Εξαιρετικά ανησυχητικές και κρίσιμες χαρακτηρίζει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς, που δημοσιοποίησε την έκθεσή της σχετικά με την κατάσταση που αποτύπωσε σε επίσκεψή της στην Ελλάδα στις 25-29 Ιουνίου σε δύο γενικές ενότητες: την κατάσταση σχετικά με τις διαδικασίες υποδοχής και ένταξης των προσφύγων και μεταναστών και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης.
Εξαίρεση στις θεματικές αποτελούν οι επισημάνσεις της επιτρόπου για τις επαναλαμβανόμενες μαρτυρίες σχετικά με τις παράνομες, μυστικές και συχνά βίαιες αστυνομικές επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο, που παραβιάζουν το δικαίωμα των προσφύγων να ζητήσουν άσυλο, όπως επισημαίνει.
Η επίτροπος σημειώνει ότι οι προβληματικές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών εκτείνονται σε βάθος χρόνου, υπενθυμίζοντας την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το 2011, που είχε αποτέλεσμα να σταματήσουν οι επιστροφές προσφύγων με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την πολιτική επιστροφών, η επίτροπος αναφέρεται στις επισημάνσεις οργανώσεων ότι παραμένουν οι ελλείψεις του ελληνικού συστήματος υποδοχής και ασύλου, παρ’ όλα τα βήματα που έχουν γίνει μετά την προηγούμενη επίσκεψη του προκατόχου της πριν από δύο χρόνια.
Ανεπαρκής περίθαλψη
«Ο συνδυασμός της έλλειψης θέσεων, των συνεχών αφίξεων και των λίγων αναχωρήσεων οδηγεί σε γενικευμένο υπερπληθυσμό των ελληνικών δομών υποδοχής, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, αλλά επίσης και στην ενδοχώρα», σημειώνει η επίτροπος.
Αναφέρεται αναλυτικά στις υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής της Μόριας, στην αργή και ανεπαρκή διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων προσφύγων, στην ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, στην ανασφάλεια που έχει κυριεύσει γυναίκες και παιδιά, που νιώθουν εκτεθειμένοι σε κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης, σε πολύ ανησυχητικά περιστατικά σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, στις συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων συχνά για ασήμαντη αφορμή, σε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας εκ μέρους αστυνομικών.
Αντιπαραβάλλει μάλιστα την κατάσταση της Μόριας με τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όπου ο αριθμός των ευάλωτων φιλοξενούμενων δεν ξεπερνά τη χωρητικότητα, με αποτέλεσμα «ένα ειρηνικό περιβάλλον που ενθαρρύνει τη θεραπευτική διαδικασία».
Επισημαίνει ότι η κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιβολή γεωγραφικού περιορισμού και ζητά την αναθεώρησή της, όπως επίσης επισημαίνει την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων και μεταφοράς τους στην ενδοχώρα.
Ζητά επίσης να επιταχυνθεί και να ενταθεί η στέγαση των προσφύγων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία και επισημαίνει ότι περίπου τα μισά παιδιά σχολικής ηλικίας δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ στα νησιά είναι ανησυχητική η απουσία πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει για τον βαθμό προστασίας των ασυνόδευτων ανήλικων και ζητά κατηγορηματικά να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική της λεγόμενης «προστατευτικής κράτησης» που στερεί την ελευθερία των παιδιών και τα εκθέτει σε καταστάσεις τελείως ακατάλληλες.
Τι λέει το υπουργείο
Στον τομέα της ένταξης, επισημαίνει ότι παραμένουν οι χρονοβόρες διαδικασίες για έκδοση των αδειών παραμονής, όπως και οι υπερβολικές απαιτήσεις «ελληνομάθειας» για έκδοση άδειας μακρόχρονης διαμονής και επισημαίνει τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που εμποδίζουν τους πρόσφυγες να φέρουν την οικογένειά τους στην Ελλάδα για να ζήσουν μαζί, γεγονός που δυσχεραίνει την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.
Σημειώνει, επίσης, τα βήματα που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων και των διακρίσεων και επισημαίνει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.
Σχολιάζοντας την έκθεση, πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής επισημαίνουν ότι από την επίσκεψη της επιτρόπου μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες από τα νησιά στην ενδοχώρα, όπου διαβιούν σε συνθήκες παραπάνω από αξιοπρεπείς, και σημειώνουν ότι η έκθεση δεν κάνει εκτενή αναφορά σε δομές της ενδοχώρας, στις οποίες οι συνθήκες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από πολύ καλές ώς άριστες.
«Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για την αποσυμφόρηση των νησιών και τη βελτίωση των συνθηκών, παρά τις πασιφανείς αντιξοότητες, κάτι που αποτυπώνεται και στην έκθεση», υπογραμμίζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.