16.6.17

«Παραθυράκι» δικαίωσης για τους Σιου στη Β. Ντακότα

Πριν από μερικούς μήνες η φυλή Ινδιάνων Σιου «Στάντινγκ Ροκ» βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τον αγώνα της κατά της κατασκευής αγωγού πετρελαίου στις περιοχές όπου κατοικούν στη Βόρεια Ντακότα. Τώρα η απόφαση ενός δικαστή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαίωσής τους.

Ομοσπονδιακός δικαστής ζήτησε από το Μηχανικό του Στρατού των ΗΠΑ να επανεξετάσει την περιβαλλοντολογική μελέτη για τον αγωγό πετρελαίου στην Ντακότα (Dakota Access Pipeline), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τερματισμού της λειτουργίας του σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Τζέιμς Μπόαζμπεργκ οι αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού δεν έχουν λάβει λεπτομερώς υπόψη του τις συνέπειες μιας πιθανής διαρροής πετρελαίου στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις δραστηριότητες για το κυνήγι και το ψάρεμα της τοπικής φυλής Standing Rock Sioux .
Ο αγωγός πετρελαίου (Energy Transfers Partners LP) λειτουργεί κανονικά, ενώ το ενδεχόμενο της διακοπής του, μπορεί να εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε ο δικαστής. Ο αγωγός είχε οικονομικό κόστος 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων κι άρχισε να λειτουργεί από τον Μάιο.
Οι ενδιαφερόμενες πλευρές αναμένεται να συναντηθούν με τον δικαστή την Τετάρτη, προκειμένου να συζητήσουν τα μελλοντικά βήματα, με την τοπική φυλή να υποστηρίζει την διακοπή της λειτουργίας του αγωγού.
Με βάση την απόφαση του δικαστή, παρά το γεγονός ότι οι Μηχανικές υπηρεσίες του Στρατού έχουν συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, οι ομοσπονδιακές άδειες που έχουν εκδοθεί για τον αγωγό παραβιάζουν την υφιστάμενη νομοθεσία σε αρκετές περιπτώσεις. Έτσι στην απόφαση αυτή αναφέρεται ότι το Μηχανικό του Στρατού των ΗΠΑ «δεν έλαβε υπόψη του το σύνολο των επιπτώσεων μιας πιθανής διαρροής πετρελαίου, στα δικαιώματα κυνηγιού κι αλιείας της φυλής, αλλά και προβλέψεις της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας».
«Προκειμένου ν' αποκατασταθούν αυτές οι παραβάσεις, θα πρέπει να γίνει επανεξέταση της περιβαλλοντολογικής ανάλυσης, με την επιφύλαξη λήψης νομικών μέτρων από το δικαστήριο» δήλωσε ο δικαστής.
Η τοπική φυλή μήνυσε το Μηχανικό, μετά την αποδοχή κατασκευής και λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού πετρελαίου στην Βόρεια Ντακότα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκληθεί μόλυνση του ποταμού Μιζούρι, που είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Μισισίπι και μοναδική πηγή νερού για τις ανάγκες της φυλής.

πηγη:esfyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου