22.11.18

«Ο Αδερφός μου Έτυχε να Βρεθεί στη Γλάδστωνος, Αλλά Δεν "Έτυχε" να Πεθάνει»


Δύο μήνες μετά το βίαιο λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, ο αδερφός του και ο άνθρωπος που προσπάθησε να σταματήσει το λιντσάρισμα, μιλούν στο VICE Greece.


Δύο μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Ζακ Κωστόπουλος άφησε την τελευταία του πνοή έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος . Οξύμωρα, μόλις χθες, ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγριας ανακοίνωσε το πόρισμα για την αιτία θανάτου του, βεβαιώνοντας πως ήταν αποτέλεσμα του βίαιου ξυλοδαρμού που υπέστη στις 21 Σεπτεμβρίου στον πεζόδρομο της Ομόνοιας. «Η αιτία θανάτου ήταν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου, που συνδέονται αιτιωδώς με τα πολλαπλά τραύματα που έφερε ο θανών σε διάφορα σημεία του σώματος του», ανέφερε. Λίγες ημέρες πριν, οι τοξικολογικές εξετάσεις που δημοσιεύσε το Popaganda, έκαναν ξεκάθαρο πως δεν είχε πάρει καμιά ναρκωτική ή διεγερτική ουσία που να προκαλεί «αμόκ» παρά το αφήγημα του «επικίνδυνου χρήστη που ήθελε να κλέψει για τη δόση του». Ένα αφήγημα που επιχειρήθηκε να περαστεί αρχικά ώστε να βολέψει και να βαπτιστεί ο Ζακ Κωστόπουλος από θύμα, θύτης.

Δύο μήνες μετά, αποδεικνύεται πως η μόνη αλήθεια που ακούστηκε εκείνη την ημέρα είναι πως η οδός λέγεται Γλάδστωνος και πως υπάρχει ένας άνθρωπος νεκρός. Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα πολλαπλασιάζονται καθημερινά, αφού από την ημέρα του θανάτου του μέχρι σήμερα, αυτό που έχει ερευνηθεί είναι ο θανών, το παρελθόν του, ο χαρακτήρας και οι συνήθειές του, κι όχι εκείνοι που τον οδήγησαν σε έναν τόσο βίαιο θάνατο. Όπως αναφέρει και ο αδερφός του, Νίκος, στο VICE Greece, «Μετά από όλα όσα συνέβησαν, δεν θα άντεχα να ακούσω τώρα να λένε ότι ξαφνικά σταμάτησε η καρδιά του ή ότι κάποιο ζωτικό του όργανο αποφάσισε ξαφνικά να μην λειτουργήσει. Είναι εξοργιστικό το ότι εδώ και δυο μήνες ερευνούν τον αδερφό μου, αλλά όχι τους κατηγορούμενους ή τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Ενώ έχουμε κάνει πολλαπλά αιτήματα για άρση απορρήτου και για δείγμα DNA, ώστε να εξεταστεί και διαπιστωθεί εάν υπάρχει δικό τους γενετικό υλικό στο μαχαίρι που βρέθηκε, δεν έχουν κινηθεί οι Αρχές για να τα πραγματοποιήσουν. Έχουν σταλεί όλα αυτά τα αιτήματα στον ανακριτή, ο οποίος τα έχει διαβιβάσει στην Αστυνομία και έχει μείνει το ζήτημα εκεί, διότι δεν είναι πρόθυμοι να συνδράμουν στις έρευνες».

