5.11.17

«Καίει» τη Χ.Α. ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας

Από το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ, με αλλοιωμένη τη χροιά της φωνής του και παρουσία εισαγγελικού και δικαστικού λειτουργού, κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο προστατευόμενος μάρτυρας με τον κωδικό Α, πρώην μέλος της οργάνωσης.

Ο μάρτυρας απέδωσε τον λόγο που στρατολογήθηκε στη Χ.Α. στο ότι εκείνη την περίοδο, αρχές του 2012, έψαχνε για δουλειά και περιέγραψε όσα είδε και έζησε μέχρι τη δολοφονία του Π. Φύσσα, όταν αποφάσισε να φύγει και δέχτηκε -όπως υποστήριξε- απειλές.

Εκπαίδευση «αντοχής και πόνου»

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σκληρή τη στρατιωτική εκπαίδευση που έλαβε στη Μαλακάσα μαζί με ακόμη 30-35 άτομα, υπό την επίβλεψη δύο φορές του Ρουπακιά («ήταν υπεύθυνος της ομάδας, είχε αξίωμα, μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν κι εμάς, μιλούσε με τους μεγάλους»), μία του Κασιδιάρη («μας έδειχνε ασκήσεις, πολεμικές τέχνες») καθώς και ενός απόστρατου.
«Κάναμε ό,τι κάνει ένα κομάντο σ' έναν στίβο μάχης, μαθαίναμε να μπορούμε να παλεύουμε, να αμυνόμαστε, να έχουμε τρόπο διαφυγής, τρώγαμε κλοτσιές για να μπορούμε να αντέχουμε στον πόνο», είπε.

«Το ok ερχόταν απ' τον Μιχαλολιάκο»

Το πρώην μέλος της Χ.Α. αναφέρθηκε εκτενώς στην ιεραρχία της οργάνωσης, της οποίας οι επιθέσεις ήταν «σχεδιασμένες και όχι τυχαίες».
«Μετά τους πυρηνάρχες είναι ο Λαγός και μετά ο Μιχαλιολιάκος. Το ok για να κινηθούμε ερχόταν από πάνω. Κανείς δεν θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χωρίς να το γνωρίζει ο Μιχαλολιάκος», κατέθεσε.
Είπε επίσης ότι πολλοί μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν όπλα και μάλιστα διασκορπισμένα σε σπίτια στελεχών, «είδα τον Πατέλη να έχει πάνω του ένα 45άρι», ενώ στις τοπικές οργανώσεις υπήρχαν μαχαίρια και στειλιάρια.
Απαντώντας σε ερώτηση του αναπλ. εισαγγελέα ο μάρτυρας περιέγραψε ως εξής τα τάγματα εφόδου στα οποία συμμετείχε: αποτελούνταν από 15 έως 30 άτομα, οι στολές ήταν παραλλαγής, μπλούζα της Χ.Α. και μπότες.
Τα μέλη του τάγματος κρατούσαν σημαίες που ήταν πάνω σε στειλιάρια προκειμένου -όπως είπε- να χρησιμοποιηθούν ως ρόπαλα και πάντα υπήρχε επικεφαλής, τις περισσότερες φορές ο ίδιος, «εμείς είχαμε τον Μάκη» στον Πειραιά.

«Βόλτες» και «ντου»

Ως μέλος τάγματος εφόδου ο ίδιος συμμετείχε σε δύο βίαιες ενέργειες, τις οποίες η οργάνωση -σύμφωνα με τον πρώην χρυσαυγίτη- αποκαλούσε «βόλτες».
Η μία ήταν στου Ρέντη, όπου χτυπήσανε πολύ άσχημα έναν Πακιστανό. «Πήγαμε 20 μηχανάκια, ήμουν συνοδηγός, κράτησε 20 λεπτά». Πριν από την επίθεση τα μέλη της Τοπικής είχαν λάβει μήνυμα στο κινητό ότι υπήρχε «κάποιο πρόβλημα» στην πλατεία του Ρέντη και έπρεπε να παραβρεθούν.
Με μήνυμα ειδοποιήθηκε και πριν από την επίθεση στην πλατεία Ιπποδαμείας στον Κορυδαλλό, σε παζάρι, όπου «χτυπήθηκαν και Πακιστανοί και Έλληνες» και δεν κράτησε πάνω από 15 λεπτά.
«Έλεγε ότι πρέπει να μαζευτούμε στην Τοπική Πειραιά για μια υπόθεση. Τίποτα άλλο. Μετά μας έλεγε “διαγράψτε το μήνυμα”».

Συγγνώμη στην οικογένεια Φύσσα

Το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα ο πρώην χρυσαυγίτης έλαβε ακόμη ένα μήνυμα, για «μια υπόθεση» στο Κερατσίνι. Αν και δεν ήταν «παρών» στην άνανδρη -όπως τη χαρακτήρισε- δολοφονία του Παύλου, ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Φύσσα και υποστήριξε ότι έφυγε από την οργάνωση για να μη γίνει δολοφόνος.
Επισήμανε, δε, ότι τις επόμενες μέρες άκουσε να λένε στην Τοπική Πειραιά ότι ο φάκελος της δολοφονίας με τις καταθέσεις των μαρτύρων είχε πάει στα γραφεία της Νίκαιας και του Πειραιά, «όλος, σε φωτοτυπίες», προτού ακόμα τελειώσουν οι καταθέσεις.

«Θα σας κάψουμε ζωντανούς»

Κατέθεσε ακόμα ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δέχτηκαν απειλές από τους χρυσαυγίτες.
Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ένα αυτοκίνητο έκλεισε τον δρόμο στη γυναίκα του και κάποιοι -άγνωστοι σε εκείνη- τής είπαν: «Αν φύγει απ' τη Χ.Α. και ανοίξει το στόμα του, θα σας κάψουμε ζωντανούς».
Οι απειλές εντάθηκαν μετά την αποχώρησή του από την οργάνωση, το 2013, είπε και αναφέρθηκε σε σωρεία τηλεφωνημάτων που προειδοποιούσαν: «Θα σκοτώσουμε εσένα και την οικογένειά σου».
«Αλλάξαμε τηλέφωνα για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε, αυτοί δεν υπολογίζουν ούτε παιδιά ούτε γυναίκες, τη ζωή την έχουν για πέταμα», τόνισε.

Ένταση από την υπεράσπιση

Ένταση δημιουργήθηκε στη δικαστική αίθουσα όταν συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι άκουσαν τη φωνή τρίτου προσώπου από την αίθουσα κατάθεσης του μάρτυρα.
Όμως, όπως προέκυψε από τη ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση των δύο δικαστικών λειτουργών που επέβλεπαν τη διαδικασία, επρόκειτο για επιστροφή ήχου.
Να σημειωθεί ότι, αν και σε καθεστώς προστασίας, ο μάρτυρας κατονομάστηκε τρεις φορές από συνηγόρους υπεράσπισης.
► Επόμενη δικάσιμος την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.
Γραφει:Γιωτα Τέσση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.