20.9.17

Από τα χαρτόνια, στον Ελαιώνα μια πόρτα δρόμος...

Στον δρόμο κοιμούνται εδώ και μερικές μέρες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και χώρες της Αφρικής που περιμένουν να φιλοξενηθούν στη δομή του Ελαιώνα. Περισσότεροι από 10 πρόσφυγες, ανάμεσά τους ηλικιωμένος και οικογένεια από το Αφγανιστάν, με νεογέννητο δύο μηνών, βρίσκονται έξω από την πύλη της δομής και κοιμούνται σε χαρτόνια ή υπνόσακους, περιμένοντας να πάρουν μια απάντηση για το πότε θα ενταχθούν στη δομή ώστε να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρέπει πρώτα να εξεταστεί το πόσοι από τους συγκεκριμένους δικαιούνται να μείνουν στη δομή του Ελαιώνα και έχει αποσταλεί σχετικό αίτημα από τη διοίκηση της δομής ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες και να ενταχθούν όσοι το δικαιούνται, ενώ οι υπόλοιποι θα κατευθυνθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας.
«Τα χαρτιά μας είναι εντάξει, έχουμε ζητήσει να μείνουμε εδώ και το μόνο που μας λένε είναι “περίμενε”. Hρθαμε εδώ να φτιάξουμε τη ζωή μας, πρέπει να μας βοηθήσουν. Περιμένω πέντε μέρες. Είμαι μόνος μου εδώ. Τι να κάνω;» μας είπε ο Γιουσέφ από το Σουδάν. Είναι φοιτητής 18 ετών και με μόλις ένα χρόνο στη χώρα μας ξέρει αρκετά καλά ελληνικά. Το ίδιο ακούσαμε και από δύο πρόσφυγες από τη Λιβύη που περιμένουν συνέντευξη για το άσυλο. «Eχω περάσει και πιο δύσκολα, ήμουν στην Τουρκία και στη Βόρεια Ελλάδα, στον καταυλισμό της Softex. Τώρα δεν μπορώ να περιμένω έξω στο δρόμο και να με βλέπει έτσι ο κόσμος», μας είπε ο Μπουασρία.
Λίγο πιο πέρα κάθεται μία μεγάλη οικογένεια Αφγανών με τα παιδιά της. Μιλάμε στον Νατζάμπ: «Περιμένω 9 μέρες. Δεν μας απαντάνε τι γίνεται. Εδώ υπάρχει μωρό δύο μηνών. Είμαι ψυχολόγος, μπορώ να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους μέσα στο καμπ. Θα ’θελα να μείνω στην Ελλάδα, δεν χρειάζομαι περισσότερα να πάω σε άλλη χώρα. Να είμαι ασφαλής μόνο».
Σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μας επισημάνθηκε ακόμη ότι οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες έφτασαν στον Ελαιώνα το Σάββατο, ενώ ορισμένοι μένουν το βράδυ μαζί με συγγενείς τους. Ηδη γίνονται προσπάθειες να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε να φιλοξενηθούν στη συγκεκριμένη ή κάποια άλλη δομή, ανάλογα με την περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.