9.2.17

Η Ισλαμοφοβία θεριεύει στην Ευρώπη


Φαίνεται ότι η Ευρώπη, και ειδικότερα η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει με ξενοφοβικά ανακλαστικά τη μετανάστευση όσων προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες, πλήττεται από Ισλαμοφοβία. 


Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε βρετανικό think tank, το 55% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την απαγόρευση εισόδου μεταναστών κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, το 20% διαφωνεί, ενώ ένα 25% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Στην Ελλάδα η αλληλεγγύη υπέρ των προσφύγων κλονίζεται, καθώς το 58% θέλει να σταματήσει η εισροή ατόμων από μουσουλμανικές χώρες έναντι του 20% που διαφωνεί και του 22% που δηλώνει ουδέτερο. Η έρευνα, που διεξήχθη από το think tank «Chatham House» σε 10 ευρωπαϊκές χώρες και σε δείγμα 10.000 ατόμων, δείχνει τον τρόπο που οι πολίτες αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Οι ερευνητές σχολίασαν ότι «τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και απογοητευτικά», καθώς η δημόσια αντίθεση στα νέα μεταναστευτικά ρεύματα είναι αρκετά διαδεδομένη και δεν περιορίζεται σε ψηφοφόρους δεξιών ριζοσπαστικών κομμάτων, που το τελευταίο διάστημα κερδίζουν συνεχώς έδαφος, αλλά αποτυπώνουν ένα κλίμα εκτεταμένου και σημαντικού «δημόσιου άγχους».

Στην κορυφή των χωρών που ζητούν να μπει «στοπ» στην εισροή μουσουλμάνων βρίσκεται η Πολωνία (71%), η Αυστρία (65%) η Ουγγαρία (64%), το Βέλγιο (64%) και η Γαλλία (61%). Οι ερευνητές παρατηρούν ότι, με εξαίρεση την Πολωνία, οι υπόλοιπες χώρες ήταν είτε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης είτε των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων ετών. Την ίδια ώρα, σε καμία χώρα το ποσοστό που διαφώνησε με την απαγόρευση εισόδου μεταναστών δεν ξεπέρασε το 32%.

Πριν από το διάταγμα στις ΗΠΑ


Η έρευνα διεξήχθη πριν από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, και ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια περιορισμού της μετανάστευσης των μουσουλμάνων, καθώς, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και τους υποστηρικτές του, αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν ότι η πολιτική Τραμπ έχει προκαλέσει τριγμούς στην Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, έδωσε έμφαση στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες, με βάση την οποία η διεθνής κοινότητα οφείλει «να υποδέχεται τα πρόσωπα που φεύγουν προκειμένου να γλιτώσουν από τον πόλεμο για ανθρωπιστικούς λόγους». Αντίθετα, οι ηγέτες των λαϊκιστικών κομμάτων της Δεξιάς, όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ του βρετανικού UKIP και ο ακροδεξιός ηγέτης της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, επαινούν τις πρωτοβουλίες του Ντόναλντ Τραμπ.

Λιγότερο ξενοφοβικές οι νέες και μορφωμένες γυναίκες
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνω των 60 ετών είναι πιο κατηγορηματικά αρνητικοί απέναντι στους μουσουλμάνους, ενώ πιο διαλλακτικοί δείχνουν οι νεότεροι. Το χάσμα αποτυπώνεται και στη μόρφωση, καθώς οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δείχνουν μεγαλύτερες αντιστάσεις από όσους έχουν πτυχίο. Διαφορές παρατηρούνται και στο φύλο, καθώς οι γυναίκες είναι πιο θετικές σε σχέση με τους άνδρες.

Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.