29.11.23

Σάββατό 2/12 - Αντιφασιστικός Συντονισμός: Party για δικαστικά έξοδα

 


Δημοσιεύουμε το κάλεσμα του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά, για πάρτι για δικαστικά έξοδα συλληφθέντων μετά την Αντιφασιστική Συναυλία στις 28 Οκτώβρη.

Ως Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά και διοργανωτές της Αντιφασιστικής Συναυλίας που πραγματοποιήθηκε την 28η του Οκτώβρη στο Νέο Ηράκλειο καταγγέλουμε την σκευωρία φασιστών και κρατικής ασφάλειας σε βάρος του Ρουβίκωνα.

Στις 29 Οκτώβρη μέλη του Ρουβίκωνα συνελήφθησαν για διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη σε βάρος ακροδεξιών και φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Οι κατηγορίες είναι στημένες. Τα μέλη του Ρουβίκωνα τις ώρες, που σύμφωνα με την δικογραφία έλαβε χώρα συμβάν στην Νέα Ιωνία, ήταν στο Νέο Ηράκλειο και στήριζαν την αντιφασιστική συναυλία συμμετέχοντας στην περιφρούρηση της

Ως Αντιφασιστικός Συντονισμός συνεργαστηκαμε για το δύσκολο έργο της περιφρούρησης με συλλογικότητες του αντιφασιστικού κινήματος προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κόσμου σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας απέναντι σε πιθανές επιθέσεις φασιστικών συμμοριών. Σε μια συναυλία μάλιστα που πλαισιώθηκε μαζικά από κόσμο της γειτονιάς, μαθητές και νεολαία και η οποία στηρίχθηκε από συλλόγους γονέων της περιοχής και το σωματείο εργαζομένων του Δήμου.

Τα συλληφθέντα -όπως και όλα τα μέλη του Ρουβίκωνα-που ήταν στη συναυλία, παρέμειναν από τις 18.00 ως και το τέλος της και είχαμε άψογη συνεννόηση καθόλη την διάρκεια της διεξαγωγή της. Τα μέλη του Ρουβίκωνα μάλιστα παρέμειναν όσο οι εργαζόμενοι στον ήχο πραγματοποιούσαν το ξεστήσιμο της σκηνής και προκειμένου να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι άνθρωποι που παρευρέθηκαν.

Οι συλλογικότητες που περιφρούρησαν μαζί μας τη συναυλία ουδέποτε απομακρύνθηκαν από το χώρο διεξαγωγής της.

Για μια ακόμη φορά κράτος και φασίστες μαζί απέναντι στον κόσμο της αντιστασης.
Για μια ακόμη φορά δεν θα περάσει

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά

Δείτε το event στο facebook εδώ.

18.11.23

Μαζική και μαχητική η πορεία στο Βόλο για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
Antinazi Zone Βόλου 


Με μεγάλη συμμετοχή και δυναμικό παλμό πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο η πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. 

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δυναμικό παρών έδωσε η μαθητική και φοιτητική νεολαία αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών, κυρίως εργαζόμενοι/ες. 


Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, η αντίθεση στη γενοκτονία που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ, η αντίθεση στην ελληνική κυβέρνηση που συγκαλύπτει και στηρίζει τα εγκλήματα πολέμου, η πάλη ενάντια στην αυταρχική και ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ,  η ανάγκη για μαζική αντιφασιστική πάλη ήταν τα κύρια πολιτικά στοιχεία στα πανό και τα συνθήματα των φοιτητικών συλλόγων, των εργατικών σωματείων, των κομμάτων και των οργανώσεων της Αριστεράς, του αναρχικού χώρου, των κινηματικών συλλογικοτήτων. 


Αρνητικό στοιχείο, που πρέπει να ξεπεραστεί στο μέλλον, ήταν το γεγονός ότι παρότι η συγκέντρωση στο Θόλο του Πανεπιστημίου ήταν ενιαία και σε αυτή συμμετείχαν όλα τα ρεύματα του μαζικού κινήματος, η πορεία διαιρέθηκε σε τρία μέρη κατά την εξέλιξή της στη Δημητριάδος. 


Το γεγονός αυτό αντανακλά το χρόνιο και βαθύ πρόβλημα του μη συντονισμού ανάμεσα στις οργανώσεις του κινήματος. Ο συντονισμός ανάμεσα στα πολιτικά ρεύματα, παρά τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν και είναι σημαντικές (αυτό που ονομάζεται ενιαίο μέτωπο), είναι τεράστιας σημασίας για να μπορέσει το μαζικό κίνημα της νεολαίας και της εργατικής τάξης να πετύχει νίκες. Βεβαία, εκτός από συντονισμό είναι απαραίτητες τόσο οι πλατιά δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και ένα μαχητικό-ανατρεπτικό σχέδιο πάλης που να στοχεύει σε πραγματικές νίκες και όχι απλά σε εκτονώσεις. Ένα σχέδιο πάλης που να βάζει στο στόχαστρο εκτός από την κυβέρνηση του Μητσοτάκη το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, τον καπιταλισμό. 


Το Antinazi Zone στο Βόλο συμμετείχε με το δικό του μαχητικό μπλοκ στην πορεία του Πολυτεχνείου. Τις ημέρες πριν την πορεία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε την πραγματική σημασία της εξέγερσης του Νοέμβρη του 73, ως ένα γεγονός με επαναστατικά και ταξικά χαρακτηριστικά που αποτέλεσε τομή στην πρόσφατη ιστορία του μαζικού λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και συνεχίζει να εμπνέει και να οδηγεί τους αγώνες του σήμερα. 

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε εκδήλωση-συζήτηση το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στην οποία μίλησαν ο σ. Αντώνης Νταβανέλος (στέλεχος της ΔΕΑ που συμμετείχε στην εξέγερση) και ο σ. Τάκης Γιαννόπουλος (Antinazi Zone και Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας -Πειραιά). Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 25 συναγωνιστές/στριες όλων των ηλικιών και ένα βασικό συμπέρασμα ήταν ότι η μαζική εξέγερση του Πολυτεχνείου - που ξεκίνησε από την νεολαία αλλά αγκαλιάστηκε από ευρύτερα εργατικά και λαϊκά στρώματα - ανέτρεψε τα σχέδια της Χούντας για μια ελεγχόμενη μετάβαση στη «δημοκρατία» όπως έγινε ιστορικά στη Χιλή, την Τουρκία κα και έβγαλε στο προσκήνιο την τεράστια δύναμη των λαϊκών μαζών. 


Εμπνευσμένοι/ες από τη φλόγα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου συνεχίζουμε με μεγαλύτερη όρεξη την πάλη ενάντια στο νεοφασισμό και την ακροδεξιά, ενάντια στην αυταρχική και ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ κι ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους και φασισμό. Πάρτε μέρος σε αυτό τον αγώνα!

8.11.23

Βόλος, Σάββατο 11/11: H εξέγερση του Πολυτεχνείου - 50 χρόνια μετά
Το Antinazi Zone Βόλου διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 11 Νοέμβρη, στις 6:00 μ.μ., στο καφέ Σπείρα (Τ.Οικονομάκη 45) με θέμα: 


“Η εξέγερση του Νοέμβρη - Τα γεγονότα, τα πολιτικά ρεύματα, ο κοινωνικός-ταξικός χαρακτήρας, η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου”


Ομιλητές:

  • Αντώνης Νταβανέλος – συμμετείχε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, συγγραφέας, στέλεχος της οργάνωσης Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (σύνδεση με zoom)
  • Τάκης Γιαννόπουλος – Antinazi zone, μέλος του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά 


Η εκδήλωση στο fb εδώ

6.11.23

Κύπρος: Δεν είναι αθώοι - Οι φασίστες στη φυλακή! Δεύτερη δικάσιμος
Δημοσιεύουμε από το facebook της Νέας Διεθνιστική Αριστεράς

Σήμερα (Δευτέρα 6 Νοέμβρη) ήταν η δεύτερη δικάσιμος για το πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, στο μώλο Λεμεσού την 1 Σεμπτεμβρίου 2023.  

