7.3.18

Αποκαλυπτικά τα πρώτα στοιχεία για τους συλληφθέντες


Παρασκευή και Σάββατο θα απολογηθούν οι 11 κατηγορούμενοι για ένταξη στις ναζιστικές οργανώσεις «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές» (ΑΜΕ) και «Combat 18 Hellas». Η εισαγγελέας, που προχώρησε στην απαγγελία των κατηγοριών σε βάρος των επτά εξ αυτών, άσκησε ποινική δίωξη για τα κακουργήματα που, κατά περίπτωση, αφορούν: διεύθυνση, ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων, εμπρησμό, έκρηξη, διακεκριμένη κατοχή εκρηκτικών. Για τους υπόλοιπους τέσσερις προσαχθέντες η δίωξη αφορά πλημμεληματικού βαθμού κατηγορίες, όπως οπλοκατοχή κ.λπ.

Την ίδια ώρα, αποκαλυπτικά είναι τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την αστυνομική έρευνα. Ειδικότερα:

⇒ Τον προηγούμενο Φεβρουάριο άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην Αντιτρομοκρατική και κατονόμασε ως μέλη της οργάνωσης πέντε συγκεκριμένα πρόσωπα και τρία για τα οποία έδωσε μόνο τα μικρά τους ονόματα, ωστόσο συμπλήρωσε τα τηλεφωνά τους.

⇒ Οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στην άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Έγιναν δεκάδες άρσεις τηλεφωνικών απορρήτων οι οποίες θεωρείται ότι ήταν κομβικής σημασίας για την αποκάλυψη της δράσης της οργάνωσης.

⇒ Η άρση αποκαλύπτει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες όπου φαίνεται διασύνδεση των ΑΜΕ με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα αναφέρουν κάποιον «Λύκο» από τη Χ.Α.

⇒ Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ δυο κατηγορουμένων που μιλούν για την κατόπτευση χώρου, συζητούν αν θα χρησιμοποιήσουν μηχανάκι ή αυτοκίνητο για τη δράση και αποφασίζουν να πάνε με μηχανάκι γιατί θα πάρουν μαζί τους και ένα δεκάλιτρο μπιτόνι. Αναφέρονται μάλιστα σε συνομιλία 13/12/17 σε αρχηγό, ο οποίος τους είπε ότι καλά έκαναν και έφυγαν από έναν χώρο για να μην εντοπιστούν. Προτείνεται από κάποιον στις συνομιλίες να ζωγραφίσουν στους τοίχους σβάστικες. Στις 23 Ιανουαρίου 2018 καταγράφεται συνομιλία ότι «παγώνουν» προσωρινά οι δράσεις.

⇒ Επειτα από κάθε δράση, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες, στέλνεται βίντεο σε κάποιον που ονομάζουν «άλλο» και φέρεται ως υψηλόβαθμος. Αναφέρεται σε συνομιλία: Να σταματήσουν να χτυπούν τα «παιδάκια» και να ασχοληθούν με το Δημόσιο.

⇒ Αναφέρουν ότι η ιδανική ώρα κατά τη νύχτα ώστε να αναλάβει κάποιος δράση είναι μεταξύ 2.00 και 4.00 π.μ. και ότι έχουν πυρήνες που αποτελούνται τυπικά από δύο (2) έως πέντε (5) μέλη.

⇒ Παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για τη στρατολόγηση νέων μελών και τον τρόπο δράσης των ομάδων για επιθέσεις σε στόχους τους, τόσο κατά την προετοιμασία και τη διάρκεια αυτής όσο και μετά την περαίωση αυτής.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία, η οργάνωση λειτουργούσε ως «εγκληματική οργάνωση»: καθόριζε στόχους, έδινε οδηγίες στα μέλη, ανέθετε ρόλους, παρείχε προστασία στα μέλη ακόμη και νομική. Τα μέλη δεν ήξεραν το πραγματικό όνομα του αρχηγού παρά μόνο το ψευδώνυμο: «Τσαμπ».

Κάθε ενέργεια ανέβαινε στο διαδικτυακό προφίλ. Στον δικηγόρο είχε δοθεί η εντολή να δημιουργήσει σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα. Λάμβανε απευθείας οδηγίες από τον διευθύνοντα την οργάνωση.

Απολογούμενος ο «Τσαμπ» αποδέχθηκε την ένταξή του στην οργάνωση πριν από το 2010 και πως μέχρι σήμερα έχει τον ρόλο του συντονιστή. Επίσης, δήλωσε ότι η οργάνωση ΑΜΕ είναι ακέφαλη, χωρίς αρχηγό, και έχει έναν ρόλο συντονιστή, ο οποίος είναι ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.