7.11.18

Ταυτοποιήθηκαν 26 Άτομα για τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» στη Μυτιλήνη

Το βράδυ της 22ας προς 23ης Απριλίου, ακροδεξιοί στη Μυτιλήνη επιτέθηκαν με ξύλα και πέτρες εναντίον μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στην Πλατεία Σαπφούς στο λιμάνι, ζητώντας να επισπευσθεί η διαδικασία ασύλου και να αρθεί ο γεωγραφικός αποκλεισμός τους στη Λέσβο. Ήταν μια πολύ άγρια και ντροπιαστική νύχτα, με οδοφράγματα και τραυματισμούς μεταναστών, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση από τον ακροδεξιό όχλο, με ιαχές όπως «Κάψτε τους ζωντανούς».


Την Τρίτη, εξήμισι μήνες μετά, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ταυτοποιήθηκαν 26 δράστες. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε, τόσο κατά την αστυνομική προανάκριση όσο και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης μετά από σχετικές παραγγελίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Μυτιλήνης, περιλαμβάνει τον μισό Ποινικό Κώδικα.

Συγκεκριμένα, οι 26 κατηγορούνται κατά περίπτωση για τη διάπραξη των αδικημάτων της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία προσδιορίζονται είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν. Εκείνη τη νύχτα, οι δράστες, που ενισχύθηκαν από νεαρούς που κατέβηκαν από τα γύρω χωριά, πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ εκσφεντόνιζαν φωτοβολίδες με στόχο ιδιαίτερα τα γυναικόπαιδα, που ήξεραν πως υπήρχαν εκεί. Κάτοικοι με ρόπαλα επιχείρησαν κυκλωτική κίνηση, όμως απωθήθηκαν από την Αστυνομία. Στο σημείο νωρίτερα είχαν βρεθεί αλληλέγγυοι των μεταναστών για να τους υπερασπιστούν.

Στη διερεύνηση της υπόθεσης, τέλος, συνέδραμε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, καθώς για την ταυτοποίηση των δραστών του πογκρόμ αναλύθηκαν στοιχεία από κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές υπόπτων, τα οποία κατασχέθηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.