26.1.18

Απόσυρση του εντάλματος σύλληψης ζητά ο Ασάνζ

Ο ιδρυτής του αποκαλυπτικού ιστότοπου Wikileaks ζητά από το βρετανικό δικαστήριο να αποσύρει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, το οποίο τον εμποδίζει να φύγει την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου ζει έγκλειστος για περισσότερο από πεντέμισι χρόνια.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε μπει στην πρεσβεία το 2012, προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία αφού αντιμερωπίζει κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον δύο γυναικών, τις οποίες όμως αρνείται. 
Αν και οι Σουηδοί εισαγγελείς σταμάτησαν την έρευνα εναντίον του, εάν ο 46χρονος καταζητούμενος εγκαταλείψει το κτίριο, θα συλληφθεί για παραβίαση των τότε όρων εγγύησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τον Guardian, τώρα που η δίωξη από τη Σουηδία έχει αποσυρθεί, το ένταλμα έχει χάσει το σκοπό και τη λειτουργία του.
Στην ερώτηση εάν μια απόφαση υπέρ του στο συγκεκριμένο αίτημα, θα μπορούσε να του επιτρέψει να κυκλοφορήσει ελεύθερος, ένας εκπρόσωπος της Crown Prosecution Service απάντησε: «Υποθετικά, ναι. Αυτή είναι η ερμηνεία μας».
Πριν από την ακρόαση στο Ουεστμίνστερ, ο Γκάρεθ Πιρς, εκπρόσωπος του Ασάνζ είπε στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για ένα «απλό ζήτημα σχετικά με το ένταλμα και το καθεστώς του».
«Επιδιώκει να καταργηθεί το ένταλμα σύλληψης, επειδή οι Σουηδοί διαβεβαίωσαν ότι το ένταλμα έκδοσης δεν είναι πλέον ενεργό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CPS.  
Τον Δεκέμβριο ο Ασάνζ έγινε πολίτης του Ισημερινού σε μια προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου με την παρουσία του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία Βασίλειο αρνήθηκε να του χορηγήσει διπλωματικό καθεστώς, το οποίο συνεπάγεται νομική ασυλία, που θα του επέτρεπε να βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού.
Πάντως, ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, δήλωσε την περασμένη Κυριακή ότι το άσυλο το οποίο έχει χορηγηθεί στον Ασάνζ είναι ένα «πρόβλημα που κληρονόμησε» η κυβέρνησή του και αποτελεί «κάτι παραπάνω από ενόχληση».
«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σύντομα σε ένα θετικό αποτέλεσμα για το θέμα αυτό» είπε ο Μορένο, ο οποίος είχε έρθει σχεδόν εξαρχής σε ρήξη με την πολιτική που ακολουθούσε ο προκάτοχός του Ραφαέλ Κορέα και πλέον βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.