1.12.18

Διαβασμένοι οι μαθητές για τον φασισμό

Ο μαθητικός κόσμος γύρισε την πλάτη του στον φασισμό, απογοητεύοντας όλους όσοι ονειρεύονταν μαζικές εθνικιστικές καταλήψεις και αλυτρωτικές πορείες για τη Μακεδονία και τη Β. Ηπειρο.

Βάσει των στοιχείων που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, οι χθεσινές καταλήψεις ανήλθαν σε ποσοστό 13,9% σε Γυμνάσια και Λύκεια.
Πανό και αντιφασιστικά συνθήματα κοσμούν από χθες τα κάγκελα και τους τοίχους των σχολείων απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.
Οι μαθητές είπαν ένα ηχηρό «όχι» στον φασισμό και τον εθνικισμό, αρνούμενοι να παρασυρθούν από ακραίες φωνές. Αυτό αποδεικνύεται και από τα αριθμητικά στοιχεία που δίνουν οι περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης.
Στο λεκανοπέδιο της Αττικής τα σχολεία της δευτεροβάθμιας που έκαναν κατάληψη ήταν μόλις μερικές δεκάδες, σε σύνολο που ξεπερνά τις 500 σχολικές μονάδες.

ΣΥΡΙΖΑ, Φίλης



«Οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να δηλητηριάσει τους μαθητές απομονώνονται στα σχολεία από το μαθητικό κίνημα, το οποίο αγωνίζεται διαχρονικά για την υπεράσπιση της δημοκρατίας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να παραλείψει βέβαια να σχολιάσει τη μεσοβέζικη στάση της Νέα Δημοκρατίας κατηγορώντας την για «ψηφοθηρία» και ψέγοντας την αφωνία του προέδρου του κόμματος.
Στο ίδιο κλίμα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τονίζει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι μαθητές αγνόησαν και αντιστάθηκαν στις εθνικιστικές καταλήψεις, «προδιαγράφοντας έτσι τις δυνατότητες για ένα πλατύ δημοκρατικό-αντιφασιστικό μέτωπο στην εκπαίδευση και στην κοινωνία».
Κι αυτός με τη σειρά του κάνει λόγο για ευθύνες της Ν.Δ. και προσωπικά του προέδρου της Κυρ. Μητσοτάκη, που όχι μόνο δεν αποδοκίμασε αυτές τις ενέργειες αλλά «με παρότρυνση της ακροδεξιάς τους πτέρυγας συμμετείχαν ενεργά».
«Οι πρόσφατες καταλήψεις σχολείων, καθοδηγούμενες από ανοιχτά φασιστικούς και εθνικιστικούς κύκλους, δεν ήταν “κεραυνός εν αιθρία”. Εμφανίστηκαν σε μια συγκυρία που τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στην περιοχή μας πιο δυνατά από ποτέ, στο πλαίσιο της παρόξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ-Ε.Ε.-Ρωσίας και της στοίχισης των ντόπιων εξαρτημένων αστικών τάξεων στα επιθετικά σχέδια που ξεδιπλώνονται» αναφέρει η ανακοίνωση που συνυπογράφουν η Μαθητική Αντίσταση και οι Αγωνιστικές Κινήσεις, καλώντας παράλληλα σε σύσκεψη για αντιπολεμικό-αντιφασιστικό συντονισμό στη νεολαία αυτό το Σάββατο, στις 18.30, στο βιβλιοπωλείο «Εκτός των Τειχών» (Γραβιάς 10-12).

Γκράβα, Πάτρα



Είναι γεγονός ότι η συμμετοχή των μαθητών στις εθνικιστικές καταλήψεις και πορείες ήταν εξαιρετικά χαμηλή, ωστόσο δεν έλειψαν τα έκτροπα...
Στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, στο Γαλάτσι, μέλη της νεολαίας του ΚΚΕ που μοίραζαν χθες ενημερωτικό υλικό ενάντια στο εθνικιστικό κλίμα στα σχολεία δέχτηκαν επίθεση από μαθητές του σχολείου που υποστήριζαν την κατάληψη, ενέργεια η οποία απαντήθηκε άμεσα.
Μάλιστα, όπως τονίζει εκπρόσωπος της ΚΝΕ, η δράση της οργάνωσης και των ίδιων των μαθητών των σχολείων απέτρεψε την πραγματοποίηση κατάληψης.
Στην Πάτρα, όπως μεταδίδει το τοπικό thebest.gr, τέσσερα άτομα προσέγγισαν το μεσημέρι της Πέμπτης τουλάχιστον ένα σχολικό συγκρότημα της περιοχής και κάλεσαν τους μαθητές να προχωρήσουν σε κατάληψη για το Μακεδονικό.
Οι άντρες φαίνεται να συνομίλησαν με τους μαθητές την ώρα του διαλείμματος και όταν έλαβαν αρνητική απάντηση σχετικά με την πρόθεσή τους να κλείσουν το σχολείο, αποχώρησαν, χωρίς ωστόσο να παραλείψουν να δηλώσουν την πολιτική τους ταυτότητα: με κόκκινη μπογιά έγραψαν στον τοίχο του σχολείου «Χρυσή Αυγή», κίνηση που αντιλήφθηκαν οι μαθητές οι οποίοι προσπάθησαν εν συνεχεία να σβήσουν το σύνθημα.

