13.10.17

Πιέσεις στον Πουτζντεμόν να απαντήσει καταφατικά στο τελεσίγραφο

Εν μέσω της αδιάλλακτης στάσης της ισπανικής κυβέρνησης και εν αναμονή της εκπνοής της διορίας που έδωσε ο Μαριάνο Ραχόι στον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να αποσαφηνίσει εάν κήρυξε, ή όχι, την ανεξαρτησία της περιοχής, η πίεση αυξάνεται.
Ο Καταλονός ηγέτης, που την περασμένη Τρίτη, υπέγραψε ανεξαρτησία «με ολίγη» κρατώντας ασαφή θέση, έλαβε τελεσίγραφο από τον δεξιό πρωθυπουργό μέσα σε πέντε μέρες να ξεκαθαρίσει τι είδους αυτοτέλεια κήρυξε κι άλλες τρεις για να την πάρει πίσω. 
Σήμερα θα συναντηθούν οι παράγοντες της διαδικασίας της ανεξαρτησίας στο Παλάου της Τζενεραλιτάτ για να συσκεφθούν σχετικά με το ποια πρέπει να είναι η απάντηση που θα δοθεί στην κυβέρνηση, που με τη σειρά της σήμερα στο τακτικό υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα εξετάσει το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που ο Πουτζντεμόν  επιβεβαιώσει πως κηρύχθηκε ανεξαρτησία.
Οι γνώμες στο καταλανικό στρατόπεδο διίστανται, όμως την ίδια στιγμή αυξάνονται και οι πιέσεις από κάποιους παράγοντες της διαδικασίας. Εκτός από τους αντικαπιταλιστές της CUP, που έχουν εκφράσει ευθέως τη συνέχεια της διαδικασίας και η οργάνωση Καταλανική Εθνοσυνέλευση (ANC) ζήτησε σε έκτακτη χθεσινοβραδινή σύσκεψή της να αρθεί η αναστολή της διακήρυξης της ανεξαρτησίας.
«Δεδομένης της άρνησης του ισπανικού κράτους σε οποιαδήποτε πρόταση διαλόγου, πλέον δεν έχει νόημα» η αναστολή, τονίζεται στο ανακοινωθέν της, που επιπλέον προτρέπει την τοπική κυβέρνηση να εφαρμόσει τον Νόμο Δικαϊκής Μετάβασης, όπως έχει ζητήσει και η αντικαπιταλιστική παράταξη.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η σύμβουλος (υπουργός) Εργασίας, Κοινωνικών και Οικογενειακών Υποθέσεων Ντολόρς Μπάσα, στέλεχος του συγκυβερνώντος ERC τάχθηκε υπέρ μίας απάντησης που θα επιβεβαιώνει την κήρυξη της ανεξαρτησίας και υπέρ της αποστολής του τετρασέλιδου κειμένου της που υπογράφηκε κατόπιν πιέσεων της CUP από την κυβερνητική συμμαχία ‘Μαζύ για το Ναι’ πριν τη θυελλώδη ολομέλεια του Parlament στις 10 Οκτωβρίου. Η Μπάσα τάσσεται υπέρ μιας άμεσης απάντησης.
Παρόλα αυτά, η δεξιά πλειοψηφία της PDeCat στο στρατόπεδο του JxSi, τηρεί μία προσεκτική στάση και να επιμείνει στη γραμμή ενός διαλόγου με την ισπανική κυβέρνηση με τη διαμεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας, μολονότι η πρόσφατη στάση της ισπανικής Βουλής δεν εμπνέει μεγάλη αισιοδοξία. 
Ωστόσο, η ERC θεωρεί πως και η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ του Ραχόι και του επικεφαλής των Σοσιαλιστών του PSOE Πέδρο Σάντσεθ για να υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση, αποτελεί απλώς μία παρελκυστική στρατηγική της ισπανικής κυβέρνησης κι ως τέχνασμα για να φανεί στους Ευρωπαίους πως προτείνει έναν διάλογο στην Καταλωνία.
Από την πλευρά της, η CUP επιμένει στην άμεση απάντηση προς την ισπανική κυβέρνηση και διαψεύδει τις φήμες πως υπήρξε συμφωνία για αναστολή δύο εβδομάδων για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. «Μας είχαν πει πως εξεταζόταν αυτή η πιθανότητα, αλλά ποτέ δεν συμφωνήθηκε», τόνισε ο βουλευτής της CUP Μπένετ Σαλέλιας. Για την CUP ο κόσμος και ο αγώνας στους δρόμους αποτελεί πάντοτε τον καλλίτερο μοχλό για την επίλυση του αδιεξόδου.
Της ίδιας γνώμης είναι και η κοινωνική οργάνωση Òmnium Cultural, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί και νέα «γενική απεργία στη χώρα», όπως εκείνη που παρέλυσε την Καταλωνία στις 3 Οκτωβρίου. Παράλληλα, μία τέτοια κίνηση «θα ασκούσε πιέσεις στις κυβερνήσεις να αποδεχθούν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας», ενώ «θα προκαλούσε και αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο και την διεθνή κοινότητα», όπως τόνισε ο πρόεδρός της Τζόρδι Κουτσάρτ λέγοντας πως «εγώ θα έστελνα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στον Μαριάνο Ραχόι και θα του ζητούσα να αποσαφηνίσει εάν θα εφαρμόσει το άρθρο 155, ή όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.