Το δικαστήριο ασχολήθηκε με τα αιτήματα των συλληφθέντων για νομική αρωγή και διέταξε αυτή να εξεταστεί το αργότερο μέχρι τις 22 Νοέμβρη, οπότε και ορίστηκε η επόμενη δικάσιμος για την ανάγνωση των κατηγοριών. 


Δεν θα σταματήσουμε να πιέζουμε μέχρι να πάνε φυλακή.


Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε τη δράση μας για το κτίσιμο ενός δυνατού αντιφασιστικού κινήματος.


  • Πρωτοβουλία Ενάντια στην Φασιστική Απειλή
  • Νεα Διεθνιστική Αριστερά – Yeni Enternasyonalist Sol - ΝΕΔΑ
  • Ανατροπή
  • Σπιριθκιά
  • Δίκτυο για την Στέγη και την Πόλη
  • Αριστερή Σκέψη - Left Thought - Sol Düşünce
  • Diem25 in Cyprus

1η Νοέμβρη: τα θετικά και τα αρνητικά της μάχης που δόθηκε – συμπεράσματα από τη μεγάλη επιτυχία
Tάκης Γιαννόπουλος


Όλη η εμπειρία της κινητοποίησης για την 1η Νοέμβρη έχει σημασία να καταγραφεί και να αναλυθεί γιατί περιέχει πολύ κρίσιμα και χρήσιμα συμπεράσματα για το αντιφασιστικό κίνημα στην περίοδο που διανύουμε. Όπως αναφέρουμε και στο άρθρο για τον απολογισμό της εκστρατείας και τη συγκέντρωση την 1η Νοέμβρη, η νίκη του αντιφασιστικού κινήματος είναι μεγάλη, καθαρή και κομβική.

Λίγο αργότερα, 35 ναζί έστησαν καρτέρι στον ηλεκτρικό σταθμό στο Μοναστηράκι σε αντιφασίστες διαδηλωτές που επέστρεφαν από την αντιφασιστική συγκέντρωση. Με την πλήρη ανοχή και συνενοχή της αστυνομίας απείλησαν να κάψουν με βενζίνη κόσμο, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά 4 αγωνιστές και αγωνίστριες του κινήματος. Αυτή η ενέδρα των φασιστών και η διαρκής αναπαραγωγή των «επεισοδίων» από τα συστημικά ΜΜΕ, δεν πρέπει να κρύψουν το δέντρο πίσω από το δάσος. Το αντιφασιστικό κίνημα πέτυχε μια καθαρή νίκη κόντρα σε όλους και σε όλα.

Οι φασίστες είχαν με το μέρος τους το γενικό κλίμα ανόδου της Ακροδεξιάς σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Εδώ και 2 χρόνια από την εποχή των γεγονότων στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη ήταν φανερό ότι επιχειρούν να επαναφέρουν τάγματα εφόδου στους δρόμους. Έχουν εξασφαλισμένη την ανοχή κυβέρνησης και αστυνομίας όπως την είχε και η Χρυσή Αυγή μέχρι την δολοφονία του Π. Φύσσα.

Προετοίμασαν μια κλιμάκωση της δημόσιας παρουσίας τους αξιοποιώντας ένα μνημόσυνο 2 δικών τους νεκρών που επιχείρησαν να τους παρουσιάσουν περίπου σαν εθνικούς ήρωες. Στην πραγματικότητα δεν σεβάστηκαν ούτε τις οικογένειες των νεκρών που ήθελαν να κάνουν ένα απλό ανθρώπινο μνημόσυνο για τα παιδιά τους και οι φασίστες το μετέτρεψαν σε ένα διεθνές κάλεσμα για συγκέντρωση στην Αθήνα σε κάθε ναζιστικό κατακάθι από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η Αριστερά και το κίνημα εξακολουθούν να εμφανίζουν τεράστιες αδυναμίες, προσπαθώντας να ξεπεράσουν τις συνέπειες της ήττας του 2015 και της συνθηκολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντανακλώντας και τη διεθνή κατάσταση της Αριστεράς που είναι μία εικόνα τεράστιας ανεπάρκειας.

Και όμως, κάτω από αυτές τις συνθήκες και μετά από μια εκστρατεία 4 μηνών, η πανευρωπαϊκή συγκέντρωση δεν έγινε. Δεν πραγματοποιήθηκε καν η ετήσια συγκέντρωση Ελλήνων φασιστών στο μνημείο της δολοφονίας, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Ένα τρισάγιο της οικογένειας Φουντούλη και αυτό ήταν όλο. Η οικογένεια Καπελώνη έτσι κι αλλιώς έχει κινηθεί νομικά ενάντια στη Χρυσή Αυγή ζητώντας να μην καπηλεύονται το όνομα του παιδιού της.

Η δολοφονική ενέδρα των φασιστών στο Μοναστηράκι δείχνει περισσότερο απελπισία και εκνευρισμό παρά αυτοπεποίθηση και δύναμη. Η πτώση των ποσοστών του Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας, η αυτογελειοποίηση του κόμματος των Σπαρτιατών και τώρα η ακύρωση της πανευρωπαϊκής φιέστας στο Ηράκλειο, προκαλούν μια κρίση στον χώρο της Ακροδεξιάς που ο χρόνος θα δείξει το βάθος και τη διάρκειά της.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είναι καθαρό ότι ο φασισμός στην Ελλάδα δεν τελείωσε στη 1η Νοέμβρη, όπως δεν τελείωσε στις 7 Οκτώβρη του 2020 με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Όλοι οι παράγοντες που ευνοούν και τροφοδοτούν την Ακροδεξιά και τους Ναζί εξακολουθούν να υφίστανται και είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνια αλλά και στους δρόμους. Επομένως το κίνημα αφού χαρεί για την επιτυχία του, είναι κρίσιμο να εντοπίσει και να διορθώσει έγκαιρα τις όποιες αδυναμίες του.

Η συμβολή του «Αντιφασιστικού Συντονισμού»

Ο ρόλος του «Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά» ήταν καθοριστικός για αυτήν την επιτυχία. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες πολύ σημαντικές δυνάμεις στο αντιφασιστικό κίνημα, αντιθέτως. Ούτε σημαίνει ότι ο Αντιφαστικός Συντονισμός δεν κάνει λάθη, ή πως δεν έχει οργανωτικές ανεπάρκειες και αργές αντιδράσεις σε μια σειρά ζητήματα. Την ίδια ώρα όμως, έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: την ειλικρινή και ανιδιοτελή ενότητα/συνεργασία των δυνάμεων που τον αποτελούν, τόσο των οργανώσεων όσο και ανένταχτων αγωνιστών/τριων.

41 συλλογικότητες υπέγραψαν το κάλεσμα του Συντονισμού για τη 1 Νοέμβρη. Αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο, ούτε δεδομένο. Ήταν αποτέλεσμα μιας πορείας 10 χρόνων, με εσωτερική δημοκρατία, σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και ειλικρινή διάθεση συνεργασίας.

Σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά απειλεί και το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να ανασυνταχθεί, είναι σημαντικό να ανοίξουμε την κουβέντα για τις δυνάμεις που θεωρούμε ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των αναγκών του αντιφασιστικού κινήματος τις ημέρες που οδήγησαν στη 1 Νοέμβρη, με σκοπό να βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα και να οργανώσουμε τους αγώνες της επόμενης περιόδου.

Η στάση του ΚΚΕ: ένα βήμα μπρος, δύο πίσω

Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε πως η απόφαση για συμμετοχή του ΚΚΕ στην αντιφασιστική εκστρατεία είναι πολύ θετική. Για πρώτη φορά κεντρικά το ΚΚΕ ανταποκρίθηκε θετικά σε κινητοποίηση – απάντηση σε συγκέντρωση φασιστών.

Στις 3 Οκτώβρη πληροφορηθήκαμε για το κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λυκόβρυσης–Νέας Ιωνίας–Ηρακλείου, «Γ. Σεφέρης», που καλούσε σε αντιφασιστική κινητοποίηση την 1η Νοέμβρη, αλλά σε διαφορετικό χώρο (συγκεκριμένα στη διασταύρωση των λεωφόρων Ιφιγενείας και Ηρακλείου) περίπου 1,5 χλμ μακριά από το σημείο που καλούσαν οι φασίστες. Στον συγκεκριμένο σύλλογο πλειοψηφούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (που πρόσκειται στο ΚΚΕ).

Επικοινωνήσαμε με τον Σύλλογο, εξηγώντας ότι θεωρούμε πολύ σημαντικό γεγονός την ανταπόκριση στην αντιφασιστική κινητοποίηση. Είπαμε επίσης ότι αν θέλουμε να πετύχουμε ακύρωση της συγκέντρωσης των φασιστών, πρέπει να πάμε στον χώρο που καλούνε και ότι η μαζικότητά μας είναι αυτή που μπορεί να αποτρέψει την παρουσία τους. Διαφορετικά, θα δίναμε τη δυνατότητα στην αστυνομία να μας κρατήσει μακριά και να αφήσει τους φασίστες να κάνουν τη φιέστα τους .

Επίσης εξηγήσαμε ότι ακόμα και αν δεν υπήρχε τελικά συμφωνία, θα μπορούσαμε να εμφανίσουμε τις δύο συγκεντρώσεις όχι σαν αντιπαραθετικές μεταξύ τους, αλλά με κοινό στόχο και σχεδιασμό. Προτείναμε επίσης να στηρίξουν το κάλεσμα μιας απεργίας ή στάσης εργασίας (τουλάχιστον στους καθηγητές της περιοχής) ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, αλλά και στην αντιφασιστική συναυλία.

Βρήκαμε τοίχο. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ δεν θέλησαν καμία συνεννόηση. Αντίθετα, ξεκίνησαν μια διαδικασία ψηφισμάτων από φορείς ελεγχόμενους από το ΠΑΜΕ που απλά καλούσαν στη δική τους συγκέντρωσή.

Στη συνέλευση της Δ΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής (όπου ήταν καλεσμένοι εκπρόσωποι του Αντιφασιστικού Συντονισμού) κόντρα στην εισήγηση της προέδρου της ΕΛΜΕ Βίκυς Βασιλάτου, τα στελέχη του ΠΑΜΕ επέμεναν να μη στηρίζουν πρόταση για απεργία, σε συνεννόηση μάλιστα με τη ΔΑΚΕ. Έλεγαν διαρκώς ότι «τα σωματεία της περιοχής καλούν στην Ιφιγενείας, ενώ στην άλλη συγκέντρωση δεν ξέρουμε ποιοι καλούν».

Το γεγονός ότι το κάλεσμα των φορέων του ΠΑΜΕ υπόγραφαν 39 φορείς, ενώ του Αντιφασιστικού Συντονισμού 41 ανάμεσά τους και 10 σωματεία εργαζομένων είναι αποκαλυπτικό για το πόσο αδύναμο ήταν το παραπάνω επιχείρημα.

Όμως το ΚΚΕ δεν σταμάτησε εκεί. Στη συνέλευση της Ένωσης Γονέων Συλλόγων Μαθητών Ηρακλείου έδωσε μάχη για να στηριχθεί μόνο η δική του συγκέντρωση και για να μην στηριχθεί ούτε καν η αντιφασιστική συναυλία.

Και το έκαναν κόντρα στο κλίμα της συνέλευσης αφού, όπως μας μετέφεραν στελέχη της Ένωσης το κλίμα ήταν υπέρ και των δύο συγκεντρώσεων και της στήριξης της συναυλίας.

Η συναυλία τελικά στηρίχτηκε από τους συλλόγους γονέων του 1ου και 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου.

Το αποκορύφωμα όμως ήταν η στάση του ΚΚΕ όταν η αστυνομία στις 25 Οκτώβρη ανακοίνωσε απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων για την 1η Νοέμβρη.

Το ΚΚΕ έκανε αμέσως στροφή, χαιρετίζοντας μάλιστα την απόφαση για απαγόρευση της συγκέντρωσης των φασιστών και παραβλέποντας ότι η απαγόρευση ισχύει και για τη δική του συγκέντρωση! Οι ανακοινώσεις του «Γ. Σεφέρη» και η αρχική πρότασή τους στην Ένωση Συλλόγων Γονέων είναι πολύ αποκαλυπτικές.

Εν μια νυκτί, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις των δικών του φορέων, το ΚΚΕ αποφάσισε να ακυρώσει τη συγκέντρωσή του στο Ηράκλειο και να τη μεταφέρει στην πλατεία Σημιριώτη στην Νέα Ιωνία. Άλλαξε επίσης και τον χαρακτήρα της από αντιφασιστική σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Παρόλα αυτά, στην ανακοίνωση του συλλόγου «Γ. Σεφέρης»μετά την πορεία στην Νέα Ιωνία για την Παλαιστίνη, αναφέρει ότι

«… με την συγκέντρωσή μας διαμηνύσαμε στους φασίστες ότι στο Νέο Ηράκλειο της Ηλέκτρας Αποστόλου … δεν έχουν τόπο να σταθούν».

Το πως μια πορεία για την Παλαιστίνη στην Νέα Ιωνία στέλνει μήνυμα ή πολύ περισσότερο μπλοκάρει τους φασίστες στο Νέο Ηράκλειο, μόνο τα στελέχη του ΚΚΕ μπορούν να το εξηγήσουν.

Οι άλλες συνελεύσεις

Πέρα από τις συνελεύσεις του Συντονισμού υπήρχαν άλλες δύο συνελεύσεις που συζητούσαν για την 1η Νοέμβρη. Η πρώτη με πρωτοβουλία του πολιτικού χώρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» και η δεύτερη με πρωτοβουλία δυνάμεων του αναρχικού χώρου και της «Ταξικής Αντεπίθεσης» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Σε αυτήν της «Ηλέκτρας Αποστόλου» υπήρχε καλό κλίμα και διάθεση συνεννόησης με τον «Αντιφασιστικό Συντονισμό». Αναλώθηκε όμως υπερβολικά στο επιχειρησιακό μέρος της 1ης Νοέμβρη και δεν κατάφερε ποτέ να βγάλει συγκεκριμένο κάλεσμα διαδήλωσης στο Ηράκλειο. Μάλιστα σε μια σύσκεψη στις 30 Οκτώβρη, μετά την απαγόρευση της αστυνομίας, η «Ηλέκτρα Αποστόλου» πρότεινε η συγκέντρωση να γίνει στο κέντρο της Αθήνας και όχι στο Ηράκλειο.

