22.11.18

ΕΔΕ για το δεύτερο λιντσάρισμα του Ζακ


Σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση αναβαθμίστηκε η προκαταρκτική εξέταση που είχε διαταχθεί για τη στάση των αστυνομικών στη βίαιη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου κατά την οποία κακοποιήθηκε μετά το πρώτο λιντσάρισμά του από τον 73χρονο κοσμηματοπώλη και τον 55χρονο μεσίτη.

Πλέον οι εννέα αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ και άλλων υπηρεσιών που ελέγχονται τέθηκαν αυτόματα στη διάθεση του επιτελείου της ΓΑΔΑ μέχρι να ολοκληρωθεί όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση η ΕΔΕ, την εντολή για την οποία έδωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Η εξέλιξη στην εσωτερική έρευνα για την υπόθεση έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για την τραγική κατάληξη του 33χρονου ακτιβιστή, από το οποίο προκύπτει ότι τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε μέχρι θανάτου επέφεραν την ισχαιμία του μυοκαρδίου, με αποτέλεσμα να καταλήξει «καθαρός» τοξικολογικά.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο πως η έκθεση των ιατροδικαστών αποτελεί «κρίσιμο στοιχείο προκειμένου να ριχτεί άπλετο φως στη διαλεύκανση του τραγικού θανάτου» και «ηχηρή απάντηση στην καχυποψία περί συγκάλυψης, όσο και στη μισαλλοδοξία και στην προσπάθεια διαπόμπευσης ενός ανθρώπου που δεν ζει πια».

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση της ΕΔΕ, με συνέπεια να εκφράζονται από ορισμένους φόβοι περί συγκάλυψης, η ίδια απάντησε την Δευτέρα το γεγονός στο ότι «χρειάστηκε να αλλάξει τρεις φορές ο επικεφαλής της έρευνας».

Αρχικά η προκαταρκτική εξέταση είχε ανατεθεί σε αστυνομικό διευθυντή, στη συνέχεια δόθηκε σε έμπειρο ταξίαρχο, ο οποίος όμως αποστρατεύτηκε στις τελευταίες κρίσεις και τώρα την χειρίζεται άλλος ταξίαρχος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που είχε γνωστοποιήσει πριν δύο μήνες η «Εφ.Συν.» αστυνομικοί χτυπούν το αιμόφυρτο στο έδαφος θύμα, το ποίο έχει ήδη χάσει τις αισθήσεις του.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια του 33χρονου ετοιμάζει μηνύσεις κατά όλων όσων ενεπλάκησαν στα στάδια της φρικτής κατάστασης που αντιμετώπισε ο Ζακ μέχρι να εκπνεύσει στο πεζοδρόμιο, όπως γνωστοποίησε χθες η συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Άννυ Παπαρούσου.

Η δικηγόρος δηλώνει σήμερα στην «Εφ.Συν.» ότι «η ευθύνη του ΕΚΑΒ συνίσταται στο γεγονός ότι είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να προβεί σε ό,τι διαδικασία προβλέπει το πρωτόκολλο για να διασωθεί ο ασθενής. Οπως να του κάνει ΚΑΡΠΑ, κάτι που δεν έγινε καθόλου». «Επίσης ο άνδρας του ΕΚΑΒ είχε την ευθύνη να προστατεύσει τον Ζακ από τα αναίτια χτυπήματα».

Ο εκτελών χρέη προέδρου στο ΕΚΑΒ, αντιπρόεδρος Μιλτιάδης Μυλωνάς, απαντάει πως «οτιδήποτε έχει συμβεί που εμπλέκεται το ΕΚΑΒ είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Δεν πρόκειται να καλύψουμε κανέναν, ούτε τον εαυτό μας. Όλα θα γίνουν με νομιμότητα διαφάνεια σε σχέση με την συμπεριφορά των διασωστών και την διακομιδή του περιστατικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.