21.12.14

Ο Μπένετικτ Κάμπερμπατς στο BBC: "Είναι απαίσιο αυτό που συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή"

«Αυτό που συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα είναι απαίσιο», δήλωσε ο πιο περιζήτητος ηθοποιός του πλανήτη Μπένετικτ Κάμπερμπατς, που χαρακτήρισε «βάρβαρο» τον εθνικισμό «στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία». Ο πλέον ανερχόμενος και ταλαντούχος ηθοποιός της γενιάς του, που εκφράζει συχνά τις πολιτικές του απόψεις, καταδίκασε τις πρακτικές της Χρυσής Αυγής κάνοντας έναν παραλληλισμό με το σήμερα και την ιστορία του ήρωα που υποδύεται στη νέα του ταινία «Το παιχνίδι της μίμησης».
Η ταινία αφηγείται την ιστορία του Αλαν Τούρινγκ, του Βρετανού μαθηματικού και κρυπτογράφου που ηγήθηκε της ομάδας που βοήθησε καθοριστικά στην επίσπευση της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σπάζοντας έναν κρίσιμο κώδικα των Γερμανών. Ομως μετά το τέλος του πολέμου η ίδια η πατρίδα του τον καταδίκασε γιατί ήταν ομοφυλόφιλος και τον οδήγησε σε αργό θάνατο.

«Ηταν μια φρικτή περίοδος της ιστορίας και φοβερά πρόσφατη. Και δυστυχώς το βλέπουμε ακόμη - τον φόβο που έχουν οι κοινωνίες μπροστά σε ό,τι το διαφορετικό και το πώς το στοχοποιούμε στις δύσκολες περιόδους», είπε ο Κάμπερμπατς σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC και τον ραδιοφωνικό παραγωγό Σάιμον Μέιγιο.
Ο ηθοποιός, που έγινε διάσημος ως ο νέος Σέρλοκ Χολμς της ομώνυμης σειράς της βρετανικής τηλεόρασης, έφερε ως παράδειγμα τα όσα σκοταδιστικά συμβαίνουν στη Ρωσία αλλά και στη χώρα μας, όπου έχει αναθερμανθεί το φαινόμενο των βίαιων επιθέσεων εναντίον ομοφυλοφίλων.
«Συμβαίνει τώρα στον κόσμο. Συμβαίνει στη Ρωσία σήμερα, με την απαίσια έλλειψη ανοχής προς τους ομοφυλόφιλους. Και αυτό που συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα είναι εξίσου απαίσιο. Στον τόπο γέννησης της Δημοκρατίας, αυτός ο εθνικισμός... να βλέπουμε τραμπούκους να δέρνουν ανθρώπους στα πάρκα, είναι τόσο βάρβαρο».
Ο Κάμπερμπατς αναλύει πιο βαθιά το θέμα, λέγοντας πως «αυτό συνδέεται με τη συνήθεια των ανθρώπων να προσκολλώνται σε μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, με όλες τις άλλες να είναι λανθασμένες και κολάσιμες με θάνατο ή οτιδήποτε άλλο - αυτό υπάρχει ακόμη, δεν είναι θέμα του να πούμε ?Ω Θεέ μου, πώς ήταν έτσι τα πράγματα?».
Στην ίδια συνέντευξη, ο ηθοποιός εξέφρασε και τον θυμό του σχετικά με την τωρινή αντιμετώπιση του Τούρινγκ: «Ηταν ένας αθόρυβος ήρωας, που απλώς ήθελε να λύνει προβλήματα - απλώς τα προβλήματα που έλυνε ήταν εξαιρετικά προβλήματα, που προχώρησαν την εποχή του. Αλλά πέθανε γιατί ήταν αληθινός σε αυτό που ήταν, κάτι που επίσης είναι υπέροχο. Ηταν ένας ήρωας τραγικός γιατί του στέρησαν πολλά: δεν μπορούσε να δουλέψει, δεν μπορούσε να αγαπήσει... ήταν ξένος στο ίδιο του το σώμα. Το έζησε αυτό, πέθανε έτσι. Είναι κάτι που με ενοχλεί πολύ».

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.