Στη δεύτερη σύσκεψη ασκήθηκε σκληρή κριτική στον «Αντιφασιστικό Συντονισμό» γιατί έβγαλε κάλεσμα με συγκεκριμένη ώρα και μέρος, εννοώντας ότι έπρεπε να γίνουν όλα στα κρυφά. Υπήρξε πλήρης υποτίμηση του μαζικού κινήματος και της σημασίας που έχει να κινητοποιηθεί η κοινωνία και όχι κάποιες μικροομάδες. Η στάση αυτή, το μόνο που πετυχαίνει είναι να ρίχνει νερό στον μύλο της θεωρίας των δύο άκρων που εξισώνει φασίστες και αντιφασίστες και συγχύζει την κοινωνία, δίνοντας την εικόνα δύο «συμμοριών» που συγκρούονται μεταξύ τους, για λόγους που δεν την αφορούν.

Το μέλλον

Το αντιφασιστικό κίνημα, μας χρειάζεται όλους και όλες. Δεν υπάρχει το περιθώριο αποκλεισμών, καπελωμάτων και μικρομεγαλισμών. Αν δυναμώσουν οι φασίστες να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα κάνουν καμία διάκριση στις επιθέσεις τους στο ευρύτερο κίνημα και την Αριστερά.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών κατέγραψαν μια σημαντική επιτυχία των ενωτικών ριζοσπαστικών σχημάτων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και μια άνοδο των δυνάμεων του ΚΚΕ.

Πάνω σε αυτή την επιτυχία πρέπει να χτίσουμε και να την επεκτείνουμε και στο αντιφασιστικό κίνημα. Αξιοποιώντας και την εμπειρία του Αντιφασιστικού Συντονισμού.

Η πολιτική εμπειρία, οι οργανωτικές δυνατότητες και η υιοθέτηση του σωστού προγράμματος από τις παραπάνω δυνάμεις μπορεί να αλλάξει δραστικά και δυναμικά τα κοινωνικά ισοζύγια. Να εμπνεύσει το κίνημα και να αποτελέσει εναλλακτική πολιτική λύση συνολικά για την κοινωνία. Και βέβαια να στείλει τους φασίστες και τα αφεντικά τους εκεί που πρέπει…

3.11.23

1η Νοέμβρη: Το αντιφασιστικό κίνημα ματαίωσε την πανευρωπαϊκή ναζιστική συγκέντρωση!
Τάκης Γιαννόπουλος


Την απειλή «κάψτε τους» που εκτόξευσαν φασίστες της οργάνωσης Propatria απέναντι σε αντιφασίστες, κρατώντας ένα μπιτόνι με βενζίνη μπροστά σε σταματημένο βαγόνι του ηλεκτρικού στο Μοναστηράκι ας την κρατήσουμε στη μνήμη μας.  

Είναι η πιο πρόσφατη, τρανταχτή απόδειξη των όσων καταγγέλλει εδώ και δεκαετίες το αντιφασιστικό κίνημα και οι πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες που το απαρτίζουν. Ο φασισμός δεν είναι απλά μια διαφορετική πολιτική άποψη όπως όλες οι άλλες και άρα δικαιούται ελεύθερης έκφρασης ή και συνομιλίας. Είναι μια εγκληματική ιδεολογία που οπλίζει αδίστακτα άτομα, στυγνούς δολοφόνους, ικανούς να σκοτώσουν όποιον ή όποια δεν συμφωνεί με τις αποκρουστικές τους ιδέες. 

Όλη η εμπειρία της κινητοποίησης για την 1η Νοέμβρη αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη και πηγή συμπερασμάτων για ολόκληρο το αντιφασιστικό και ευρύτερο λαϊκό κίνημα.  

Το πιο σημαντικό από όλα τα συμπεράσματα είναι ότι το αντιφασιστικό κίνημα πέτυχε μια πολύ σημαντική νίκη, ίσως τη σημαντικότερη μετά την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο τρία χρόνια πριν. Κόντρα σε κυβέρνηση, αστυνομία, φασίστες, συστημικά ΜΜΕ, το κίνημα πέτυχε να ακυρώσει την πανευρωπαϊκή φιέστα που προετοίμαζαν όλες οι εγχώριες νεοναζιστικές ομάδες από τον περασμένο Ιούνη. 

Ένα θλιβερό τρισάγιο και 30 μαζεμένοι νεοναζί σαν τον κλέφτη μες στην νύχτα, μία μέρα πριν από αυτήν που προγραμμάτιζαν αρχικά, ήταν ο απολογισμός των φασιστών. Η Χρυσή Αυγή μάζεψε το δημόσιο κάλεσμά της δύο μέρες πριν. Η Rropatria αναγκάστηκε να φύγει από το Ηράκλειο και να στήσει ενέδρα στο Μοναστηράκι. Οι Ευρωπαίοι νεοναζί περιορίστηκαν σε 21 Ιταλούς της Casa Pound που πιάστηκαν στο αεροδρόμιο και απελάθηκαν.  

Οι ενδοφασιστικοί καυγάδες στα social media είναι ενδεικτικοί του κλίματος αποτυχίας που επικρατεί στον χώρο. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά εμφανίζει διψήφια ποσοστά σε 15 από τις 27 χώρες της ΕΕ και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είχαμε την είσοδο τριών ακροδεξιών κομμάτων στη βουλή με συνολικό ποσοστό πάνω από 14%. 

Τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχε αναλάβει δράση το αντιφασιστικό κίνημα. Κάθε αγωνιστής και αγωνίστρια που πήρε μέρος σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος/η και περήφανος/η για τον ρόλο που έπαιξε. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Από τον περασμένο Ιούνη ήξεραν 

Σύμφωνα με αποκαλύψεις δημοσιογράφων (όπως π.χ. του Γιάννη Σουλιώτη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) η ΕΛΑΣ ήταν ενήμερη από τον περασμένο Ιούνη ότι υπήρχε κάλεσμα φασιστών για πανευρωπαϊκή συγκέντρωση στην Αθήνα την 1η Νοέμβρη με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατο των δύο Χρυσαυγιτών (Φουντούλη και Καπελώνη) στο Νέο Ηράκλειο. 

Η σχετική ανάρτηση στα εγχώρια ναζιστικά site υπήρχε από τις 13 Αυγούστου και μια σειρά οργανώσεις όπως η Propatria, η Ιαχή και το Mέτωπο Nεολαίας της Χρυσής Αυγής έβγαλαν δημόσια καλέσματα για τη Λεωφόρο Ηρακλείου 420, μπροστά από τα παλιά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην περιοχή. 

Στις 6 Σεπτέμβρη ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά» κάλεσε σύσκεψη για το θέμα. Ήταν η πρώτη συλλογικότητα που το έκανε αποτελώντας ουσιαστικά την ατμομηχανή όλης της αντιφασιστικής κινητοποίησης. Η σύσκεψη ήταν πολύ μαζική, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων συλλογικοτήτων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Συντονισμός ήταν οι εξής: 

1. Αντιφασιστική συγκέντρωση στη Λ. Ηρακλείου 420 την 1η Νοέμβρη στις 4.00 μ.μ. με στόχο την ακύρωση της συγκέντρωσης των φασιστών που ήταν προγραμματισμένη για τις 6.00 μ.μ. 

2. Πλατιά απεύθυνση στο ευρύτερο λαϊκό και εργατικό κίνημα και τους φορείς του Νέου Ηρακλείου με στόχο την ενότητα και τη μαζικότητα που αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχία του στόχου αλλά και την περιφρούρηση του κινήματος. 

