12.10.16

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ: Ακροδεξιό μέτωπο σπέρνει τον τρόμο στη Βόλβη

Καθοδηγούμενο από τοπικά και «εισαγόμενα» ακροδεξιά στοιχεία είναι το μέτωπο κατά των προσφυγόπουλων που επιχειρείται να στηθεί στον Προφήτη του Δήμου Βόλβης. Μέλη της νεοσύστατης Πατριωτικής Κίνησης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης μετέβησαν στον Προφήτη το βράδυ της Δευτέρας και σε συνεργασία με τοπικούς ακραίους δημιούργησαν σχετικό κλίμα. 
Χρησιμοποιώντας ρητορική Χρυσής Αυγής, επέβαλαν τη «γραμμή» τους στη διάρκεια συνεδρίασης γονέων, που έγινε στο πρώην δημαρχείο, λίγες ώρες μετά το λουκέτο στην αυλόπορτα και τις αποδοκιμασίες κατά τη διάρκεια της «υποδοχής» των πρώτων προσφυγόπουλων.

Οπως είπε στο «Εθνος» άνθρωπος που συμμετείχε στη συνεδρίαση, αυτή αναλώθηκε σε κραυγές και ύβρεις κατά των «λαθρομεταναστών», που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί στην τοπική κοινωνία με το επιχείρημα ότι έχουν άλλο θρήσκευμα, είναι ανεξέλεγκτοι, πολλοί απ΄ αυτούς δεν έχουν καταγραφεί και ανάμεσά τους υπάρχουν παραβατικοί. Κάποιοι έθεσαν θέμα υγιεινής, λέγοντας πως αρνούνται να επιτρέψουν στα προσφυγόπουλα τη χρήση των ίδιων τουαλετών με τα παιδιά τους, παρά τις διαβεβαιώσεις πως όλα είναι εμβολιασμένα, ενώ άλλοι επιτέθηκαν στους «λαθρομετανάστες» που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας και δεν αναζητούν εργασία για να ζήσουν, όπως οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι κάτοικοι της περιοχής. Στη διάρκεια της συνεδρίασης παραιτήθηκαν 4 από τα 7 μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, λήφθηκε απόφαση για αποχή των παιδιών από το σχολείο για την επόμενη μέρα. Χθες, στα θρανία του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη κάθισαν μόλις 13 από τους συνολικά 130 μαθητές, με τους γονείς τους να στοχοποιούνται από τους αντιδρώντες.

Ο διευθυντής
Στο στόχαστρο βρέθηκε και ο διευθυντής του σχολείου, Σωτήρης Τσιομπάνης, ο οποίος το πρωί δέχτηκε χυδαία επίθεση από ομάδα συγκεντρωμένων, με ειρωνικά σχόλια και υβριστικούς χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και την οικογένειά του. «Παρά το βαρύ και αρνητικό κλίμα, παραμένω αισιόδοξος ότι τα πνεύματα θα ηρεμήσουν αργά ή γρήγορα και θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Ηδη πολλοί γονείς μού τηλεφώνησαν και μου είπαν πως αύριο (σ.σ. σήμερα) θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο», είπε στο «Εθνος» ο κ.Τσιομπάνης, προσθέτοντας πως πολλοί γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους από παραπληροφόρηση ότι δήθεν το σχολείο έκλεισε με απόφαση του Δήμου Βόλβης. Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 130 μαθητές του σχολείου σήμερα, τα 8 είναι παιδιά Αλβανών μεταναστών, τα 6 Βουλγάρων εργατών στα θερμοκήπια της περιοχής και 14 Ρομά.

Με χθεσινή παρέμβασή του ο «γαλάζιος» δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, όχι μόνο δεν αποδοκίμασε, αλλά... έριξε λάδι στη φωτιά. Παρείχε κάλυψη στους αντιδρώντες, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκείνη πυροδότησε τις αντιδράσεις με την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», ενώ ζήτησε τη μεταφορά των προσφυγόπουλων σε ανενεργά σχολικά κτίρια της περιοχής. Πάντως, τα 46 παιδιά προσφύγων που μεταφέρθηκαν χθες στο σχολείο εισήλθαν ανεμπόδιστα στις αίθουσες.

Στον αντίποδα όσων συμβαίνουν στον Προφήτη, στο Γυμνάσιο Κορώνειας, στα γειτονικά Λαγκαδίκια, που απέχουν μόλις 8 χιλιόμετρα, η σχολική κοινότητα άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά για να υποδεχτεί τα παιδιά προσφύγων. «Τα παιδιά αυτά γνωρίζονται με τα δικά μας παιδιά. Ολο το καλοκαίρι παίζανε μαζί, είναι κομμάτι της κοινωνίας», εξήγησε στο «Εθνος» ο διευθυντής του σχολείου Γιώργος Μαυροχαλυβίδης.

Η χθεσινή, δεύτερη μέρα των τάξεων υποδοχής, κύλησε ομαλά, τόσο στα Λαγκαδίκια όσο και στα δύο σχολεία μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στο 67ο Δημοτικό στην Ξηροκρήνη και στο 2ο Γυμνάσιο στη Σταυρούπολη.

Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.