Η είδηση που παραλίγο να περάσει στα ψιλά εκείνη την ημέρα, σαν ένας μικρός τίτλος στο αστυνομικό δελτίο, είναι πως κάποιος επίδοξος ληστής υπό την επήρεια ναρκωτικών, μπήκε μέρα μεσημέρι σε ένα κατάστημα και στην προσπάθεια του να βγει έξω αυτοτραυματίστηκε και πέθανε. Την ίδια ακριβώς πληροφόρηση είχε και η οικογένειά του από την Αστυνομία. Ο αδερφός του, το οικογενειακό του περιβάλλον και οι φίλοι του, πληροφορήθηκαν πως ο άνθρωπός τους, μπήκε κάπου να ληστέψει και πως προκάλεσε τον θάνατό του ο ίδιος με τον αυτοτραυματισμό του. «Επειδή οι γονείς μου ζουν στο εξωτερικό, μετά το περιστατικό οι Αρχές πήραν στο Αστυνομικό τμήμα της Ιτέας. Εκεί είναι μικρή πόλη, οι αστυνομικοί κατάλαβαν ποιος είναι, πήραν τη θεία μου τηλέφωνο, τη ρώτησαν αν ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ήταν ανιψιός της και όταν απάντησε "ναι", της είπαν πως μπήκε κάπου να ληστέψει, ότι αυτοτραυματίστηκε και σκοτώθηκε. Η θεία μου με πήρε και προσπαθούσε να μου εξηγήσει τι συνέβη. Μου είπε τότε, "η Αστυνομία μου τα είπε αυτά, αλλά δεν το πιστεύω για τον Ζαχαρία". Μέχρι να κάνει την αναγνώριση, νόμιζε ότι έχουν μπερδέψει τα πρόσωπα και τα στοιχεία. Δεν μπορούσε να πιστέψει πώς ο Ζακ που ξέραμε, θα έκανε κάτι τέτοιο», περιγράφει ο αδερφός του.

Αυτή η αντιστροφή ειδήσεων, το θύμα που έγινε θύτης επειδή «τον πέρασαν για χρήστη» ή για «ληστή», λες και θα αρκούσαν αυτές οι δύο ιδιότητες για να λιντσαριστεί μέχρι θανάτου κάποιος, ξεκίνησε εκείνη την ημέρα από τους ίδιους τους κατηγορούμενους και στην πορεία ενισχύθηκε από την Αστυνομία και συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου. Όμως, με βάση το βίντεο που δημοσίευσε και η Εφημερίδα των Συντακτών και σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, ο Ζακ Κωστόπουλος ξυλοκοπήθηκε κι απ' τους αστυνομικούς που κλήθηκαν για να τον συλλάβουν. Κι όμως, μέσα σε αυτό το διάστημα, ακούσαμε δια στόματος της Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημοσθένη Πάκου, πως «αυτή είναι η συνήθης πρακτική που ακολουθείται από την Αστυνομία - και σε όποιον αρέσει», ενώ έχει καταγγελθεί από την αρχή η πρωτοφανής απροθυμία των Αρχών να βοηθήσουν στο στάδιο της προανάκρισης και της συλλογής στοιχείων.

Όπως λέει και ο αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου, «Στήθηκε ένας μηχανισμός απ’ την αρχή που με κάνει να απορώ. Μου κάνει εντύπωση το μέγεθος της συγκάλυψης ειδικά από πλευράς Αστυνομίας, διότι δεν θα μπορούσα να σκεφτώ πως ολόκληρη η Αστυνομία προσπαθεί να καλύψει οκτώ αστυνομικούς. Το ότι "αυτή ήταν η συνήθης πρακτική", που ειπώθηκε, ήταν τουλάχιστον εξοργιστικό όταν υπάρχουν τόσα στοιχεία που εμπλέκουν την Αστυνομία. Εντός ημερών περιμένουμε και την ΕΔΕ ώστε να συνταχτούν οι μηνυτήριες αναφορές προς την Αστυνομία πιο εμπεριστατωμένα και με συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κα. Γεροβασίλη, με διαβεβαίωσε πως την αφορά πολύ η υπόθεση και πως θα κάνει τα δέοντα ώστε να εξιχνιαστεί και να μην αφεθεί κάποιο ερωτηματικό. Μέχρι τώρα, το μόνο που γνωρίζουμε πως οι επικεφαλής της ΕΔΕ άλλαξαν τρεις φορές επειδή δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν ώστε να διενεργηθεί μια σωστή Ένορκη Διοικητική Εξέταση».