3. Πραγματοποίηση σύσκεψης στο Νέο Ηράκλειο με τοπικούς φορείς για την οργάνωση των δράσεων. 

4. Αντιφασιστική συναυλία στο Νέο Ηράκλειο το Σάββατο 28 Οκτώβρη την ημέρα του ΌΧΙ στον φασισμό. 

5. Συγκρότηση ομάδων τύπου, νομικών και οργάνωσης συναυλίας. 

6. Έκδοση διεθνούς καλέσματος αλληλεγγύης 

7. Έκδοση ανακοίνωσης, αφίσας και δελτίων τύπου 

Η συντριπτική πλειοψηφία των συλλογικοτήτων και των ανένταχτων που ήταν στη σύσκεψη συμφώνησαν και εμπλούτισαν τις παραπάνω προτάσεις. Άλλες συλλογικότητες (π.χ. η «Ηλέκτρα Αποστόλου», «Κατάληψη Προσφυγικών») δήλωσαν επιφύλαξη και δεν υπέγραψαν το σχετικό υλικό. 

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός ξεκίνησε την εκστρατεία του έχοντας να αντιμετωπίσει δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο ήταν ότι το κάλεσμα των φασιστών παρέμενε άγνωστο στο ευρύ κοινό και το δεύτερο ότι μεσολαβούσαν οι δύο γύροι των δημοτικών εκλογών με τις οποίες εμπλεκόταν ένα μεγάλο μέρος από τον κόσμο του αγώνα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμβάλει στην εκστρατεία όπως θα ήθελε. 

Τελικά η εκστρατεία ξεκίνησε. Ήρθαμε σε επαφή με το σωματείο εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου και την Δ΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής που ανταποκρίθηκαν με θέρμη. 

Καλέστηκε σύσκεψη στον πολιτιστικό χώρο του δήμου Ηρακλείου «Ηλέκτρα Αποστόλου» για την οποία αρχικά πήραμε άδεια από τον δήμο. Κατόπιν ο Δήμος ανακάλεσε με διάφορα προσχήματα την άδεια και δεν μας παραχώρησε τον χώρο, καθώς δέχτηκε πιέσεις από τοπικούς ακροδεξιούς παράγοντες. 

Παρόλα αυτά,  η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε έξω από τον χώρο και με σημαντική συμμετοχή (100 ατόμων). Η σύσκεψη υιοθέτησε τις προτάσεις του «Αντιφασιστικού Συντονισμού». Συμφωνήθηκε νέα σύσκεψη δύο βδομάδες μετά, που αυτή την φορά είχε την άδεια του Δήμου. Επιπλέον ο Δήμος έδωσε άδεια και για την αντιφασιστική συναυλία στις 28 Οκτώβρη. Στη δεύτερη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα περισσότεροι φορείς, δημοτικές παρατάξεις κτλ.  

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η πολύ σημαντική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου που καλούσε την κυβέρνηση να απαγορεύσει τη συγκέντρωση των φασιστών.  

Αποφασίστηκε επίσης η πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου στην πλατεία του Νέου Ηρακλείου με ομιλητές τον γραμματέα του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, Γ. Παντελάκη, την πρόεδρο της Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, Β. Βασιλάτου, και την Αγγελική Βαλσαμάκη από τον «Αντιφασιστικό Συντονισμό». 

Παράλληλα, σημαντική ήταν η ανταπόκριση στο διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης του Αντιφασιστικού Συντονισμού. Συλλογικότητες από μια σειρά χώρες έστειλαν ψηφίσματα αλληλεγγύης και έκαναν διεθνείς παρεμβάσεις. Ανάμεσά τους, πέντε αριστεροί βουλευτές του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, που έστειλαν υπόμνημα στον πρέσβη της Ελλάδας στην Ιρλανδία. Δημοτικοί σύμβουλοι από τη Σουηδία έστειλαν επίσης υπόμνημα. 

Στην Κύπρο οργανώθηκε από αριστερές και κοινωνικές συλλογικότητες συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από την ελληνική πρεσβεία την ίδια μέρα και ώρα με την αντίστοιχη συγκέντρωση του κινήματος στην Ελλάδα. Τέλος εκπρόσωποι της γερμανικής Αριστεράς, Die Linke, μέλη της οργάνωσης SAV. Παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο. 

Μεγάλη επιτυχία της αντιφασιστικής συναυλίας 

Η αντιφασιστική συναυλία ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Συμμετείχαν 2000 άτομα και ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην περιοχή μετά το 2012 όταν είχαν ανοίξει τα τοπικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο. 

Είχε καλή μουσική, μαχητική διάθεση, παλμό και αντιφασιστικά συνθήματα. 

«Είμαστε με τον πολιτισμό και τη ζωή, όχι με τους δολοφόνους, όχι με τον θάνατο» είπε η Μάγδα Φύσσα στην ομιλία της. Οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων του 1ου και 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου εξήγησαν τη σημασία της ακύρωσης της συγκέντρωσης των φασιστών και της διαρκούς ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία. 

Ένα αστραπιαίο πέρασμα 12 μηχανών με μέλη της Propatria που πέταξαν τρικάκια στον χώρο δεν αποτέλεσε σημείο ανησυχίας. Οι φασίστες έφυγαν βιαστικά και τα τρικάκια κατέληξαν εκεί που ανήκουν και οι ιδέες τους: στα σκουπίδια. 

Κυβέρνηση, ΜΜΕ και ΕΛΑΣ θέλησαν να αξιοποιήσουν δύο περιστατικά που συνέβησαν μακριά από τον χώρο της συναυλίας για να παρουσιάσουν μια εικόνα επεισοδίων και συγκρούσεων. Το πρώτο αφορούσε τον βαρύ τραυματισμό της 16χρονης στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Νεότητας, 300 μέτρα μακριά και για το οποίο υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τις ευθύνες της αστυνομίας. Το δεύτερο αφορά μια επίθεση σε καφετέρια στη Νέα Ιωνία και για την οποία συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας», ενώ τους κατασχέθηκαν και τα μηχανάκια (από τα οποία εξαρτάται και η εργασία τους). 

Για το δεύτερο περιστατικό είναι φανερό ότι πρόκειται για στημένη σκευωρία. Τα μέλη του «Ρουβίκωνα» σε συνεργασία με τον «Αντιφασιστικό Συντονισμό» συμμετείχαν μαζί με άλλες συλλογικότητες στην περιφρούρηση της συναυλίας σε όλη τη διάρκειά της και ουδέποτε απομακρύνθηκαν από τον χώρο. Αυτό άλλωστε θα καταθέσουμε και στη δίκη που έχει οριστεί για τις 8 Νοέμβρη. 

Μετά την απαγόρευση 

Όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση των συγκεντρώσεων από την Αστυνομία σε σύσκεψη του Αντιφασιστικού Συντονισμού αποφασίστηκε η μεταφορά της συγκέντρωσης από τη Λ. Ηρακλείου 420 στην πλατεία απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό. Η αλλαγή σχεδίου κρίθηκε αναγκαία για τους εξής λόγους: 

Από όλη την εικόνα που είχαμε, ήταν φανερό ότι η πανευρωπαϊκή συγκέντρωση των φασιστών ήταν πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Τα καλέσματα άρχισαν να κατεβαίνουν από τις ιστοσελίδες τους, ενώ εισέπρατταν αρνήσεις από μια σειρά χώρες για παρουσία στην Ελλάδα. 

