13.9.17

Γαλλία: Ο Μακρόν δεν έχει παντού θαυμαστές


"Οποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες».. Πρώτη προειδοποιητική βολή η Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στους γαλλικούς δρόμους. Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, στις μεταφορές, στις αερομεταφορές, δάσκαλοι, μαθητές αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, πήραν μέρος στις διαμαρτυρίες που διοργανώθηκαν σε περισσότερες από 180 πόλεις και κωμοπόλεις από το συνδικάτο της CGT και στηρίχθηκαν από τα συνδικάτα Solidaires, FSU και Unef. Επί τάπητος, τι άλλο; Ο νέος εργασιακός νόμος, ο οποίος ένα χρόνο νωρίτερα είχε προκαλέσει σεισμό διαμαρτυριών. Ο νόμος τελικά ψηφίστηκε με χρήση άρθρων του συντάγματος περί παράκαμψης του κοινοβουλίου, όμως ουδέποτε τέθηκε σε εφαρμογή.
Το πρώτο μεγάλο στοίχημα του νέου προέδρου της Γαλλίας και αγαπημένου παιδιού των τραπεζών η πλήρης και άμεση εφαρμογή του. Αν σε κάτι, πραγματικά, έχει δηλώσει αποφασισμένος χωρίς περιστροφές και γαρνιτούρες ο Εμμανουέλ Μακρόν είναι ακριβώς σε αυτό.

Μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης με ορισμό ανώτατου πλαφόν, περιστολή των δικαιωμάτων στα βαρέα και ανθυγιεινά και στα επικίνδυνα επαγγέλματα, συγχώνευση των οργάνων εκπροσώπησης των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και περιορισμός των δυνατοτήτων παρέμβασής τους , ενίσχυση της ισχύος της επιχειρησιακής σύμβασης σε βάρος της συλλογικής.. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πτυχές του νομοσχεδίου που προκαλείς οργή στους Γάλλους εργαζομένους. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς ο Μακρόν έχει υποσχεθεί και περαιτέρω ριζικές «μεταρρυθμίσεις» (τι εύηχη και ελαστική πλέον αυτή η λέξη) με περιορισμό των δικαιωμάτων των ανέργων και του επιδόματος ανεργίας, με μείωση συντάξεων, «ψαλίδι» στα επιδόματα στέγασης και στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων, μείωση των συμβάσεων με κίνητρα από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα, «πάγωμα» της εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που σημαίνει «πάγωμα» ή και μείωση συντάξεων και, και, και… Εννοείται για να τονωθεί η «ανταγωνιστικότητα», όπως λέει, της γαλλικής οικονομίας, δηλαδή των επιχειρήσεων.



«Δεν θα υποχωρήσω σε τίποτε απέναντι στους τεμπέληδες, στους κυνικούς και στους ακραίους» διεμήνυσε από το «λίκνο της Δημοκρατίας», την Αθήνα δηλαδή, μόλις πριν λίγα 24ωρα ο κ. Μακρόν προκαλώντας κύμα οργής στους εργαζομένους και ρίγη ενθουσιασμού στους εργοδότες, που δια των ενώσεών τους, αντιμετωπίζουν ως «μάννα εξ ουρανού» τον νόμο υποστηρίζοντας ότι «θα ξεκλειδώσει» το θέμα των προσλήψεων καθώς τους λύνει τα χέρια ως προς τις απολύσεις και την παραβίαση των συμβάσεων. Ο Ε. Μακρόν κατάφερε να εξοργίσει και τους καλλιτέχνες του δρόμου και τους περιπλανώμενους θιάσους καθώς εισηγήθηκε να δίνουν οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης με αντίτιμο άδεια για χρήση δημοσίων χώρων για θεάματα.


«Τώρα είναι η ώρα της δικής μας απάντησης» απαντούν οι εργαζόμενοι
Το συνδικάτο της Force Ouvrière (που πρόσκειται στην τροτσκιστική Lutte Ouvrière) επισήμως ως ηγεσία δεν στήριξε τις διαμαρτυρίες εκτιμώντας ότι «πρέπει να κρατηθούν δυνάμεις γιατί μετά μπορεί να είναι πιο απαραίτητες», στάση αντίστοιχη περίπου με τα συνδικάτα CFDT, CFTC (το πρώτο κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το δεύτερο οι πάλαι ποτέ Χριστιανοδημοκράτες, θα μπορούσε κανείς να πει). Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον ως προς τις διεργασίες που είναι προφανέστατα σε εξέλιξη σε επίπεδο εργατικού κινήματος, ότι περισσότερες από τις μισές οργανώσεις βάσης της Force Ouvrière συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, τις οποίες στήριξε, εκτός από τους αναμενόμενους France Insoumise του Ζαν Λυκ Μελανσόν και Γαλλικό ΚΚ, και μέρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος καθώς ο προεδρικός υποψήφιος Μπενουά Χαμόν έδωσε το παρών στη συγκέντρωση στο Παρίσι παρά την «ουδετερότητα» που επισήμως τήρησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.



Και έπεται συνέχεια.. Αρχής γενομένης από την 21η Σεπτεμβρίου, νέα μέρα κινητοποιήσεων.


http://www.toperiodiko.gr/%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CF%8C%CE%BD-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CE%B8%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%83/#.WbkHQ_lJbcs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.