26.6.17

Τουρκία: Βία, πλαστικές σφαίρες και συλλήψεις στο Pride της Κωνσταντινούπολης



Η αστυνομία κατάφερε τελικά να καταπνίξει τις προσπάθειες των διοργανωτών του Pride να πραγματοποιήσουν πορεία στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιώντας ξανά βία.   Τούρκοι αστυνομικοί έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών προκειμένου να εμποδίσουν πλήθος ανθρώπων να πραγματοποιήσει την ετήσια πορεία Gay Pride στην πλατεία Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, και ενώ οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν χθες με απόφασή τους την εν λόγω συγκέντρωση.
Η αστυνομία άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες εναντίον μιας ομάδας περίπου 40 διαδηλωτών, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι διοργανωτές είχαν υποσχεθεί να προχωρήσουν παρά την απαγόρευση των αρχών, οι οποίες ανέφεραν πως υπήρχαν απειλές από ακροδεξιές ομάδες. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία - σε αντίθεση με πολλά μουσουλμανικά έθνη - αλλά η ομοφοβία παραμένει ευρέως διαδεδομένη. Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας έχει απαγορεύσει το Gay Pride. Ο Mark Lowen, του BBC, στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ότι οι αρχές χρησιμοποίησαν βία εναντίον των διοργανωτών όταν αυτοί προσπάθησαν να ξεδιπλώσουν την πολύχρωμη σημαία - σύμβολο της LGBT κοινότητας.

Εικόνες από την οδό Istiklal δείχνουν οχήματα της αστυνομίας με κανόνια νερού σε κατάσταση αναμονής, συμπλοκές και συλλήψεις. Νωρίτερα την Κυριακή, η οργανωτική επιτροπή είχε εκδώσει μια δήλωση λέγοντας: «Δεν φοβόμαστε, είμαστε εδώ, δεν θα αλλάξουμε». Την Κυριακή, το ολλανδικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη κρέμασε στην είσοδό του μια μεγάλη σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου σε ένδειξη υποστήριξη της εκδήλωσης Pride.

 Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.