29.8.17

Αποφορά φασισμού στο «δάσος του Nτούτσε»

Οι πυρκαγιές έπληξαν φέτος και την Ιταλία, με τεράστιες καταστροφές στις κεντρικές και νότιες περιφέρειες. Οι εμπρηστές κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις στην Καλαβρία, τη Σικελία και την ευρύτερη περιοχή της Ρώμης. Σύμφωνα, δε, με τις πρώτες εκτιμήσεις, η περιβαλλοντική ζημιά αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Τις ημέρες αυτές, όμως, περίπου ενενήντα χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, έξω από την πόλη Ριέτι, μια ιδιαίτερη πυρκαγιά ξύπνησε μαύρες ιστορικές μνήμες. Στο βουνό Τζιάνο (Ιανός), μαζί με την υπόλοιπη βλάστηση, κάηκε και μια τεράστια λέξη, που είχε σχηματίσει το ανθρώπινο χέρι, φυτεύοντας, κλαδεύοντας και «προσαρμόζοντας σε ειδικό σχέδιο» χιλιάδες πεύκα.
Πρόκειται για τη λέξη dux (αρχηγός), που είναι το ουσιαστικό της λατινικής από το οποίο προήλθε και το ιταλικό duce. Ολοι, δυστυχώς, και στην Ελλάδα, γνωρίζουμε ότι «ντούτσε» ήταν το δεύτερο όνομα, ο τίτλος με τον οποίο ήθελε να τον αποκαλούν ο Ιταλός φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι.
Η λέξη αυτή παρέμεινε «γραμμένη στο δάσος» επί ογδόντα χρόνια παρά τα επίμονα αιτήματα δεκάδων Ιταλών βουλευτών να σβηστεί, έστω και αν το ιταλικό Σύνταγμα απαγορεύει, για παράδειγμα, τη σύσταση φασιστικού κόμματος.
Και τώρα που όλα έγιναν στάχτη, δεν λείπουν νεοφασίστες, όπως τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Casa Pound, που δηλώνουν ανοιχτά ότι πρόκειται να αναλάβουν άμεσα τη δενδροφύτευση της περιοχής, διότι «η Ιστορία δεν σβήνεται».
Ο δε πρώην περιφερειάρχης της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, ο (επίσης ακροδεξιός) Φραντσέσκο Στοράτσε, προσθέτει ότι «τα δέντρα αυτά θα τα ξαναφυτέψουν οι ίδιοι οι πολίτες της περιοχής, συγκεντρώνοντας με έρανο τα αναγκαία χρήματα».
Μπορεί να μοιάζει μια γραφική περίπτωση, η οποία να οφείλεται και στον παρατεταμένο καύσωνα. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι έτσι.
Την ώρα που στην Αμερική ο κόσμος συγκρούεται και διχάζεται εξαιτίας των ιστορικών συμβόλων και μνημείων -με αναφορά στο φυλετικό και το ρατσιστικό μίσος- πολύ πιο κοντά μας η όλη αυτή πραγματικότητα προκαλεί τεράστια ερωτήματα και προβληματισμό.
Η μάχη κατά του φασισμού αποτελεί θεμέλιο του ιταλικού Συντάγματος, αλλά ο μεγάλος μαρμάρινος οβελίσκος όπου αναγράφεται «Μουσολίνι, Dux» παραμένει στη θέση του, έξω από το στάδιο Ολίμπικο της Ρώμης.
Τώρα θέλουν να ξαναφυτέψουν το «δάσος του ντούτσε», έξω από το Ριέτι, ενώ κοντά στο Βατικανό, στην καρδιά της Ρώμης, άνοιξε γραφείο και λειτουργεί ανενόχλητα μια ακροδεξιά οργάνωση νέων, με μια τεράστια φωτογραφία του δικτάτορα Μπενίτο πίσω από το κεντρικό γραφείο υποδοχής.
Οσο και αν μοιάζει ασύλληπτο, μια σημαντική μερίδα Ιταλών συνεχίζει να πιστεύει ότι «το μεγάλο λάθος του Μουσολίνι ήταν μόνον το ότι συμμάχησε με τον Χίτλερ».
Για όλα τα άλλα (λουκέτο στο Κοινοβούλιο, εξορίες, εκδίωξη και δολοφονία των αντιφρονούντων και των ομοφυλόφιλων, ρατσιστικοί νόμοι σε βάρος των Εβραίων) δίνεται άφεση αμαρτιών.
Πριν από μόλις τέσσερα χρόνια, πολλοί στην Ευρώπη εξεπλάγησαν όταν άκουσαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να λέει ότι «ο Μουσολίνι έκανε σωστά πράγματα, αλλά, βέβαια, το μεγαλύτερο σφάλμα του ήταν οι φυλετικές διακρίσεις κατά των Εβραίων».
Μια δήλωση που δεν ήταν καθόλου τυχαία. Ο «καβαλιέρε» προσπάθησε να «χαϊδέψει» τους οπαδούς και νοσταλγούς του φασιστικού καθεστώτος και όλους όσοι ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της «βαθιάς Δεξιάς».
Ενας χώρος ο οποίος είναι κάθε άλλο παρά περιορισμένος και υπό εξαφάνιση. Και όλη αυτή η λογική, πολύ φοβάμαι ότι δεν αφορά μόνον πρόσωπα και πρακτικές της ιταλικής πολιτικής σκηνής…
Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.