3.11.18

Ζήτησαν πρόσβαση στο άσυλο και βρέθηκαν στην Αμυγδαλέζα!

Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας βρέθηκαν την Τετάρτη οι Ιρανοί πρόσφυγες που είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις την Τρίτη στη Βουλή και την Τετάρτη στην Υπηρεσία Ασύλου, διαμαρτυρόμενοι για την εξαιρετικά δύσκολη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου.
Ενώ όμως έγιναν δεκτοί τόσο από τη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα, ζητώντας να καταγραφεί άμεσα το αίτημά τους για άσυλο, όσο και από την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία είχε δίωρη συνάντηση μαζί τους για να εξηγήσει την κατάσταση, η ΕΛ.ΑΣ. επέλεξε τον δρόμο της καταστολής και της κράτησης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κινητοποίησης έξω από την Υπηρεσία Ασύλου αργά το απόγευμα της Τετάρτης, η αστυνομία επιβίβασε τους διαδηλωτές σε αστυνομικό όχημα, με προορισμό, όπως τους ειπώθηκε, τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, όπου θα καταγραφόταν η θέλησή τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου.
Ωστόσο, πληροφορίες οργανώσεων και αλληλέγγυων αναφέρουν πως οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν κατευθείαν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, όπου κρατήθηκαν τουλάχιστον μέχρι χθες αργά το βράδυ.

Τιμωρητικός χαρακτήρας

Η ενέργεια της αστυνομίας εγείρει ερωτήματα σκοπιμότητας και δημιουργεί υπόνοιες για κράτηση τιμωρητικού χαρακτήρα. Ανάμεσα στους κρατούμενους, υπάρχουν εξαιρετικά ευάλωτες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων μονογονεϊκές οικογένειες γυναικών με παιδιά οι οποίες είναι θύματα βίας και φιλοξενούνταν μέχρι την Τετάρτη σε ειδικό ξενώνα.
Η απομάκρυνσή τους από τον ξενώνα και η παραμονή τους σε κέντρο κράτησης μαζί με τους άλλους κρατούμενους επιβαρύνει πολύ την κατάστασή τους και τις εκθέτει σε κίνδυνο.
Ενώ οργανώσεις και αλληλέγγυοι εξέφραζαν την ανησυχία ότι η κράτηση των προσφύγων μπορεί να φτάσει τους τρεις μήνες, αργά χτες το βράδυ υπήρξε η πληροφορία ότι θα αφήνονταν ελεύθεροι.
Η «Εφ.Συν.» προσπάθησε να επικοινωνήσει με πηγές της ΕΛ.ΑΣ. για να ενημερωθεί, αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους Ιρανούς διαδηλωτές ήρθαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες εβδομάδες είτε από τη Σερβία, στην οποία ταξίδεψαν απευθείας από το Ιράν, είτε από την Τουρκία μέσω του Εβρου. Επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα αλλά δεν τα έχουν καταφέρει, καθώς ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων, ιδίως στην ενδοχώρα, ξεπερνά κατά πολύ τις σημερινές δυνατότητες έγκαιρης ανταπόκρισης της Υπηρεσίας Ασύλου.
«Καταδικάζουμε την αδικαιολόγητη κράτηση των περίπου 70 Ιρανών, μεταξύ των οποίων και γυναίκες με ανήλικα παιδιά, που βρίσκονται από την Τετάρτη στην Αμυγδαλέζα λόγω της διαμαρτυρίας τους για την προβληματική πρόσβαση στη διαδικασία υποβολής ασύλου», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» το Δίκτυο Μέλισσα.
«Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου, το ελληνικό κράτος δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει το στοιχειώδες δικαίωμα της πρόσβασης στο άσυλο για όλους όσοι το επιθυμούν, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι άνθρωποι στον κίνδυνο σύλληψης. Πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο Σπύρος Ριζάκος από την οργάνωση Αίτημα.
Την άμεση απελευθέρωση των προσφύγων ζητά με ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ.

Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.