Κουκουλοφόροι στο Ηράκλειο



Ενα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε χθες το πρωί στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης (Καπετανάκειο), όπου οι μαθητές είχαν αναρτήσει πανό με το σύνθημα «έξω οι φασίστες από τα σχολεία».
Ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε απειλητικά εναντίον του σχολείου, σκίζοντας το πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Οι άγνωστοι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον φύλακα του σχολείου, ενώ απειλούσαν ότι θα βάλουν φωτιά να κάψουν το κτίριο. Παρά την ανησυχία που προκλήθηκε, δεν σημειώθηκε τραυματισμός κάποιου παιδιού.
Λίγο νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από ομάδα 20 ατόμων με συνθήματα για τη Μακεδονία στην πλατεία Ελευθερίας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 250 μέτρων από το 1ο Λύκειο.
Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Κατερίνα Τσιριγωτάκη, η αποχώρηση των παιδιών το μεσημέρι έγινε με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας. «Επικοινωνήσαμε με όλους τους γονείς και τους ζητήσαμε για προληπτικούς λόγους να συνοδεύσουν αύριο (σ.σ. σήμερα) τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ θα γίνει επί τόπου και συνεδρίαση του Συλλόγου Γονέων για να εξετάσουμε το κλίμα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί» λέει.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταλήψεων, περίπου το 15% των σχολείων της Κρήτης υπάκουσε στα καλέσματα εθνικιστικών κύκλων με συνθήματα για τη Μακεδονία, τον Κατσίφα και της Βόρεια Ηπειρο.
Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, χθες έγινε κατάληψη σε συνολικά 33 σχολεία (22 στο Ηράκλειο, πέντε στο Λασίθι, τρίαστο Ρέθυμνο, τρία στα Χανιά) επί συνόλου 227 Γυμνασίων και Λυκείων σε ολόκληρη την Κρήτη.

Προβοκάτσια στη Φθιώτιδα



Με «λαθροχειρίες» επιχείρησαν ακροδεξιοί κύκλοι να παραπλανήσουν μαθητές των σχολείων της Φθιώτιδας προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν για σήμερα στη Λαμία.
Στη σελίδα που δημιουργήθηκε στο facebook για τη διάδοση των κινητοποιήσεων, κάποιοι σφετερίστηκαν μέχρι και το όνομα του Συντονιστικού Μαθητών Λαμίας που έχει συσταθεί στη Φθιώτιδα εδώ και δύο χρόνια.
Η απάντηση ήταν άμεση. «Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στα social media μια ανάρτηση που καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια.
Οι φασίστες όχι μόνο κρύβονται πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου, αλλά και υπογράφουν το κάλεσμά τους ως “Συντονιστικό Μαθητών Λαμίας”» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων που εμφανίζονται να έχουν προσκληθεί μέσω της σελίδας στο facebook έχει τελειώσει το σχολείο εδώ και πάρα πολλά χρόνια...
Τη χθεσινή μέρα το κάλεσμα των καταλήψεων βρήκε ανταπόκριση στην πόλη της Λαμίας μόνο σε ένα Λύκειο και ένα Γυμνάσιο, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από το μάθημα, ενώ μικρός αριθμός μαθητών συγκεντρώθηκε στις εισόδους τεσσάρων κωμωπόλεων της Φθιώτιδας.
Μικρής έκτασης ήταν και οι εθνικιστικές κινητοποιήσεις στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου, με τη συμμετοχή μάλιστα γνωστών χρυσαυγιτών στην πορεία που πραγματοποίησαν μαθητές στο κέντρο της πόλης της Χίου φωνάζοντας συνθήματα για τη Μακεδονία και τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.