10.9.18

Εκλογές με πόλωση και ακροδεξιές επιθέσεις στη Σουηδία

Σοβαρές καταγγελίες για επιθέσεις ακροδεξιών και νεοναζί σε δημοσιογράφους και ψηφοφόρους καταγράφηκαν λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στη Σουηδία, σε μια από τις πλέον πολωτικές εκλογικές αναμετρήσεις στη χώρα. Η ακροδεξιά έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια ενώ τα κόμματα εξουσίας δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης μέλη του νεοναζιστικού Σκανδιναβικού Κινήματος Αντίστασης, μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι, παρενόχλησαν στη διάρκεια της ψηφοφορίας δημοσιογράφους και ψηφοφόρους σε αρκετά εκλογικά τμήματα.
Οι νεοναζί εισέβαλαν στα εκλογικά τμήματα στο Μπόντεν, τη Λουντβίκα και το Κούνγκαλβ και επιχείρησαν να φωτογραφίσουν ψηφοφόρους, ακόμη και την ώρα που ήταν στο παραβάν, αλλά και δημοσιογράφους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Svenska Dagbladet τα περιστατικά αυτά προκάλεσαν αναταραχή και πίεση.
Σύμφωνα πάλι με την ίδια εφημερίδα η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Σουηδία» με το που άνοιξαν οι κάλπες στις 8 το πρωί κατάγγελλε απόπειρα νοθείας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης, σε συνέντευξή της στην ταμπλόιντ εφημερίδα Expressen, το στέλεχος των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών Εμίλια Οπράνα υποστήριξε ότι η ίδια και ακόμη ένα στέλεχος του κόμματος δέχθηκαν απειλές από δύο νεαρά άτομα που τους «αποκάλεσαν καταραμένους ρατσιστές».
Το εκλογικό σώμα στη Σουηδία είναι διχασμένο και ο φόβος ανόδου της ακροδεξιάς εξαιτίας της αύξησης της μετανάστευσης κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία.
Η ανησυχία ότι το αντιμεταναστευτικό κόμμα «Δημοκρατών» του Τζίμι Άκεσον θα έχει μεγάλα κέρδη και θα καταλάβει πολλές από τις 349 έδρες του κοινοβουλίου της χώρας είναι έντονη. Στις εκλογές του 2014 είχε συγκεντρώσει το 13% των ψήφων, έκτοτε κέρδισε έδαφος και προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά τις δυνάμεις του, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στα κόμματα εξουσίας.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του πρωθυπουργού Στέφαν Λεβέν και των Σοσιαλδημοκρατών έχει οριακό προβάδισμα έναντι των τεσσάρων κομμάτων της κεντροδεξιάς, που αποκαλούνται απλά η Συμμαχία.
Ωστόσο, και οι δύο παρατάξεις εξουσίας αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 40% των προθέσεων ψήφου η καθεμιά και μέχρι πριν από την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας το 20% του εκλογικού σώματος δήλωνε αναποφάσιστο.
Οι κάλπες κλείνουν στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδας και το αποτέλεσμά τους μπορεί να φέρει πολλές εκπλήξεις ενώ βάσει των δημοσκοπήσεων υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το εκλογικό αποτέλεσμα να καθιστά δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου