12.10.23

2η σύσκεψη αντιφασιστικών συλλογικοτήτων και φορέων στο Νέο Ηράκλειο
Ρεπορτάζ του Antinazi Zone


Έγινε στις 11/10 η δεύτερη σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων στο Νέο Ηράκλειο με πρωτοβουλία του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας Πειραιά και με αφορμή την  πανευρωπαϊκή συγκέντρωση που καλούν οι Ναζί στην περιοχή, την Τετάρτη 1 Νοέμβρη.

Αυτή τη φορά η σύσκεψη έγινε κανονικά στον χώρου του πολιτιστικού κέντρου «Ηλέκτρα Αποστόλου» αφού ο Δήμος παραχώρησε την αίθουσα μετά την κατακραυγή που είχε προκαλέσει η άρνηση παραχώρησης του χώρου στην προηγούμενη σύσκεψη της 1ης Οκτώβρη.

Η σύσκεψη ήταν και αυτή την φορά μαζική και πολύ ενδιαφέρουσα. Ήταν παρόντες και τοποθετήθηκαν εκτός του Αντιφασιστικού Συντονισμού οι εξής:

  • Βίκυ Βασιλάτου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής εκ μέρους των Παρεμβάσεων
  • Μάγδα Σκούντζου, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων 4ου ΓΕΛ Ηρακλείου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου.
  • Παντελής Βλασσόπουλος, τέως δήμαρχος Νέου Ηρακλείου και νυν δημοτικός σύμβουλος
  • Κυριάκος Κουτρούλης, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΝΟΗ Συνεργασίας
  • Γιάννης Παντελάκης, γραμματέας του σωματείου εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου
  • Ηλίας Λοϊζος, τέως πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου

Μίλησαν επίσης εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων 2ου ΓΕΛ Ηρακλείου, της Εργατικής Λέσχης Νέας Ιωνίας, της Αντιφασιστικής Συνέλευσης Ηρακλείου, του Δ.Σ. του συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής, της ΑΡΕΝ, της ΚΕΕΡΦΑ, της ΔΕΑ, κα.

Όλοι οι ομιλητές και οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στη σημασία της αντιφασιστικής συγκέντρωσης της 1ης Νοέμβρη και της αντιφασιστικής συναυλίας που προγραμματίζεται το Σάββατο 28 Οκτώβρη στο θεατράκι απέναντι από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Νέο Ηράκλειο.

Το σωματείο εργαζομένων του Δήμου ενημέρωσε ότι αποφάσισε τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση, καθώς και στην κάλυψη των εξόδων της συναυλίας. Πιθανά θα παρθεί απόφαση και για στάση εργασίας, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων εξήγησαν ότι πήραν απόφαση για συμμετοχή στη συγκέντρωση που καλεί ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης «Γιώργος Σεφέρης», ότι θα μπει πρόταση για στήριξη και συμμετοχή στη συναυλία της 28ης Οκτώβρη και ότι καλούν πλατιά σύσκεψη για το θέμα σε σχολείο της περιοχής την Τετάρτη 18 Οκτώβρη. 

Η Βίκυ Βασιλάτου είπε ότι θα μπει το θέμα στο ΔΣ της τοπικής ΕΛΜΕ καθώς και στην πανελλαδική σύσκεψη προέδρων των ΕΛΜΕ στις 21 Οκτώβρη. 

Θα γίνει προσπάθεια για κήρυξη στάσης εργασίας από την τοπική ΕΛΜΕ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι είπαν ότι θα βάλουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου θα πρέπει ο δήμαρχος, αλλά και η κάθε παράταξη να πάρουν καθαρή θέση. Όλοι τόνισαν ότι θα πρέπει να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης στην περιοχή σε σχολεία, εργατικούς χώρους, γειτονιές κτλ.

Ένα σημείο που απασχόλησε τη σύσκεψη είναι το κάλεσμα δύο συγκεντρώσεων την 1η Νοέμβρη για το ίδιο θέμα. Η πρώτη είναι αυτή που καλούν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός  και 30 -μέχρι στιγμής-  πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες στις 4.00 μ.μ. στη Λεωφόρο Ηρακλείου 420, δηλαδή στο σημείο όπου καλούν 2 ώρες αργότερα οι Ναζί. Η δεύτερη είναι αυτή που καλεί ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Γιώργος Σεφέρης» στις 6.00 μ.μ. στη διασταύρωση των λεωφόρων Ιφιγένειας και Ηρακλείου.

Όλοι ωστόσο καταλήξαμε από κοινού στο συμπέρασμα ότι οι δύο συγκεντρώσεις δεν είναι αντιπαραθετικές, αλλά μπορούν και πρέπει να είναι ενωτικές. Δυστυχώς ο σύλλογος εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης» που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ δεν παραβρέθηκε στη σύσκεψη. Ωστόσο η διάθεση επικοινωνίας και η προσπάθεια συντονισμού θα συνεχιστεί, καθώς ο στόχος είναι κοινός. Τώρα, είναι σημαντικό το θέμα να γίνει ευρύτερα γνωστό ώστε να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση. 

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τη διεθνή ανταπόκριση στο πανευρωπαϊκό κάλεσμα που έχει στείλει ο Αντιφασιστικός Συντονισμός. 

  • Ήδη υπάρχουν ψηφίσματα αλληλεγγύης από Γερμανία, Σουηδία, Ιρλανδία, τη διεθνή οργάνωση ISL κα. 
  • 5  βουλευτές του Ιρλανδικού κοινοβουλίου έστειλαν σχετικό κείμενο στον πρέσβη της Ελλάδας στην Ιρλανδία.
  • 4 δημοτικοί σύμβουλοι της σουηδικής πόλης Ουμέα έστειλαν ψήφισμα στο ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
  • Πολιτικές συλλογικότητες από την Γερμανία δηλώνουν διαθεσιμότητα να στείλουν κόσμο στην Ελλάδα την ημέρα της συγκέντρωσης και να μπει το θέμα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Συνοψίζοντας, το μήνυμα που βγήκε από τη δεύτερη αντιφασιστική σύσκεψη στο Νέο Ηράκλειο είναι ότι συνεχίζουμε μαχητικά και ενωτικά με στόχο την ακύρωση της φασιστικής φιέστας της 1ης Νοέμβρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.