Ήταν φανερό ότι ο βασικός στόχος του κινήματος να ακυρωθεί η πανευρωπαϊκή συγκέντρωση των φασιστών είχε επιτευχθεί ακόμα και αν δεν υπήρχε η αστυνομική απαγόρευση. 

Την ίδια ώρα, τα γεγονότα με την εισβολή του Ισραήλ στην Παλαιστίνη απορροφούσαν αντικειμενικά πολλή ενέργεια από τους αγωνιστές του κινήματος. Επιλέξαμε την πλατεία που είχε καλύτερη πρόσβαση, βασικά για να δώσουμε το μήνυμα της αντίθεσής μας στη διπλή απαγόρευση που ταυτίζει το αντιφασιστικό κίνημα με τους φασίστες.  

Η αστυνομία στον σταθμό μας ενημέρωσε ότι θα εφαρμοστεί η απόφαση της απαγόρευσης και ότι θα προχωρήσει σε προσαγωγές αν επιχειρηθεί συγκέντρωση. 

Ταυτόχρονα έκλεισε τον σταθμό στο Ηράκλειο και απέκλεισε περιμετρικά τον σταθμό στη Νέα Ιωνία κάνοντας και 9 προσαγωγές. Το μόνο που κατάφερε με όλα αυτά ήταν να γίνουν τελικά δύο συγκεντρώσεις αντί για μία. Η πρώτη στο Ηράκλειο με περίπου 300 άτομα. Η δεύτερη στα Πευκάκια με 800 άτομα. Ταυτόχρονα υπήρχε και εγκλωβισμένος κόσμος στον ηλεκτρικό της Νέας Ιωνίας. 

Έγιναν ομιλίες, ακούστηκαν συνθήματα και οι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τις διαρκείς πιέσεις και απειλές της αστυνομίας. Στη συνέχεια, μια ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη ΓΑΔΑ, όπου είχαν μεταφερθεί οι 9 προσαχθέντες, ανάμεσά τους μέλη του ΜΕΡΑ 25 και του Ξεκινήματος. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λίγη ώρα. 

Ακολούθησε το περιστατικό στο Μοναστηράκι, όπου περίπου 40 μέλη της Propatria έστησαν ενέδρα στο τραίνο σε διαδηλωτές που επέστρεφαν από την αντιφασιστική συγκέντρωση με αποτέλεσμα να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις σοβαρά τραυματίες.  

Η ΕΛΑΣ βέβαια ήταν παρούσα-απούσα στο Μοναστηράκι και όταν αποφάσισε να κάνει συλλήψεις αυτές αφορούσαν βασικά αντιφασίστες, ενώ μόνο μετά την κατακραυγή που ακολούθησε, αναγκάστηκε να συλλάβει τον ακροδεξιό που έριχνε εύφλεκτο υλικό στο βαγόνι, απειλώντας να κάψει ανθρώπους ζωντανούς. Παράλληλα κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει αστυνομικό να γρονθοκοπεί ανελέητα πεσμένο διαδηλωτή στην πλατεία Βικτωρίας. 

Κυβέρνηση, συστημικά ΜΜΕ και αστυνομία, για μια ακόμη φορά έδωσαν ρέστα. Προσπάθησαν να πείσουν με κάθε τρόπο ότι είχαμε συγκεντρώσεις και επεισόδια ακροδεξιών και αναρχικών, παραποιώντας την πραγματικότητα και κρύβοντας τις δικές τους ευθύνες από την αρχή αυτής της ιστορίας.  

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις μήνες για να αποφασίσουν να κάνουν κάτι. Όλα αυτά, δύο μήνες μετά τα γεγονότα στην Νέα Φιλαδέλφεια, που έδειξαν πολύ καθαρά τι είδους άτομα ήταν αυτά που θα έρχονταν αν γινόταν ανεμπόδιστα η φασιστοσύναξη της 1ης Νοέμβρη. 

Και αυτό που έκαναν τελικά ήταν να τσουβαλιάσουν τους φασίστες με το μαζικό κίνημα και τους φορείς του. Να σύρουν στα δικαστήρια αντιφασίστες αγωνιστές. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Αυτός είναι ο ρόλος τους και η θέση τους στο σημερινό σύστημα. 

Αντί επιλόγου 

Συνοψίζοντας, το αντιφασιστικό κίνημα πέτυχε μια σημαντική νίκη που ενισχύει το ηθικό και την αυτοπεποίθησή του. Η ματαίωση της πανευρωπαϊκής σύναξης στο Ηράκλειο λίγο μετά τη μείωση των ποσοστών και των ψήφων του Κασιδιάρη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές είναι καλά νέα για το κίνημα. 

Ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός» έδειξε για μια ακόμη φορά τη σημασία της ενότητας των δυνάμεων της επαναστατικής Αριστεράς με ανένταχτους αγωνιστές και αγωνίστριες και με τα πιο σοβαρά τμήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου που έχουν κοινωνική απεύθυνση και αρνούνται τη λογική των  «μπάχαλων». 

Οι φασίστες θα επανέλθουν. Νοιώθουν ενισχυμένοι κοινωνικά και πολιτικά με βάση και τις εκλογικές τους επιτυχίες. Η πολύπλευρη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, το πολιτικό κενό και ο κατακερματισμός της Αριστεράς τους επιτρέπει να ψαρεύουν  στα θολά νερά της πολιτικής σύγχυσης, του ανορθολογισμού και της αποδοχής από το σύστημα αντιδραστικών θεωριών.  

Πιθανά το επόμενο ραντεβού να είναι στα Ίμια στα τέλη Γενάρη. Και μέχρι τότε δεν αποκλείεται να ξαναδούμε φασιστικές επιθέσεις, ενέδρες κτλ. Η αυτοτελής ανάγκη του αντιφασιστικού αγώνα και των αντίστοιχων δομών του πρέπει να βαδίζει χέρι χέρι με την κατανόηση ότι χρειάζεται το χτίσιμο μιας εναλλακτικής πολιτικής δύναμης, αποφασισμένης να βάλει τέλος στις κοινωνικές αιτίες που εκτρέφουν τον φασισμό και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια. 

Σε επόμενο άρθρο μας θα ακολουθήσει η κριτική μας στο ΚΚΕ και άλλες συλλογικότητες που εκτιμούμε πως δεν στάθηκαν σωστά στο ύψος των αναγκών του αντιφασιστικού κινήματος. 

30.10.23

Αντιφασιστικός Συντονισμός: Ανακοίνωση για τη σύλληψη 4 μελών του Ρουβίκωνα


 

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά για τη σύλληψη τεσσάρων μελών του Ρουβίκωνα μία ημέρα μετά τη συναυλία της 28ης Οκτώβρη και τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες σήμερα, Δευτέρα 30/10 στις 11.30 στα Δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ως Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά και διοργανωτές της Αντιφασιστικής Συναυλίας που πραγματοποιήθηκε την 28η του Οκτώβρη στο Νέο Ηράκλειο καταγγέλλουμε τη σκευωρία φασιστών και κρατικής ασφάλειας σε βάρος του Ρουβίκωνα.

Στις 29 Οκτώβρη μέλη του Ρουβίκωνα συνελήφθησαν για διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη σε βάρος ακροδεξιών και φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Οι κατηγορίες είναι στημένες. Τα μέλη του Ρουβίκωνα τις ώρες, που σύμφωνα με την δικογραφία έλαβε χώρα συμβάν στη Νέα Ιωνία, ήταν στο Νέο Ηράκλειο και στήριζαν την αντιφασιστική συναυλία συμμετέχοντας στην περιφρούρηση της

Ως Αντιφασιστικός Συντονισμός συνεργαστηκαμε για το δύσκολο έργο της περιφρούρησης με συλλογικότητες του αντιφασιστικού κινήματος προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κόσμου σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας απέναντι σε πιθανές επιθέσεις φασιστικών συμμοριών. Σε μια συναυλία μάλιστα που πλαισιώθηκε μαζικά από κόσμο της γειτονιάς, μαθητές και νεολαία και η οποία στηρίχθηκε από συλλόγους γονέων της περιοχής και το σωματείο εργαζομένων του Δήμου.

