Πριν από ένα χρόνο καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε εξοντωτική ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή o Νίκος Αργυρίου, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύη Στρατευμένων μετά από μήνυση διοικητή Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων και σήμερα απόστρατου αξιωματικού. Η παραπάνω ποινή επιβλήθηκε στο μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων, επειδή στην ιστοσελίδα της Επιτροπής είχε, προ επταετίας, δημοσιευτεί επιστολή φαντάρου που κατήγγειλε καψόνια σε στρατόπεδο.
Η ιστορία ξεκινάει το 2009, όταν και το Δίκτυο Σπάρτακος δέχτηκε μια καταγγελία φαντάρων από ένα Κέντρο Εκπαίδευσης στα Γρεβενά, η οποία αφορούσε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και την χείριστη συμπεριφορά των αξιωματικών προς τους φαντάρους, με βρισιές, φωνές και καψώνια. Τότε, το Δίκτυο Σπάρτακος έδωσε διάσταση στο θέμα και ζήτησε από το ΓΕΣ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παρέμβασή τους. Ένα μήνα αργότερα, δέχτηκε μήνυση από τον ταξίαρχο-διοικητή της μονάδας με σκοπό, όπως ισχυρίστηκε, την υπεράσπιση της τιμής του.
Ωστόσο είναι φανερό ότι η δίκη ξεπερνά την «τιμή» του συγκεκριμένου διοικητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι δραστηριοποιήθηκε η Υπηρεσία Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία στο πόρισμά της δεν κατάφερε να καταλήξει συγκεκριμένα στο ποιος είναι αυτός που έγραψε την καταγγελία. Όμως από τον τρόπο δράση της, αφέθηκε να εννοηθεί ότι παρακολουθεί ανά πάσα στιγμή το Δίκτυο Σπάρτακος και τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Αυτό όμως το στοιχείο δεν απασχόλησε το δικαστικό σώμα, αντίθετα αποτέλεσε συστατικό κομμάτι της δίκης. Εν συνεχεία, στήθηκε μια κατηγορία εναντίον του Νίκου Αργυρίου, με το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι, επειδή αυτός είχε χρεωθεί το τηλέφωνο της Επιτροπής Αλληλεγγύης από το 2011, αυτόματα ήταν και ο συντάκτης της καταγγελίας, το 2009.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην δίκη θύμιζε άλλες εποχές. Με παράνομη άρση απορρήτου, παρακολούθηση του τηλεφώνου του προσωρινού κατόχου, με άρνηση να εξεταστούν όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και με μία δικαστική έδρα να απαντά αντί του μηνυτή, το κλίμα της δίκης ήταν φανερό πως ήταν προδιαγεγραμμένο να καταδικαστεί ο Νίκος Αργυρίου.
Ο Νίκος Αργυρίου επισημαίνει ότι «στην πρώτη δίκη, ουσιαστικά όλοι βιώσαμε ότι συμμετέχουμε σε μια διαδικασία έκτακτου δικαστηρίου. Η πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε μια απίστευτη επίθεση στη δικηγόρο, υπεραμυνόμενη των θέσεων του διοικητή, και ουσιαστικά με κάθε τρόπο προσπάθησε να ενοχοποιήσει την Επιτροπή Αλληλεγγύης και εμένα. Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, ήταν φανερό ότι το δικαστήριο δεν μπορούσε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ποιος είναι ο συντάκτης της καταγγελίας, και από τον εισαγγελέα έγινε μια εισήγηση του τύπου ''δώστε τα χέρια να τελειώσουμε εδώ''. Παράλληλα, αναγνωρίστηκε ότι η Επιτροπή Αλληλεγγύης κάνει έργο και ότι το Δίκτυο Σπάρτακος προσφέρει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φαντάρων. Όμως, μετά από μια πεντάλεπτη διακοπή, ο ίδιος εισαγγελέας, που πριν λίγο έλεγε ότι δεν υπάρχει ένοχος, δήλωσε με βεβαιότητα ότι το συγκεκριμένο μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης είναι ο ένοχος και πρόκρινε ως ποινή για συκοφαντική δυσφήμιση, πεντάμηνη φυλάκιση. Για πρώτη φορά ίσως σε ένα δικαστήριο, η δικαστής αναθεώρησε την πρότασή του εισαγγελέα και πρότεινε η ποινή να αυξηθεί στα 2 χρόνια».
Τον καταδίκασε βέβαια για κάτι που σε όλη την κοινωνία είναι πασίγνωστο. Επειδή η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων κατήγγειλε ως όφειλε τα καψόνια στον στρατό, τα οποία συνεχίζονται στις μέρες μας. Τα καψόνια στον στρατό σίγουρα δεν εξαφανίστηκαν, όπως διατείνεται ο μηνυτής, όπως ούτε και οι αυτοκτονίες των φαντάρων.
Αλλά ο Νίκος Αργυρίου δεν είναι μόνος του. Το τελευταίο διάστημα, εν όψει του εφετείου, έχει κάνει την εμφάνιση του ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Δεκάδες σωματεία και φορείς καλούν την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, στις 9 π.μ., στην σχολή Ευελπίδων, κτίριο 8, και απαιτούν την αθώωση του Νίκου Αργυρίου-Ακύρωση της ποινής του-Απαλλαγή του από τις κατηγορίες.
Από efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.