29.8.17

Οι πρόσφυγες ξυλοκοπούνται, η φτώχεια ενοχλεί…

Ξεπεράστηκε πιθανότατα το τελευταίο όριο επιφυλακής – είναι σαν να έσπασε ένα φράγμα ξενοφοβίας και έλλειψης ανοχής και η πλημμύρα αυτή μπορεί να έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες.


Οι τηλεοπτικές κάμερες και οι φακοί των φωτογράφων την περασμένη Πέμπτη έδειξαν σε όλο τον κόσμο τη βίαιη επιχείρηση της ιταλικής αστυνομίας στην πλατεία Ιντιπεντέντσια της Ρώμης, λίγα εκατοντάδες μέτρα από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Τέρμινι.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και τη γνωστή τεχνική του κεφαλοκλειδώματος για να απομακρύνει εκατοντάδες πρόσφυγες με καταγωγή από την Αιθιοπία και την Ερυθραία, οι οποίοι είχαν κάνει κατάληψη σε κτίριο της πλατείας και, μετά την εκκένωσή του, κοιμούνταν κάτω από τα δέντρα και στις γωνίες της πλατείας.

Τα παιδιά, σε κατάσταση σοκ, αναγκάστηκαν να ανέβουν σε λεωφορεία της αστυνομίας. Οι γυναίκες έπεσαν στα γόνατα με τα χέρια ψηλά, εκλιπαρώντας να σταματήσει η επιχείρηση.

Τουλάχιστον πέντε πρόσφυγες τραυματίστηκαν. Κάποιοι άνδρες, που είχαν καταφέρει να μείνουν μέσα στο κτίριο, άρχισαν να πετούν φιάλες φυσικού αερίου από τα παράθυρα.
Βίαιο παρελθόν

Οπως προέκυψε αμέσως μετά την επιχείρηση, κανείς δεν είχε προνοήσει για το πού έπρεπε να μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί. Ο δήμος έριξε την ευθύνη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η δήμαρχος των Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, άφησε να διαρρεύσει ότι έπρεπε να έχει προνοήσει η περιφέρεια και η κυβέρνηση Τζεντιλόνι.

Επειτα από μεγάλη προσπάθεια, βρέθηκαν έξι διαμερίσματα για εξήντα πρόσφυγες, τα οποία και θα διατεθούν μόνο μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Το πιο φοβερό, όμως, είναι ότι τα ιταλικά κανάλια και οι ιστότοποι του διαδικτύου μετέδωσαν βίντεο, στο οποίο ένας από τους αστυνομικούς ιθύνοντες παρότρυνε υφιστάμενό του «σε περίπτωση που οι πρόσφυγες πετάξουν κάτι, να τους σπάσει τα χέρια». Κανείς δεν τόλμησε να τον υπερασπιστεί.

Ούτε και ο διευθυντής της ιταλικής αστυνομίας Φράνκο Γραμπριέλι, ο οποίος διέταξε τη διεξαγωγή αυστηρής έρευνας, υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομία δεν θέλει να αναλάβει και τις ευθύνες σειράς άλλων θεσμών.

Ο ανώτερος αυτός αστυνομικός προσπάθησε να απαντήσει ότι «δεν είναι βίαιος, αλλά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αισθανόταν υπό πίεση».

Χάρη στα αρχεία των ιταλικών μέσων ενημέρωσης, όμως, διαπιστώθηκε ότι στο παρελθόν, το 2014, είχε ήδη πάρει μέρος σε βίαιες επιχειρήσεις κατά των εργαζομένων των
 χαλυβουργείων του Τέρνι, στην κεντρική Ιταλία.


Η ομαδική συνείδηση
Είναι σαφές, βέβαια, ότι δεν πρόκειται μόνο για τη μεμονωμένη περίπτωση, για το συγκεκριμένο άτομο. Οπως γράφει ο πρώην διευθυντής και σχολιαστής της εφημερίδας «La Repubblica», Ετσι ο Μάουρο, «το κύριο πρόβλημα είναι ότι η φτώχεια μετατρέπεται σε φταίξιμο, τόσο για την ομαδική συνείδηση όσο και για τον πολιτικό κώδικα που επικρατεί, και ότι ο μετανάστης κουβαλάει το στίγμα της τελευταίας μετάλλαξης του προπατορικού αμαρτήματος: το αμάρτημα της καταγωγής του».

Το Βατικανό θέλησε να παρέμβει, υπενθυμίζοντας ότι «η βία είναι πάντα απαράδεκτη» και το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης τελικά αποφάσισε ότι «δεν πρόκειται να γίνουν άλλες εκκενώσεις αν δεν έχουν εξασφαλισθεί πρώτα νέα, διαθέσιμα ακίνητα».

Η φτώχεια, όμως, ενοχλεί όλο και περισσότερο. Και είναι σαφές ότι μιλάμε για πρόσφορο έδαφος, που μπορεί να ευνοήσει την επιστροφή στην εξουσία τής πιο αντιδραστικής και επικίνδυνης Δεξιάς…


Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.