24.5.18

Τραγουδούν κόντρα στον καιρό και στον Ερντογάν

Δύο μεγάλες συναυλίες αλληλεγγύης στους φυλακισμένους Τούρκους μουσικούς της εμβληματικής, πολιτικοποιημένης κολεκτίβας Grup Yorum και τους 9 συλληφθέντες στην Ελλάδα Τούρκους αγωνιστές διοργανώνονται τις πρώτες μέρες του Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Την Παρασκευή 1η Ιουνίου στις 20.00 στην πλατεία Πρωτομαγιάς (κοντά στα δικαστήρια της Ευελπίδων) τα ελάχιστα μέλη του φολκ-ροκ συγκροτήματος που δεν είναι φυλακισμένα στην Τουρκία, μαζί με τους εξαιρετικούς Ελληνες Social Waste και άλλους μουσικούς (Υπεραστικοί, Pablo Hasan) θα ενώσουν τις φωνές τους απέναντι στις διώξεις που υφίστανται οι Τούρκοι καλλιτέχνες -και όχι μόνο- από το καθεστώς Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι τυχαίοι οι Grup Yorum. Τα τραγούδια τους έχουν εκατομμύρια θεάσεις στο διαδίκτυο, η αναγνώρισή τους είναι διεθνής, με συναυλίες σε δεκάδες χώρες του κόσμου, γι’ αυτούς έχουν γράψει μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως ο Guardian, καθώς εδώ και 33 χρόνια «με πείσμα στον αγώνα», όπως είναι ο τίτλος του τελευταίου, 23ου άλμπουμ τους και κόντρα στις διώξεις και στις φυλακίσεις ακόμα συγκινούν και εμπνέουν.

Μερικοί από τους μουσικούς τους, όπως ο Metin Kahraman και ο Kemal Zahir Gurel, θεωρούνται από τους κορυφαίους τραγουδοποιούς της Τουρκίας, ενώ οι δίσκοι τους, όταν δεν απαγορευόταν η κυκλοφορία τους, έμεναν σταθερά πρώτοι σε πωλήσεις.

Στην Ελλάδα τούς είχαμε ακούσει τον Ιούνιο του 2013 στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, ενώ το 2015, 30 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, σε μια συναυλία τους στη Σμύρνη μαζεύτηκαν 700.000 κόσμος.

«Ο πραγματικός λόγος για τις συλλήψεις σας είναι ότι η δουλειά και η μουσική σας κινητοποιεί και ενθαρρύνει τον λαό, ο αγώνας σας είναι ο πιο δίκαιος. Συνεχίστε να είστε θαρραλέοι» ήταν το μήνυμα της Τζόαν Μπαέζ στο συγκρότημα, λίγες μέρες μετά τις συλλήψεις τους στις 21 Οκτωβρίου 2017, όταν η τουρκική αστυνομία επιτέθηκε στο πολιτιστικό κέντρο όπου έπαιζαν και έσπασε τα μουσικά τους όργανα.

Oι Grup Yorum δεν πτοήθηκαν και με τα μέσα που διέθεταν δημιούργησαν ένα βίντεο στο οποίο παίζουν ένα τραγούδι με τα κατεστραμμένα μουσικά τους όργανα.

Σήμερα τα μέλη του συγκροτήματος είναι σχεδόν όλα προφυλακισμένα.

Στην εκδήλωση της Παρασκευής 1ης Ιουνίου καλούν η η Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικων - Κομμουνιστών), η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν, το Αντιιμπεριαλιστικό Μέτωπο, η Αναμέτρηση (ομάδα κομμουνιστών-στριών), το Λαϊκό Μέτωπο Τουρκίας.

Στις 5 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των 9 Τούρκων συλληφθέντων του Νοεμβρίου, θα γίνει στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης συναυλία αλληλεγγύης (μαζί με τους Grup Yorum) στην οποία καλούν οργανώσεις της Αριστεράς και του αναρχικού χώρου.


http://www.efsyn.gr/arthro/tragoydoyn-kontra-ston-kairo-kai-ston-erntogan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.