Τα συλληφθέντα -όπως και όλα τα μέλη του Ρουβίκωνα- που ήταν στη συναυλία, παρέμειναν από τις 18.00 ως και το τέλος της και είχαμε άψογη συνεννόηση σε όλη τη διάρκεια της διεξαγωγή της. Τα μέλη του Ρουβίκωνα μάλιστα παρέμειναν όσο οι εργαζόμενοι στον ήχο πραγματοποιούσαν το ξεστήσιμο της σκηνής και προκειμένου να αποχωρήσουν με ασφάλεια οι άνθρωποι που παρευρέθηκαν.

Οι συλλογικότητες που περιφρούρησαν μαζί μας τη συναυλία ουδέποτε απομακρύνθηκαν από τον χώρο διεξαγωγής της.

Ως διοργανωτές της αντιφασιστικής συναυλίας καταγγέλλουμε σε κάθε τόνο τη συνεργασία της κρατικής ασφάλειας με ακροδεξιούς κύκλους για να στηθεί η συγκεκριμένη δικογραφία. Είμαστε διαθέσιμοι/ες να καταθέσουμε ενώπιον του δικαστηρίου ως μάρτυρες υπεράσπισης των αδίκως συλληφθέντων μελών του Ρουβίκωνα.

Καλούμε την Δευτέρα 30/10 στις 11.30 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, σε συγκέντρωση αλληλεγγύης. Απαιτούμε την άμεση αθώωσή τους και καλούμε τον αντιφασιστικό κόσμο να συμμετέχει στην αντιφασιστική συγκέντρωση την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου!

Για μια ακόμη φορά κράτος και φασίστες μαζί απέναντι στον κόσμο της αντιστασης.

Για μια ακόμη φορά δεν θα περάσει!

28.10.23

Αντιφασιστικός Συντονισμός: Ούτε στο Ηράκλειο ούτε πουθενά! Συγκέντρωση 1/11, 6μμ στ. Ηράκλειο

 


Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά για την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων την 1η Νοέμβρη.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων την 1η του Νοέμβρη βάζοντας στο ίδιο κάδρο την ευρωπαϊκή φασιστική συγκέντρωση μίσους και την συγκέντρωση του αντιφασιστικού κινήματος στην οποία συμμετέχουν σύλλογοι γονέων, σωματεία, μαζικοί φορείς του Ν. Ηρακλείου και κάτοικοι που δεν θέλουν να ζουν σε μια γειτονιά με φασιστικές συμμορίες και τάγματα δολοφόνων.

Η απόφαση αυτή είναι κατάπτυστη. Θίγει το δικαίωμα στη διαδήλωση και βέβαια αναπαράγει το ακροδεξιό αφήγημα της θεωρίας των δύο άκρων.

Αφήγημα που ρίχνει νερό στον μύλο της ποινικοποίησης των αντιστάσεων και ανοίγει τον δρόμο στους φασίστες. Σε αυτή τη συγκυρία αποτελεί και μια εύκολη λύση, ώστε η κυβέρνηση να «εξιλεωθεί» τόσο για την κάλυψη που προσέφερε το καλοκαίρι στους χούλιγκανς νεοναζί από την Κροατία να διασχίσουν τη χώρα, όσο και τις κρατικές ευθύνες για την επανεμφάνιση των φασιστών στον δρόμο με την κάλυψη παρακρατικών κύκλων.

Απέναντι σε αυτό η απάντηση μας είναι μόνο μια. Το αντιφασιστικό κίνημα και η κοινωνία του Νέου Ηρακλείου, που καμία εμπιστοσύνη δεν έχει στην κυβέρνηση και στο κράτος, αυτές τις μέρες, και φυσικά την 1η του Νοέμβρη θα είναι στον δρόμο στέλνοντας το μήνυμα:

Μην διανοηθείτε να διευκολύνετε τους νεοναζί. Μην διανοηθείτε να επιτεθείτε στην αντιφασιστική συγκεντρώση. Γιατί να ξέρετε ότι απέναντι σας θα βρείτε εργαζόμενους, γονείς, μαθητές, την νεολαία, τους κατοίκους της περιοχής.

Το αντιφασιστικό κίνημα που τελικά θα συγκεντρωθεί στις 6.00 μ.μ. στην πλατεία στον σταθμό του ΗΣΑΠ, μαζικά και περιφρουρημενα, θα αποτρέψει κάθε απόπειρα εμφάνισης των νεοναζί δολοφόνων. Θα σταθεί ενωμένο απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα καταστολής.

Αθήνα πόλη αντιφασιστικη.

Ηράκλειο γειτονιά ελεύθερη από φασίστες.

26.10.23

Η ΕΛΑΣ απαγορεύει όλες τις συγκεντρώσεις της 1ης Νοέμβρη
Τάκης Γιαννόπουλος


Η θεωρία των 2 άκρων δεν θα περάσει! Το αντιφασιστικό κίνημα θα βάλει φρένο στα σχέδια των ναζί!

Ήδη από τον Αύγουστο, Χρυσή Αυγή, Ιαχή, Propatria και σχεδόν το σύνολο των νεοναζιστικών ομάδων της χώρας καλούν Ευρωπαίους Νεοναζί να παραστούν σε κοινή συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο, όπου είχαν δολοφονηθεί δύο μέλη της Χρυσής Αυγής πριν από 10 χρόνια.

Χτες, Τετάρτη 25.10.2023, και μόνο μετά το κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση ακύρωσης των σχεδίων των Νεοναζί, το  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΓΑΔΑ με ανακοίνωσή τους απαγορεύουν όλες τις συγκεντρώσεις της 1ης Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο.

Η απόφαση αναφέρει ως βασική αιτία της απαγόρευσης την πόλωση μεταξύ εθνικιστών και αναρχικών/αντιεξουσιαστών και

«τον σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας».

Η απαγόρευση μάλιστα αφορά ολόκληρο τον Νομό Αττικής και όχι μόνο την περιοχή του Νέου Ηράκλειου.

Κυβέρνηση και αστυνομία για μια ακόμη φορά χρησιμοποιούν τη θεωρία των δύο άκρων, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους φασίστες με το αντιφασιστικό κίνημα και τους μαζικούς του φορείς.

Το ότι κινδύνευαν η σωματική ακεραιότητα και η ζωή ανθρώπων από την πανευρωπαϊκή συγκέντρωση που καλούσαν δημόσια οι νεοναζί (ήδη από τις 13 Αυγούστου του 2023) είναι πραγματικότητα. Μεταξύ των διοργανωτών είναι το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, μιας οργάνωσης που έχει επίσημα χαρακτηριστεί πρωτόδικα ναζιστική και εγκληματική, ενώ τα ηγετικά της στελέχη εκτίουν ποινές πολύχρονης φυλάκισης.

Στο κάλεσμά τους είχαν ανταποκριθεί νεοναζί από χώρες των Βαλκανίων, της Ιταλίας, κ.α., μεταξύ των οποίων και μέλη των Bad Blue Boys που δολοφόνησαν τον Μ. Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια στις 7 Αυγούστου.