Μετά και το ιατροδικαστικό πόρισμα, η οικογένεια του Ζακ θα κινηθεί νομικά προς κάθε εμπλεκόμενο, διότι όπως διαπιστώθηκε οι εμπλεκόμενοι και οι υπεύθυνοι είναι πολλοί περισσότεροι από τους δύο κατηγορούμενους. «Θα πρέπει να αποδοθούν εκ νέου κατηγορίες σε όλους όσοι ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Τα χτυπήματα που δέχτηκε ο Ζαχαρίας ήταν πολλά και κάθε χτύπημα συνέβαλε στον θάνατο. Όλη η συμπεριφορά -των κατηγορούμενων, των αστυνομικών και του ΕΚΑΒ- οδήγησε στον θάνατο. Τόσο αυτά που έκαναν, όσο και αυτά που δεν έκαναν. Το προσωπικό του ΕΚΑΒ ήταν εκεί, οι διασώστες ήταν παρόντες στο περιστατικό, αλλά από το Υπουργείο Υγείας απ’ όσο γνωρίζω δεν έχει ξεκινήσει καμιά ΕΔΕ για τη στάση τους. Αν είχαν επέμβει, ίσως να είχαν σώσει τον αδερφό μου. Ούτε αργότερα έγινε επί τόπου προσπάθεια ανάνηψης. Είπαν ότι προσπάθησαν όταν φορούσε τις χειροπέδες, αλλά αποτελεσματική ανάνηψη δεν μπορεί να γίνει με τα χέρια πίσω και εάν το σώμα δεν είναι ευθυγραμμισμένο. Θα αναλυθούν τα βίντεο για να δούμε λεπτομερώς ποιος έκανε τι, εκείνη τη μέρα», εξηγεί ο Νίκος Κωστόπουλος.
Ο Φ.Κ.* είναι ο άνθρωπος με την κοτσίδα που προσπάθησε κόντρα στην απάθεια όσων παρακολουθούσαν τον ξυλοδαρμό, να σταματήσει το δολοφονικό λυντσάρισμα. Έχει ήδη καταθέσει στον ανακριτή για τα όσα είδε εκείνη την ημέρα που τυχαία σταμάτησε με τη μηχανή του στη Γλάδστωνος. Μιλώντας στο VICE Greece, περιέγραψε εκείνα τα λεπτά λέγοντας πως είναι ίσως ό,τι χειρότερο έχει δει στη ζωή του: «Η πρώτη εικόνα που έχω είναι ο Ζακ μέσα στο μαγαζί με τον πυροσβεστήρα. Δεν πρόλαβα το πριν. Είδα μόνο ότι ήταν στην πόρτα και ότι προσπαθούσε να τη σπάσει για να βγει έξω. Αργότερα, όταν πήγε να βγει απ’ την κάτω βιτρίνα, άρχισαν οι κλοτσιές. Η βιτρίνα έσπασε στο πρόσωπό του, από τις κλοτσιές. Στην ουσία, εκείνος δεν έκανε κάποια ζημιά στο μαγαζί, το μαγαζί το έσπασαν οι απ’ έξω. Ο ιδιοκτήτης, ο άλλος που χτύπαγε και δεν ξέρω ποιος άλλος πέταγε πράγματα. Στις κλοτσιές που έριχναν στο κεφάλι, είχε σπάσει η τζαμαρία και όπου ακούμπαγε αυτό το παιδί κάτω είχε γυαλιά. Σκιζόταν και έτρεχε αίμα. Είχε γεμίσει αίμα ο τόπος. Όταν έριχναν τις κλοτσιές στο κεφάλι, διότι η κλοτσιά είναι πιο δυνατή και απ’ τη γροθιά, το κεφάλι του έφευγε πίσω με μια απίστευτη δύναμη. Και να κουνήσω το κεφάλι μου για να το δείξω, δεν θα τα καταφέρω. Όταν σπάει το τζάμι, ένα μεγάλο κομμάτι του γίνεται θρύψαλα και ένα κομμάτι γεμάτο κοφτερές μύτες μένει κολλημένο πάνω στον στόκο. Ο λαιμός του και το κεφάλι του χτυπούσε εκεί πάνω και ό,τι ακουμπούσε εκεί, κοβόταν. Όταν είδα αυτό, μπήκα ανάμεσα και είπα "σταματήστε, θα τον σκοτώσετε". Υπήρχε μια στιγμή που ο Ζακ ήταν πεσμένος κάτω και ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, του πατούσε το κεφάλι, πάνω σε σπασμένα γυαλιά. Είναι όλη η τζαμαρία σπασμένη και του καρφώνει το κεφάλι επάνω. Άλλος ένας τύπος, ο άνθρωπος που φαίνεται στα βίντεο με το μαύρο αμάνικο, όσο ήταν κάτω πεσμένο το παιδί, του έριξε κλοτσιά στο στήθος ή στην κοιλιά. Έτσι όπως είχε διπλωθεί, δεν ξέρω πού ακριβώς έφτασε η κλωτσιά. Πηγαίνοντας, πριν φτάσω ακόμα, είδα τον ίδιο άνθρωπο να κρατάει μια βάση ομπρέλας απ' αυτές τις σιδερένιες και να είναι έτοιμος να την πετάξει. Κάποιος του την πήρε πίσω. Ο πρώτος με τον οποίο διαπληκτίστηκα ήταν αυτός με το μαύρο αμάνικο, γιατί και αυτός ο τύπος κλοτσούσε με δύναμη», εξιστορεί. Να σημειωθεί εδώ πως ο άνθρωπος αυτός, με το μαύρο φανελάκι, έχει προσέλθει αυτοβούλως να καταθέσει ως μάρτυρας στον ανακριτή, προκειμένου να υπερασπιστεί τους δύο κατηγορούμενους, παρότι φέρεται να είναι και ο ίδιος εμπλεκόμενος στην υπόθεση.


