεύση πόσο "τυχαία" βάζει η σκηνοθέτης τους ηθοποιούς να βλασφημάνε, δείτε συνέντευξή της Ιώ Βουλγαράκη (εδώ) όπου εκφράζει το μίσος της για την εκκλησία.



Ποιο θεωρείς ότι ήταν το πιο έντονο πρόσφατο δείγμα της ελληνικής κοινωνίας σε πόλωση;

"Σαφέστατα το βαρύ «πένθος» που κήρυξε η εκκλησία κατά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης. Είδα μια μορφή εξουσίας να αφορίζει ανθρώπους. Και τι είναι αυτό που την οδηγεί αν όχι φόβος και μίσος; Η Εκκλησία όμως είναι ένας θεσμός, έχει έρεισμα στην κοινωνία-γιατί αν δεν είχε θα είχαμε τελειώσει με το θέμα του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας".

Μόνον τυχαία λοιπόν δεν είναι να γεμίσει βλαστήμιες προς τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό και προς την αειπάρθενο Παναγία μας, σε μια τελείως άσχετη θεατρική παράσταση.

Ως Σύλλογος, ταγμένος να προστατεύει και να αγωνίζεται για τα Ιδανικά της Πατρίδας μας και την Ορθοδοξία, είναι δεδομένο ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να σταματήσει η βλάσφημη αυτή παράσταση.

ΔΕΝ επιτρέπουμε σε κανέναν να βλαστημάει τα Ιερά πρόσωπα της Ορθόδοξης πίστης μας»

Ποιος είναι ο «Ιερός Λόχος 2012 Θεσσαλονίκης»

O «Ιερός Λόχος 2012 Θεσσαλονίκη» είναι ακροδεξιά οργάνωση εφέδρων που έχει δράση στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα βρέθηκε στον δρόμο, με αφορμή τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που βάζει στο στόχαστρο θεατρική παράσταση αφού στο παρελθόν είχαν προσπαθήσει να ματαιώσουν την παράσταση «Η Ώρα του Διαβόλου» με τους Γιώργο Χρανιώτη και Ευγενία Σαμαρά και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Έχει πάρει μέρος σε πορείες κατά των προσφύγων ενώ έχει πρωτοστατήσει και στις διαμαρτυρίες κατά των προσφυγόπουλων στο Ωραιόκαστρο. 
Παράλληλα, ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρεται στην εν λόγω οργάνωση σημειώνοντας πως η ασφάλεια της Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι ο ακροδεξιός χώρος τροφοδότησε τις ομάδες που επιτέθηκαν το 2018 στον Μπουτάρη, καθώς αυτοί που απεικονίζονται σε σχετικές φωτογραφίες όχι μόνο είχαν πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια εναντίον διαδηλωτών στο Gay Pride του 2017, αλλά έπαιξαν ρόλο στην προβολή ακραίων συνθημάτων στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Κάποιους αναφέρει το ρεπορτάζ πως η Αστυνομία δεν τους «χρεώνει» στη Χρυσή Αυγή, αλλά στην ακροδεξιά οργάνωση Ιερός Λόχος, που φαίνεται πάντως να διατηρεί στενές σχέσεις με παράγοντες της Χρυσής Αυγής.


Η οργάνωση στο παρελθόν έχει πάρει μέρος και σε συλλαλητήρια κατά των προσφύγων, ενώ εκδίδει και το διμηνιαίο έντυπο «Ο Ιερολοχίτης». Μάλιστα, ανήκει σε αυτούς που αντέδρασαν για τη συναυλία των Rotting Chist στην Πάτρα
Επίσης, μέλη της οργάνωσης φαίνεται πως είχαν πρωταγωνιστήσει σε επεισόδια στην Κατερίνη, έξω από τον χώρο όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση με ομιλητή τον Υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Όπως παραδέχτηκαν οι ίδιοι με ανάρτησή τους, έγιναν προσαγωγές σε εννέα μέλη τους. Μάλιστα, ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, έσπευσε να τους υποστηρίξει.

Παράλληλα, ο Ιερός Λόχος σημειώνει στο ιστολόγιό του, ότι έχει στηρίξει με κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης έναν συλληφθέντα σε επεισόδια στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό, ο οποίος ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν συλληφθεί για επίθεση στον κοινωνικό χώρο Φαβέλα στον Πειραιά και ανήκαν στην οργάνωση Απέλλα.


Οι αντιδράσεις

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου. Ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης έγραψε στο Facebook: «Συμβαίνουν κι αυτά στη μικρή μας πόλη. Ευχαριστούμε τους 200 θεατές της σημερινής παράστασης που έδειξαν ξεκάθαρα ότι δε συμμερίζονται την άποψη περί λογοκρισίας στην Τέχνη. Η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά». Από πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού σχολίασε πως: «Ο ακραίος φανατισμός, η λογοκρισία και η φασιστική νοοτροπία δεν θα περάσουν ούτε στο ΚΘΒΕ ούτε πουθενά. Έλεος πια με τους κάθε λογής ακροδεξιούς τραμπούκους. Και, δυστυχώς, η βλακεία είναι ανίκητη», ενώ ο ηθοποιός, Χρίστος Στυλιανού, μέλος του θιάσου πρόσθεσε πως: «Μια γυναίκα κοιτάζει στα μάτια τον βασανιστή της και του ζητάει συνειδητά να διασώσουν την αξιοπρέπεια. Κάποιοι κοιτάζονται μεταξύ τους και συνειδητά δεν “αντέχουν” να δουν μια παράσταση μέχρι το τέλος και να κρίνουν την ουσία. “Μάθε να γράφεις, μάθε να διαβάζεις, μάθε να μετράς, μάθε να μιλάς, μάθε να σκέφτεσαι. Μάθε.” ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Ουαζντί Μουαουάντ». 

Γράφει:Μελπομένη Μαραγκίδου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.