13.10.17

Ράβει «κουστούμι» φιλελεύθερης πολιτικής

Η Φράουκε Πέτρι, που είχε τα ηνία του ακροδεξιού AfD μέχρι την περασμένη άνοιξη, μετά τις γερμανικές εκλογές ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κοινοβουλευτική ομάδα του. Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει την ίδρυση του «μπλε κόμματος» που θα εκφράζει «συντηρητική, αλλά φιλελεύθερη πολιτική». 

Οι επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας του ξενοφοβικού κόμματος της Γερμανίας που κατάφερε να αυξήσει σημαντικά την εκλογική του επιρροή καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στη πρόσφατη εκλογική διαδικασία, Αλεξάντερ Γκάουλαντ και Αλις Βάιντελ, κατηγορήθηκαν από την ανεξάρτητη πλέον βουλευτή για λαϊκισμό, ότι δεν έχουν επεξεργαστεί ένα πολιτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και για ακραία λειτουργία του κόμματος.
Πλην όμως η Πέτρι και ο έτερος συμπρόεδρος της πρώην ηγετικής ομάδας, Γιορκ Μόιτεν, είχαν προηγηθεί σε ασκήσεις λαϊκισμού και ανοιγμάτων ακόμη και στους ψηφοφόρους και τα στελέχη του καθαρόαιμου ναζιστικού κόμματος NPD.
Η Φράουκε Πέτρι εκλέχθηκε το 2015 στην προεδρία του AfD με την υποστήριξη του συντρόφου της, Μάρκους Πρέτσελ, στρίβοντας το τιμόνι πιο δεξιά με συνθήματα για την εθνική καθαρότητα, την οικογένεια και την επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες.

Το «Μπλε κόμμα»

Περίπου δύο χρόνια μετά, η Γερμανίδα πολιτικός αναμένεται να ανακοινώσει την ίδρυση του «μπλε κόμματος».
Το κόμμα θα εκφράζει «συντηρητική, αλλά φιλελεύθερη πολιτική στη Γερμανία και στην Ευρώπη» δήλωσε η ίδια στις εφημερίδες του δικτύου «RdaktionsNetwerks Deutschland» (RND).
Σύμφωνα με την ίδια, το νέο κόμμα έχει ως στόχο τις εκλογές στην Σαξονία το 2019 και τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.
Παρά τις δηλώσεις της περί συντηρητικής και φιλελεύθερης πολιτικής δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο πρόσφατο παρελθόν η Πέτρι, προσπάθησε να δώσει νέα υπόσταση στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά, προσκαλώντας τον περασμένο Ιανουάριο σε συνάντηση τη Μ. Λεπέν από τη Γαλλία, τον Γ. Βίλντερς από την Ολλανδία, τον Μ. Σαλβίνι από την Ιταλία και τον Χ. Βιλίμσκι από την Αυστρία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.