Σύμφωνα με τα όσα λέει ο ίδιος μάρτυρας στο VICE Greece, πέραν του γεγονότος πως επιβεβαιώνει την απαράδεκτη στάση της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια της χειροπέδησης, καταγγέλει πως και το ΕΚΑΒ ήταν ήδη στο σημείο. Όπως εξηγεί ο Φ.Κ., «Δύο διασώστες ήταν εκεί από την αρχή. Κάθονταν πιο μακριά από τον κόσμο που ήταν περιμετρικά και δεν ασχολήθηκαν καθόλου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν θα χρειαζόταν κανείς να επέμβει. Θα μπορούσε να μπει ένας διασώστης στη μέση, με το χαρακτηριστικό μπουφάν του διασώστη με τα σήματα του ΕΚΑΒ, να τους κρατήσει πίσω και να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον άνθρωπο που ήταν πληγωμένος. Θα είχαν τελειώσει όλα εκεί».

Από την αρχή είχε επίσης καταγγελθεί πως στο σημείο υπήρχε άνθρωπος με επαγγελματική κάμερα, πιθανότατα κάποιου τηλεοπτικού συνεργείου, ο οποίος τράβηξε το περιστατικό από την αρχή. Σύμφωνα με την κατάθεση ενός ακόμη μάρτυρα και του Φ.Κ., «Ανάμεσα σε όλους αυτούς που είχαν μαζευτεί, υπήρχε ένας άνθρωπος με κανονική επαγγελματική κάμερα και τράβηξε όλο το περιστατικό. Όταν ήρθε η Αστυνομία άρχισε να του λέει να μην τραβάει, του είπε να καθίσει εκεί και να μη φύγει. Δεν ξέρω αν του πήραν το υλικό ή όχι. Ο άνθρωπος αυτός, είμαι σχεδόν βέβαιος πως ήταν στο σημείο όταν έφτασα και πως έχει τραβήξει από κοντά όλο το περιστατικό».

