19.9.16

Indian Givers:Ο Neil Young στο πλευρό των Ινδιάνων

O Νeil Young,εκτός από τις ικανότητες του ως κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης, είναι γνωστός και για τις κοινωνικές και τις περιβαλλοντικές του ανησυχίες. Παλιότερα, είχε συμμετάσχει στο κίνημα ενάντια στην κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Keystone XL, στην Νεμπράσκα, και είχε οργανώσει και μια συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια σε αυτόν, παρέα με τον Willie Nelson. 

Το κίνημα κέρδισε και ο αγωγός δεν κατασκευάστηκε.

Τώρα, στηρίζει, με τον τρόπο που ο ίδιος ξέρει, τον αγώνα των Ινδιάνων Σιού ενάντια στον αγωγό Dakota Access, έναν αγωγό πετραλαίου που θα περνάει μέσα από ιερές γαίες και κομμάτια γης που ανήκουν στους Ινδιάνους Σιου του Standing Rock, στη Βόρεια Ντακότα, αλλά και που θέτει σε κίνδυνο την διατροφική ασφάλεια τόσο των 90 Ινδιανικών φυλών που ζουν στην ευρύτερη περιοχή, όσο και εκατομμυρίων Αμερικανών, μιας και θα διασχίζει τους ποταμούς Cannonball και Missouri, δύο ποτάμια που υδροδοτούν τις κατοικημένες περιοχές και τις καλλιεργήσιμες γαίες των που βρίσκονται στο κέντρο των ΗΠΑ! Από τις αρχές του Αυγούστου, χιλιάδες Ινδιάνοι και αλληλέγγυοι έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές στις όχθες του Canonball, σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν το έργο, το οποίο έχει, προσωρινά, σταματήσει, μετά από εντολή του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου.

Ο Young έγραψε το τραγούδι Indian Givers, σαν διαμαρτυρία ενάντια στον αγωγό, και το κυκλοφόρησε μαζί με ένα βίντεοκλίπ, στο οποίο εναλλάσσονται σκηνές από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των Ινδιάνων, με σκηνές που ο ίδιος τραγουδάει τους στίχους ενώ οδηγεί το αυτοκίνητο του...














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.