23.10.18

Με απειλές προσπαθεί ο Τραμπ να σταματήσει το καραβάνι προσφύγων


Με τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες κινείται το καραβάνι των προσφύγων, που έχει ξεκινήσει από χώρες τις Κεντρικής Αμερικής (κυρίως από την Ονδούρα) και πλέον έχει περάσει σε μεξικανικό έδαφος. Οι μερικές χιλιάδες πρόσφυγες εισήλθαν παράτυπα στο Μεξικό μέσω του ποταμού Σουτσιάτε (στα σύνορα με τη Γουατεμάλα) και έχουν φτάσει καταπονημένοι στην πόλη Ταπατσούλα του Τσιάπας, αφού περπάτησαν για επτά ώρες, καλύπτοντας απόσταση 38 χιλιομέτρων.



Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί να ανακόψει την πορεία του καραβανιού, χρησιμοποιώντας απειλές εναντίον τόσο των ίδιων των προσφύγων όσο και κατά των χωρών από τις οποίες ξεκίνησαν.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα «για να σταματήσει η επίθεση», ενώ υποστήριξε ότι το καραβάνι μεταναστών δημιουργεί κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης.

Παράλληλα, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι δεν δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αλλάξουν τους σχετικούς νόμους.
Επίσης, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη βοήθεια που χορηγούν στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Σαλβαδόρ, καθώς αυτές οι τρεις χώρες της Κεντρικής Αμερικής δεν στάθηκαν ικανές «να εμποδίσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να εισέλθουν παρανόμως στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Όπως ανάρτησε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, «θα αρχίσουμε να κόβουμε ή να μειώνουμε σημαντικά την τεράστια διεθνή βοήθεια που τους χορηγούμε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.