Μετά από δύο μήνες, ο άνθρωπος που επιχείρησε να σταματήσει το λιντσάρισμα μοιάζει ακόμα σοκαρισμένος από το περιστατικό, από τη βιαιότητα που αντίκρυσε, αλλά και την απάθεια του πλήθους που δεν έκανε καμιά προσπάθεια να σταματήσει τον ξυλοδαρμό. «Η αίσθηση ήταν σαν να βλέπω κάποιον κάτω με μια αγέλη σκύλων να τον κατασπαράζουν για να πάρουν άλλο ένα κομμάτι», ψελλίζει. «Ήταν μια απίστευτη εικόνα λιντσαρίσματος, με ανθρώπους που έψαχναν ένα δέντρο και ένα σχοινί να κρεμάσουν έναν άνθρωπο σε χρόνο dt. Εκείνη τη στιγμή είδα κάτι που δεν το χωρούσε το κεφάλι μου. Και μπήκα εκεί, όπως πιστεύω πως θα έπρεπε να κάνει ο καθένας. Μου κάνει εντύπωση που έχουμε φτάσει σε τέτοια επίπεδα αποκτήνωσης ώστε να εκθειάζουμε το αυτονόητο. Για να είσαι άνθρωπος, πρέπει να έχεις ανθρωπιά, είτε μιλάμε για χρήστη, είτε για κλέφτη - για οποιονδήποτε. Αλλιώς είσαι ένα ζώο το οποίο έχει εκπαιδευτεί πολύ καλά να περπατάει στα δύο πόδια, ένα ζώο που έχει μάθει τους βασικούς κανόνες επικοινωνίας. Αυτό δεν σε κάνει άνθρωπο. Το να λιντσάρεις έναν άνθρωπο έτσι ή το να παρακολουθείς χωρίς να κάνεις τίποτα, δεν σε κάνει σίγουρα άνθρωπο. Μπορώ να καταλάβω το να φοβηθεί κάποιος να μπει μέσα στο σκηνικό, αλλά ακόμη και από τα πέντε μέτρα μακριά θα μπορούσαν να φωνάξουν για να σταματήσουν. Μόνο μια στιγμή ακούστηκε μια γυναικεία φωνή να φωνάζει "σταματήστε, θα τον σκοτώσετε". Κι αυτός που βλέπει μια κατάσταση χωρίς να κάνει τίποτα, έχει μερίδιο ευθύνης. Και ο αμέτοχος είναι κατά κάποιον τρόπο συνένοχος. Θέλω να πιστεύω πως αυτό το πάγωμα οφείλεται στο σοκ και πως δεν επιβράβευαν μέσα τους όλα όσα έγιναν, γιατί αυτή η εκδοχή μού φαίνεται τρομακτική», καταλήγει.

Σήμερα, 60 μέρες μετά, γίνονται ακόμα προσπάθειες από το οικογενειακό και φιλικό κύκλο του Ζακ να γίνουν τα αυτονόητα, να προχωρήσει η δικογραφία και να αποδοθούν ευθύνες. Όπως λέει ο Νίκος Κωστόπουλος «Αυτό που συνέβη στον αδερφό μου θα με στεναχωρούσε για τον κάθε άνθρωπο. Ελπίζω να μην υπάρξει ξανά τέτοιο περιστατικό, αλλά κυρίως να μην κρίνουν με στερεοτυπικές αντιλήψεις τους ανθρώπους. Κατέκριναν έναν άνθρωπο, τον είπαν χρήστη αυτόματα επειδή μπορεί εκείνη τη στιγμή μπορεί να παραπάτησε ή να ήταν ζαλισμένος ή χτυπημένος. Επειδή παραπατούσε θεώρησαν πως είναι τοξικοεξαρτημένος. Ακόμη και αν ήταν κλέφτης ή τοξικομανής, που όπως αποδείχθηκε κιόλας δεν ήταν, έπρεπε να τον λιντσάρουν με αυτόν τον τρόπο; Το βασικό για μένα μέσα σε όλη αυτήν την ιστορία, είναι ότι χάθηκε ο αδερφός μου. Αλλά το πώς χειρίστηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τον θάνατο του αδερφού μου, μου προκάλεσε μεγάλη θλίψη. Δεν δίστασαν να κατακρίνουν και να βάλουν σε κουτάκι έναν άνθρωπο χωρίς να γνωρίζουν τίποτα, από τις πρώτες κιόλας μέρες. Πήραν θέση, εξέφρασαν απόψεις οι οποίες δεν ξέρω από πού πηγάζουν, προφανώς από τις φοβίες και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις επειδή ο αδερφός μου είχε όλες τις "ταμπέλες" που αντιπαθεί μια μικροαστική κοινωνία. Ήταν όλα εκείνα που δεν μπορεί να ανεχτεί ο μικροαστός. Ήταν η εύκολη λεία. "Φαινόταν τοξικομανής", είπαν. Ήταν οροθετικός, ακτιβιστής, ομοφυλόφιλος, drag queen και μιλούσε για όλα αυτά τα πράγματα ανοιχτά. Νομίζω ότι αυτό ήταν το μεγαλύτερό τους πρόβλημα. Ότι εκείνοι είχαν κάτι να κρύψουν, ενώ ο αδερφός μου δεν έκρυψε ποτέ τίποτα για τη ζωή του. Ως ακτιβιστής μοιραζόταν όλες τις εμπειρίες του με τον κόσμο. Από την πιο μικρή και ασήμαντη, με τον σκύλο του, τον Snoopy, μέχρι και τις πιο επώδυνες, όπως τις ρατσιστικές επιθέσεις, τις απειλές και τους ξυλοδαρμούς που είχε δεχτεί στον δρόμο. Μιλούσε για όλα αυτά με όλη του την αλήθεια και γι’ αυτούς ήταν η εύκολη λεία. Ήταν η ευκαιρία τους να προβάλουν πάνω σε κάποιον τις φοβίες τους, ένστικτα βαθιά κρυμμένα και στερεοτυπικές αντιλήψεις. Ο αδερφός μου έτυχε να βρεθεί σε εκείνο το σημείο στη Γλάδστωνος, αλλά δεν "έτυχε" να πεθάνει».

