13.1.17

Απελαύνεται στην Τουρκία ο Αιγύπτιος απεργός πείνας Μοχάμεντ Α.

Στην Τουρκία αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ Α., ο οποίος εδώ και σχεδόν ένα μήνα έκανε απεργία πείνας όντας κρατούμενος στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου.

Το όνομα του Μοχάμεντ Α. -η περίπτωση του οποίου εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ορθότητα της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου-, όπως έγινε γνωστό χθες, περιλαμβανόταν σε μια λίστα 12 ατόμων που, σύμφωνα και με την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, σήμερα πρόκειται να απελαθούν στη γειτονική χώρα, «αφού συντρέχουν οι λόγοι επαναπροώθησής τους».
Ο συγκεκριμένος παρέμεινε κρατούμενος συνολικά τρεις μήνες στα κρατητήρια, είτε της Αθήνας είτε της Μυτιλήνης, και προχώρησε σε απεργία πείνας, την οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, διέκοψε για ένα μικρό διάστημα και επανήλθε.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ο άνθρωπος που ανέβασε με ψευδώνυμο στο διαδίκτυο βίντεο με την εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτών από στρατιώτες του καθεστώτος Σίσι στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια ταραχών στη χώρα. Γεγονός που τον έθεσε στο στόχαστρο των αρχών, οι οποίες, όταν τον εντόπισαν, εξαπέλυσαν εναντίον του ανθρωποκυνηγητό που τον υποχρέωσε να διαφύγει στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Λέσβο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο σκεπτικό της απορριπτικής απάντησης της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου αναφέρεται η δυσπιστία των μελών απέναντι στους ισχυρισμούς του, μιας και ο ίδιος υποστήριξε ότι διέφυγε από την Αίγυπτο με αεροπλάνο και το διαβατήριό του σε πλήρη ισχύ. Εκεί, επίσης, αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε υπογράψει αίτηση για την οικειοθελή επιστροφή του στην Αίγυπτο μέσω του σχετικού προγράμματος, την οποία στη συνέχεια αναίρεσε.
Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ, ο ίδιος έκανε προσπάθειες να εισαχθεί στο νοσοκομείο, επικαλούμενος λόγους υγείας ώστε να πετύχει την αναβολή της επαναπροώθησής του στην Τουρκία, χώρα πάντως που, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις νομικών κύκλων, δεν απελαύνει καταζητούμενους στην Αίγυπτο. Παράλληλα, κύκλοι αλληλέγγυων προετοίμαζαν διαμαρτυρία στο λιμάνι της Μυτιλήνης την ώρα της απέλασης.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.