24.5.18

Η Ιρλανδία αντιμέτωπη με το... παρελθόν της


Είναι ένα κοινωνικό θέμα που έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Την Παρασκευή οι πολίτες της αυστηρά καθολικής χώρας καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν η χώρα θα αλλάξει την σκληρή νομοθεσία της κατά των εκτρώσεων.

Το δημοψήφισμα για το εάν η χώρα θα ανακαλέσει την αυστηρή νομοθεσία της θεωρείται από τους πολέμιους της έκτρωσης ως το τελευταίο... ανάχωμα σε αυτό που αποκαλούν «ευρωπαϊκή φάμπρικα εκτρώσεων», ενώ οι υπέρμαχοι επισημαίνουν ότι το δικαίωμα των γυναικών της Ιρλανδίας να έχουν επιλογή είναι θεμελιώδες.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν συνεχείς διακυμάνσεις τάσεων στη χώρα, η οποία, παρά την ρωμαιοκαθολική παράδοση είχε εκπλήξει τους πάντες όταν ψήφισε υπέρ του γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2015. Πάντως και τα δύο στρατόπεδα συμφωνούν ότι η... ξέφρενη καμπάνια των τελευταίων ημερών δεν έχει φέρει τα αποτελέσματα που περίμεναν οι πολέμιοι των εκτρώσεων.

Κι όμως ο Ντέιβιντ Κουίν, από το συντηρητικό ινστιτούτο «Iona» αναφέρει ότι οι δυνάμεις του «όχι», που αντιτίθενται στο δικαίωμα για έκτρωση δεν έχουν χάσει ακόμη το παιχνίδι θυμίζοντας πρόσφατα πολιτικά γεγονότα. «Το Brexit υποτίθεται ότι δεν θα συνέβαινε, ο Τραμπ υποτίθεται ότι δεν είχε ελπίδες να εκλεγεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακτιβιστές και από τις δύο πλευρές ανέβασαν χιλιάδες αφίσες με συνθήματα και επιχειρήματα για τις θέσεις τους, ενώ την Τετάρτη υπήρξαν και διαδηλώσεις με μικρή συμμετοχή.

Αυτή τη φορά όμως η δημόσια συζήτηση περιστρεφόταν γύρο από ένα θέμα που οι ψηφοφόροι δεν είχαν αντιμετωπίσει ξανά: Την τεράστια δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την αυξανόμενη διαδικτυακή προσφορά σε φάρμακα που μπορούν να δώσουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους στα σπίτια τους.

Το Facebook και η Google έχουν επιχειρήσει να μπλοκάρουν διαφημίσεις που σχετίζονται με το δημοψήφισμα σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια ανησυχία για τον ρόλο των social media και την επιρροή τους σε πολιτικές καμπάνιες.

Στο επίκεντρο της ψήφου αυτής είναι η αναστολή του δημοψηφίσματος του 1983 το οποίο είχε επιφέρει αλλαγή Συντάγματος στην Ιρλανδία και υποχρέωνε τις αρχές της χώρας να προστατεύουν τόσο το δικαίωμα της μητέρας στη ζωή όσο και του εμβρύου από τη στιγμή της σύλληψής του και μετά.

Οι αμβλώσεις είναι νόμιμες στη χώρα μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις που η ζωή μίας γυναίκας είναι σε κίνδυνο, ενώ χιλιάδες γυναίκες ταξιδεύουν κάθε χρόνο στη Βρετανία για να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους. Ο αριθμός αυτός έχει πέσει δραματικά τα τελευταία χρόνια μιας και οι γυναίκες έχουν στραφεί στο Διαδίκτυο και αγοράζουν παράνομα φάρμακα για να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους.

Οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων έχουν προσπαθήσει να επικεντρώσουν την προσοχή του κοινού στις δύσκολες περιπτώσεις, όμως εκείνη της Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, 31 ετών, η οποία πέθανε από αποβολή εμβρύου το 2012, ενώ της είχαν ήδη αρνηθεί το δικαίωμα στην έκτρωση.

Αντιθέτως, στην προσπάθειά τους να αποδυναμώσουν τα επιχειρήματα για τις «σκληρές περιπτώσεις», οι πολέμιοι των αμβλώσεων έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και να προτείνουν να επιτρέπονται σε ορισμένες περιορισμένες περιπτώσεις.

Το επιχείρημα αυτό, όμως, απορρίφθηκε από τον πρωθυπουργό Λέο Βαραντκάρ, γιατρό στο επάγγελμα, ο οποίος προτιμά την αλλαγή στη νομοθεσία με το επιχείρημα ότι «οι σκληροί νόμοι είναι εκείνοι που δημιουργούν τα σκληρά περιστατικά».

Κλειδί για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται πως είναι το Δουβλίνο, το οποίο θεωρείται και η πιο κοσμοπολίτικη και φιλελεύθερη περιοχή της χώρας. Εάν η συμμετοχή στο Δουβλίνο είναι μεγάλη τότε δύσκολα θα χάσει το «ναι» στην άρση της απαγόρευσης των εκτρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.