Ο αδερφός του Ζακ κάνει εκ νέου έκκληση προς τους αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της ημέρας να σπάσουν τη σιωπή τους. Μετά από το χθεσινό ιατροδικαστικό πόρισμα που επιβεβαίωσε πως ο Ζακ στην ουσία πέθανε από τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε, ελπίζει πως οι συνειδήσεις των ανθρώπων, που είτε είδαν, είτε κατέγραψαν κάτι, θα τους κάνουν να πουν όλα όσα είδαν, ώστε να συμπληρωθούν τα κομμάτια του παζλ που λείπουν και να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται "πού να μπλέκω τώρα, με δικαστήρια!". Αυτή είναι η λογική κάποιου ο οποίος δεν θέλει να εμπλακεί επειδή απλώς θα πάει μια μέρα να καταθέσει αυτό που είδε. Μόνο αυτήν τη λογική διακρίνω πίσω απ’ αυτήν τη συμπεριφορά, αλλά δεν μπορώ να τη δικαιολογήσω. Κάθε κατάθεση είναι σημαντική. Ό,τι κι αν έχουν δει από εκείνη την ημέρα έχει αξία, ακόμη και η πιο μικρή λεπτομέρεια. Υπάρχουν ακόμη πολλά κενά στη δικογραφία. Η Αστυνομία δυστυχώς δεν κάνει τα δέοντα για να καλυφθούν και πρέπει να βασιστούμε στις καταθέσεις -και στην ανθρωπιά - των πολιτών, που είναι καίριας σημασίας», τονίζει.

Προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία και μαρτυρίες από εκείνη την ημέρα, έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα από τη Forensic Architecture, την ομάδα επιστημόνων που δημιούργησε και το βίντεο της ημέρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Στην πλατφόρμα υπάρχει η επιλογή της ανωνυμίας για εκείνους που δεν θέλουν να καταθέσουν επώνυμα το υλικό ή τη μαρτυρία τους. Η Forensic Architecture θα αναλύσει το υλικό αυτό με σκοπό να παράξει πειστήρια για το στάδιο της ανάκρισης και να υποστηρίξει την οικογένεια, τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής και το αλληλέγγυο κοινό στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν με ακρίβεια τι συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίθεση. Κάθε μαρτυρία, κάθε λεπτομέρεια είναι σημαντική και μπορεί να κατατεθεί εδώ επώνυμα ή ανώνυμα.


* Το όνομα του μάρτυρα δεν αποκαλύπτεται, για την προστασία του. Τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του VICE Greece.


https://www.vice.com/gr/article/vbabd3/o-aderfos-moy-etyxe-na-bre8ei-sth-gladstwnos-alla-den-etyxe-na-pe8anei


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.