1.12.18

Μαθητική πορεία με ακροδεξιές προκλήσεις στη Λαμία

Την πλάτη γύρισαν οι μαθητές της Λαμίας στο εθνικιστικό – φασιστικό κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το «Μακεδονικό», καθώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που συμμετείχαν στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε, όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα συνθήματα που αναδείκνυαν τον φασιστικό χαρακτήρα της κινητοποίησης.

Τους λιγότερους από 50 μαθητές που συγκεντρώθηκαν τελικά στην πλατεία Πάρκου και συμμετείχαν στην πορεία, ακολουθούσαν διακριτικά ενήλικες που δραστηριοποιούνται σε ακροδεξιούς πολιτικούς χώρους, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι τις ελληνικές σημαίες που είχαν μαζί τους συμμαθητές τις παρέδωσαν μετά το τέλος της κινητοποίησης στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λαμία.
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ακούστηκαν τα γνωστά εθνικιστικά συνθήματα για τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ήπειρο και τον Κατσίφα, με τους επικεφαλής να δίνουν το «παράγγελμα», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Επίσης δεν έλειψαν τα συνθήματα ενάντια σε κομμουνιστές και αναρχικούς, στους «προδότες πολιτικούς» αλλά και τα παραγγέλματα «ζήτω ο στρατός».
Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της πορείας και μετά από παρότρυνση κάποιων που είχαν το πρόσταγμα της κινητοποίησης, μια ομάδα των συγκεντρωμένων κατευθύνθηκε προς το κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία του ΚΚΕ στη Λαμία, ακολουθώντας την προτροπή «πάμε να κυνηγήσουμε κουμμούνια».
Στήθηκαν στο πεζοδρόμιο απέναντι από το κτίριο φωνάζοντας συνθήματα κατά του ΚΚΕ και των κομμουνιστών, ενώ ορισμένοι επιχείρησαν να πετάξουν νεράντζια στα τζάμια του κτιρίου.
Επίσης από την «πατριωτική» έξαρση δεν γλίτωσαν οι αφίσες του Εργατικού Κέντρου Λαμίας για την απεργία των προηγούμενων ημερών όπου οι νεαροί ξέσπασαν πάνω τους με μανία.
Η ένταση μάλιστα δεν τελείωσε εκεί, καθώς την ώρα που αποχωρούσαν μια ομάδα νεαρών επέστρεψε και επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο που στεγάζονται τα γραφεία του ΚΚΕ, κάτι που τελικά απετράπη.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι εκείνη τη στιγμή στο σημείο δεν υπήρχε αστυνομική δύναμη, παρά το γεγονός ότι εκεί βρίσκονται και τα δικαστήρια της Λαμίας και συνήθως υπάρχει ισχυρή παρουσία αστυνομικών.
Γράφει: Γιώργος Δελιχάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.