Όμως η ΕΛΑΣ και το αρμόδιο υπουργείο ως τις 25 Οκτώβρη, δηλαδή για πάνω από δύο μήνες, αγνοούσαν επιδεικτικά τον κίνδυνο.

Αγνόησαν ακόμα και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέου Ηρακλείου που ζήτησε την απαγόρευση της συγκέντρωσης των φασιστών και όχι αυτής του αντιφασιστικού κινήματος.

Άφησε για όλο αυτό το διάστημα τους φασίστες να διοργανώνουν τη φιέστα τους παριστάνοντας ότι πρόκειται για ένα μνημόσυνο, ενώ στην ουσία θα ήταν μια πανευρωπαϊκή μάζωξη που θα έκανε επίδειξη δύναμης και πογκρόμ στο Ηράκλειο και σε άλλα μέρη της Αθήνας.

Και αυτό ακριβώς θα γινόταν αν δεν υπήρχε η αντίδραση του αντιφασιστικού κινήματος.

Πρώτα ο «Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας  Πειραιά» από τις αρχές Σεπτέμβρη ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης που θα κατέληγε σε συγκέντρωση στη Λ. Ηρακλείου 420.

Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν συνολικά 40 πολιτικές οργανώσεις, κοινωνικές συλλογικότητες, εργατικά σωματεία, αυτοδιοικητικά σχήματα, ενώ υπήρχαν παρεμβάσεις και καλέσματα αλληλεγγύης από περισσότερες από 10 διεθνείς οργανώσεις, παρεμβάσεις ευρωπαίων βουλευτών σε πρεσβείες της Ελλάδας, κοκ. Ακολούθησαν με δικό τους κάλεσμα αρχές Οκτώβρη, μαζικοί φορείς και σωματεία με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, που καλούσαν για συγκέντρωση την ίδια μέρα στη Λ. Ιφιγενείας και Ηρακλείου.

Όλοι αυτοί, αποκαλούνται από το υπουργεία και την αστυνομία αναρχικά στοιχεία, εξίσου υπεύθυνα με τους φασίστες για την πρόκληση επεισοδίων.

Ανάμεσά σ’ αυτούς που η απόφαση της ΕΛΑΣ ταυτίζει με τη βία των Ναζί εγκληματιών συμπεριλαμβάνονται η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου, η τοπική ΕΛΜΕ, το σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο Ν. Ηρακλείου, κλπ.

Σε μια πραγματικά ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα, η συγκέντρωση των φασιστών έπρεπε να έχει απαγορευτεί από την πρώτη στιγμή. Όπως και κάθε δημόσια εμφάνιση νεοναζιστικών κομμάτων και οργανώσεων.

Όμως μια κυβέρνηση με προβεβλημένα ακροδεξιά στελέχη (Βορίδης, Γεωργιάδης κτλ), που εξέθρεψε και έδειχνε ανοχή επί 33 χρόνια στη Χρυσή Αυγή και που εφαρμόζει σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές, χρειάζεται την Ακροδεξιά και τους φασίστες. Αν δεν υπήρχε το αντιφασιστικό κίνημα, καμία απαγόρευση δεν θα υπήρχε για την πανευρωπαϊκή φιέστα των φασιστών.

Είναι η πάλη του αντιφασιστικού κινήματος που θα διασφαλίσει ότι πραγματικά την 1η Νοέμβρη δεν θα γίνει καμία φασιστική συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο. Οι νεοναζί έχουν ήδη δεχτεί μια σημαντική ήττα. Η πανευρωπαϊκή τους σύναξη θα καταντήσει ένα απλό άναμμα κεριού στα κρυφά. Η πανελλαδική τους κινητοποίηση θα μείνει όνειρο θερινής νυκτός.

Η αντιφασιστική συναυλία του Σαββάτου 28 Οκτώβρη στις 7.00 μ.μ. στην πλατεία Νέου Ηρακλείου, που διοργανώνεται από τον «Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας – Πειραιά» με τη στήριξη του σωματείου εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου και τους συλλόγους Γονέων του 1ου και 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου, θα δώσει ένα ηχηρό και μαζικό αντιφασιστικό μήνυμα.

Την Τετάρτη 1η Νοέμβρη, το αντιφασιστικό κίνημα θα είναι ενωμένο και μαχητικό στο Νέο Ηράκλειο. Όχι για να κάνει επεισόδια, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο των κατασταλτικών μηχανισμών και της θεωρίας των δύο άκρων, αλλά για να κάνει πράξη το σύνθημα «ούτε στο Ηράκλειο ούτε και πουθενά»!

24.10.23

Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας: Ακυρώνουμε τη φασιστική φιέστα της 1ης Νοέμβρη
Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας


Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή, από τη διέλευση ανενόχλητων των Κροατών νεοναζί και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στην γειτονική μας Νέα Φιλαδέλφεια, τη δολοφονία του πακιστανού εργάτη Σιζαρ Σαφτάρ, το 8,5% του Κασιδιάρη στον δήμο Αθηνών και οι φασίστες οργανώνουν φασιστική φιέστα την 1η Νοέμβρη στο Νέο Ηράκλειο με πρόφαση τα δέκα χρόνια από την εκτέλεση των Φουντούλη, Καπελώνη, απευθύνοντας και πανευρωπαϊκό κάλεσμα σε νεοναζιστικές ομάδες.

Το κάλεσμα από τις παρακρατικές οργανώσεις της Propatria και της Ιαχής, αλλά και από το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, δείχνει πως οι φασίστες έχουν ως στόχο την ανασυγκρότηση τους στο δρόμο, την περαιτέρω δικτύωσή τους στην Ευρώπη, την διεκδίκηση χώρου για τη ρητορική μίσους που εξαπολύουν. Μέσα σε μια συνθήκη ολοένα και αυξανόμενης φτωχοποίησης των λαϊκών στρωμάτων, μετατόπισης της ατζέντας όλο και πιο ακροδεξιά από την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σε πεδία όπως το προσφυγικό, εγχώρια και διεθνώς, οι φασίστες αξιοποιώντας τον ούριο άνεμο από την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επιδιώκουν να γίνουν ο εκφραστής της λαϊκής δυσαρέσκειας, εκείνη η δήθεν αντισυστημική φωνή που είναι έτοιμη να δώσει απαντήσεις.
Η μέρα αυτή για τους φασίστες είναι μια ευκαιρία για μια δυναμική επανεμφάνιση στο δρόμο, ένα κρίσιμο για αυτούς βήμα στην ανασυγκρότηση που ήδη επιχειρούν ώστε να αποκτήσουν τη δυναμική και την κοινωνική νομιμοποίηση για νέα τάγματα εφόδου. Δε θα τους αφήσουμε!
Απέναντι τους, θα βρουν το λαϊκό και το αντιφασιστικό κίνημα, τη νεολαία, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς όπως συνέβη τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου που δεν τόλμησε να πατήσει στο Εφετείο ο Κασιδιάρης παρά την πενθήμερη άδεια που έλαβε από τις φυλακές Δομοκού
Υψώνουμε τείχος απέναντι στους φασίστες.
Ακυρώνουμε τη φασιστική φιέστα της 1ης Νοέμβρη.
Έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας.
Δε θα αφήσουμε ούτε το Νέο Ηράκλειο ούτε καμία άλλη γειτονιά να γίνει ορμητήριο μίσους.
Στηρίζουμε τη συγκέντρωση Τετάρτη, 1/11 στις 16:00 στην Λεωφόρο Ηρακλείου 420.
ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