21.3.17

18 Μάρτη: Ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων

Σχόλιο του Antinazi Zone 

Σε 17 πόλεις πανελλαδικά, 10 χώρες και 45 πόλεις διεθνώς δόθηκε στις 18 Μάρτη ένα συντονισμένο μήνυμα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του φασισμού και υπέρ των προσφύγων.


Αφορμή ήταν η συμπλήρωση ενός χρόνου από την απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας καθώς και η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού που είναι στις 21 Μάρτη.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ήταν η μεγαλύτερη αντιρατσιστική διαδήλωση των τελευταίων χρόνων και μια από τις μεγαλύτερες της τελευταίας περιόδου που έχουν γίνει στην Αθήνα. Τουλάχιστον 5 – 6 χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε ένα πολύχρωμο, πολύμορφο και ενωτικό, μετά από χρόνια, ποτάμι.

Ασφαλώς τον τόνο έδωσαν οι χιλιάδες πρόσφυγες που ήρθαν οργανωμένα με πούλμαν από το Σχιστό, τον Σκαραμαγκά, τον Ελαιώνα, το Λαύριο, το Ελληνικό, την Μαλακάσα και με τα τραγούδια και την μαχητικότητά τους ζητούσαν το αυτονόητο: ζωή και ελευθερία.

Ήταν εκεί και οι κινηματικοί χώροι φιλοξενίας προσφύγων (City Plaza, Νοταρά 26 κα) οι κοινότητες των μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, τοπικές κινήσεις, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές συλλογικότητες, όπως βέβαια και οι οργανώσεις της Αριστεράς και του κινήματος: η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ–Σπάρτακος, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό και η ΔΕΑ, η ΟΚΔΕ–Εργατική Πάλη, το ΕΕΚ, η ΟΡΜΑ, η Ροσινάντε, το Antinazi Zone και το Ξεκίνημα, κ.α.

Το ιδιαίτερο σημείο της φετινής πορείας ήταν ο ενωτικός της χαρακτήρας για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Και αυτό έπαιξε ρόλο στην μαζικότητα και στον παλμό της συγκέντρωσης.

Αυτό είναι ένα συμπέρασμα που πρέπει να οδηγήσει στο να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να καθιερώσουμε τον ενωτικό χαρακτήρα των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινητοποιήσεων που γίνονται σταθερά κάθε χρόνο τον Σεπτέμβρη για την δολοφονία του Π. Φύσσα, στα τέλη Γενάρη με αφορμή την φασιστοσύναξη της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια και τον Μάρτη.


Συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες 16 πόλεις πανελλαδικά με την συγκέντρωση της Μυτιλήνης να ξεχωρίζει για την μαζικότητα της καθώς συμμετείχαν  2 – 3 χιλιάδες και με πολύ μαζική παρουσία των προσφύγων από την Μόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.