7.9.17

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: «Δεν φεύγεις έτσι απλά από τη Χρυσή Αυγή»

Για το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ηλία Σταύρου, που έχει αποχωρήσει από την οργάνωση καταγγέλλοντας την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία της, κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο αστυνομικός Αθανάσιος Ράδης, πρώην συμφοιτητής και φίλος του υποψήφιου βουλευτή της Χ.Α. το 2012.

Ο Αθ. Ράδης κλήθηκε να καταθέσει στις ανακρίτριες μετά την κατάθεση του Ηλ. Σταύρου ενώπιόν τους (σ.σ. ο Σταύρου προσήλθε αυτοβούλως και μίλησε για όλα όσα γνωρίζει για το φασιστικό μόρφωμα), ο οποίος είχε αναφερθεί στον αστυνομικό περιγράφοντας την περίοδο που δεχόταν απειλές επειδή ήθελε να φύγει από τη Χ.Α.

«Δεχόταν απειλές, ήταν ράκος»

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Ηλ. Σταύρου ήταν μέλος της Χ.Α. από το 2004, επιστημονικός συνεργάτης της στη Βουλή και στέλεχος της οργάνωσης που γνώριζε τα εσωτερικά της. «Μιλούσε συνεχώς γι' αυτούς, έλεγε ότι θα σώσουν την Ελλάδα, έκανε προπαγάνδα», υποστήριξε.
Περιέγραψε έναν κανονικό, συγκροτημένο άνθρωπο, που δεν είχε εκδηλώσει ποτέ φοβία, αλλά υπογράμμισε τον φόβο που ο Σταύρου εκδήλωσε στη συνέχεια εξαιτίας των απειλών που δέχτηκε όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την οργάνωση.
«Μου είπε ότι δεχόταν απειλές από αυτούς και ότι δεν μου έλεγε τι έχει συμβεί για να μη γίνω κι εγώ στόχος απειλών από τη Χρυσή Αυγή. Ηταν ράκος. Ελεγε ότι δεν φεύγεις έτσι απλά από τη Χ.Α.», τόνισε ο αστυνομικός.

«Έχουμε να τα δούμε από την Κατοχή και τον Εμφύλιο»

Στη συνέχεια κατέθεσε ο Ευάγγελος Ανδριανάκος για τη δράση της Χ.Α. στη Νεμέα την περίοδο 2011-2014, όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος της περιοχής.
Ο μάρτυρας περιέγραψε παρέλαση της οργάνωσης στη Νεμέα το 2012, λίγο πριν από τις εκλογές, όταν χρυσαυγίτες προχωρούσαν συντεταγμένα στους δρόμους της πόλης σε σχηματισμό, με ελληνικές σημαίες, ομοιόμορφα ντυμένοι και φώναζαν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» προκαλώντας τον φόβο.
Τις παρελάσεις τις έκαναν στον Εμφύλιο και στην Κατοχή οι ταγματασφαλίτες, υποστήριξε ο Ευάγγ. Ανδριανάκος και αναφέρθηκε σε έναν παππού που του είπε: «Τι είναι αυτά; Εχουμε να τα δούμε από την Κατοχή και τον Εμφύλιο».
Κατέθεσε, επίσης, για το τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Στάθη Μπούκουρα το βράδυ των εκλογών του 2012, όταν βγήκαν τα αποτελέσματα: «Χτύπησε το τηλέφωνο και μου συστήθηκε ο κ. Μπούκουρας. Του είπα συγχαρητήρια. Τότε μου είπε ότι είμαι πλέον υφιστάμενός του. Του είπα ότι δεν του τα είπαν καλά, ότι μικρός είναι και θα μάθει. Τότε μου είπε ότι θα γίνει στο εξής η σκιά μου και θα τον βλέπω στον ύπνο μου. Του είπα -με συγχωρείτε για την έκφραση- ότι θα μου κλάσει τα αρχίδια».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, στόχος της οργάνωσης ήταν να τον εκφοβίσουν, γι' αυτό και ενημέρωσε την εισαγγελέα και ζήτησε να γίνουν συστάσεις στον βουλευτή της Χ.Α. προκειμένου να καταστεί υπεύθυνος αν συνέβαινε οτιδήποτε σε εκείνον και την οικογένειά του.
Αναφέρθηκε, τέλος, σε επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών με κράνη και ξύλα εναντίον Ρουμάνων εργατών που παραπονούνταν επειδή ήταν απλήρωτοι. «Εναν που αναγνώρισα ήταν της Χ.Α.», είπε.
■ Η δίκη συνεχίζεται την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.