3.6.16

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΚΑΠΑ RESEARCH ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Αναδημοσίευση από efsyn.gr

Πρόσφυγες
Στάση για τα κέντρα φιλοξενίας, δημοσκόπηση
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην Αττική, την απάντηση συμφωνώ/μάλλον συμφωνώ δίνει το 72% για το Σχιστό, το 71,5% για τη Μαλακάσα, το 69,4% για τον Ελαιώνα, το 64,7% για τον Ωρωπό, το 57,4% για το Ελληνικό (αντίστοιχα ποσοστά συμφωνίας καταγράφονται ανάμεσα στους κατοίκους των νοτιοανατολικών προαστίων) και το 50,7% για τις παιδικές κατασκηνώσεις Νέας Μάκρης.
Από την άλλη, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων διαφωνεί/μάλλον διαφωνεί με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας στην πλ. Βικτωρίας (84,5%), στο λιμάνι του Πειραιά (75,8%) και στο πάρκο Τρίτση (47,8%) (βλ. πίνακα).
Η σφυγμομέτρηση της Κάπα Research έγινε για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), με τηλεφωνικές συνεντεύξεις 1.120 κατοίκων της Αττικής, μεταξύ 23-28 Μαρτίου (δύο μήνες πριν), οπότε είχαν ήδη κλείσει τα σύνορα, μόλις είχε τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και, μία μέρα πριν (22 Μαρτίου), είχε συμβεί το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, η Αττική χωρίστηκε σε επτά ενότητες: Δήμος Αθηναίων, Βόρεια προάστια, Νοτιοανατολικά προάστια, Δυτικά προάστια, Δήμος Πειραιά, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική.
Στάση για τα κέντρα φιλοξενίας, δημοσκόπηση
Από την έρευνα προκύπτει ξεκάθαρα η αρνητική εικόνα που έχουν οι κάτοικοι της Αττικής για τους χειρισμούς της Ευρώπης στο προσφυγικό, αλλά και μια σειρά από αντιφάσεις.
Το 59,8% των συμμετεχόντων θα δεχόταν τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή όπου κατοικεί, με την πλειοψηφία να επιθυμεί την αποφασιστική γνώμη του δήμου στη δημιουργία (46,5%) και τη διαχείρισή του (60,4%).
Το 68,2% θα δεχόταν την εγκατάσταση μιας οικογένειας προσφύγων σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας του ή στο διπλανό σπίτι. Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (49,2%) θεωρεί «απειλή» την παρουσία προσφύγων/μεταναστών στη χώρα.
Το συναίσθημα που καταγράφεται να κυριαρχεί είναι η ανησυχία (67,4%), στη συνέχεια η αλληλεγγύη (48,5%), η συμπόνοια (47,6%) και στο τέλος η αποστροφή/απέχθεια (8,1%).
Ακόμη, το 57,9% προτιμά τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών σε κλειστά κέντρα και το 35,1% σε ανοιχτά κέντρα. Το 55,7% των ερωτηθέντων είναι υπέρ της υποδοχής των προσφύγων (η Δυτ. Αττική συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό: κατά της υποδοχής 46%, μάλλον κατά 11,8%).
Ωστόσο, στη Δυτική Αττική τα ευρήματα είναι αντιφατικά: συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην απέχθεια (21,3%), αλλά ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο ποσοστό στην ανοχή (29,2%) όπως επίσης και (αντίθετα με όλες τις άλλες περιοχές) στην αποδοχή κέντρων φιλοξενίας ανοιχτού τύπου (50,3%).
Το 57,2% συμφωνεί/μάλλον συμφωνεί ότι όποιο κόμμα θα ήταν στην κυβέρνηση θα είχε διαχειριστεί το ζήτημα με την ίδια ένταση. «Τελικά τι πιστεύετε ότι πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση;», είναι το ερώτημα όπου το 60,2% απαντά «να προσπαθήσει να ελαττώσει με κάθε δυνατό τρόπο την είσοδο προσφύγων στην Ελλάδα», ενώ το 37,5% απαντά «να διευκολύνει όσο μπορεί τη διέλευση των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη».
Καθολική η απάντηση για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης: το 93,6% τούς κρίνει αρνητικά/μάλλον αρνητικά, ενώ το 67,7% δηλώνει ότι δεν κατανοεί την άρνηση χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να δεχθούν πρόσφυγες.
Το 68,7% δεν αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων με την κατάργηση της Σένγκεν. Αναφορικά με την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, η φράση με την οποία συμφωνούν οι περισσότεροι συμμετέχοντες (75,6%) είναι: «Η Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε».
Στην αξιολόγηση των θεσμών ως προς τους χειρισμούς τους στο προσφυγικό, χαίρουν εμπιστοσύνης οι τοπικές κοινωνίες (80,4%), η αστυνομία και το λιμενικό (73,5%), ο στρατός (66,9%), η Τοπική Αυτοδιοίκηση (63,2%) και οι ΜΚΟ (60,9%), σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και την αντιπολίτευση (ολόκληρη η έρευνα στο:http://www.efsyn.gr/arthro/antikroyomena-minymata-se-ereyna-gia-toys-pro...).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.