3.10.22

H λερναία ύδρα της Ακροδεξιάς έβγαλε ακόμα ένα κεφάλι: τον Μπογδάνο

Γράφει: Τάκης Γιαννόπουλος

 Πριν από λίγες ημέρες ο Κωνταντίνος Μπογδάνος, πρώην βουλευτής της ΝΔ και νυν ανεξάρτητος και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρώην στέλεχος της ΝΔ –γνωστή για τις ακραία αντιδραστικές της απόψεις– ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου κόμματος με το όνομα «ΠΑΤΡΙΔΑ» (Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής). Η κίνηση αυτή έρχεται να προσθέσει ακόμα έναν «παίκτη» στον χώρο της ελληνικής Ακροδεξιάς, η οποία κάνει διαρκείς κινήσεις ανασύνταξης το τελευταίο διάστημα.

Το παρελθόν τους

Ο Μπογδάνος εμφανίστηκε στο προσκήνιο σαν «δημοσιογράφος» του ομίλου ΣΚΑΙ. Μετά ήταν βουλευτής της ΝΔ και ακόμα και μετά την διαγραφή του από αυτή δήλωνε ότι «παραμένει ο 157ος βουλευτής της». 

Ενώ ακόμα ήταν στη ΝΔ εμφανίστηκε σε αντιμεταναστευτική συγκέντρωση φασιστοκατοίκων της πλατείας Βικτωρίας μαζί με τον Η. Κασιδιάρη. Τον Μάιο του 2022 πήγε στην «Εθνική Συμφωνία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη ως το τρίτο ηγετικό μέλος μιας ακροδεξιάς τριάδας. Τρεις μήνες μετά βρέθηκε εκτός τριάδας αφού ούτε αυτοί τον άντεξαν.

Πρόσφατα ίδρυσε το νέο κόμμα με τον ίδιο αρχηγό, τη Λατινοπούλου αντιπρόεδρο, ενώ ανακοίνωσε και προγραμματικές θέσεις πριν καν γίνει συνέδριο του κόμματος, εκλεγούν όργανα και όλα αυτά τα προφανώς περιττά για τον Μπογδάνο.

Η Λατινοπούλου εμφανίστηκε ως διάττοντας αστέρας, βασικά στο διαδίκτυο. «Πολιτευτής της ΝΔ» ήταν η υπογραφή της. Διαγράφηκε βασικά γιατί το παράκανε και όταν διαγράφεσαι για ακροδεξιές απόψεις από το κόμμα που διαθέτει Πλεύρη, Βορίδη, Άδωνι κοκ καταλαβαίνει κανείς για πόσο δημοκρατικό ον μιλάμε.

Η επιλογή να αναγγείλουν το νέο κόμμα μία μέρα μετά την νίκη της Μελόνι στην Ιταλία δείχνει το κλίμα και την ευφορία που επικρατεί στους κόλπους όλων των εκφάνσεων της Ακροδεξιάς. Και δεν είναι μόνο το θέμα της απήχησης που μπορεί να έχει το νέο κόμμα ή και το ενδεχόμενο να αποτελέσει ένα ακόμα χρήσιμο δεκανίκι για μελλοντική χρήση από την ΝΔ.

Έχει σημασία να αναδειχτούν και οι προγραμματικές του θέσεις που τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες της Χρυσής Αυγής ή του Κασιδιάρη.

Για να ακριβολογούμε, κινούνται σταθερά στα χνάρια της παγκόσμιας «alt-right» (εναλλακτική δεξιά) που προσπαθεί να εμφανιστεί ως μη φασιστική και ακραία ρατσιστική, παρότι αντλεί όλο το προγραμματικό της πλαίσιο από το οπλοστάσιο του ιταλικού φασισμού, του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού, σε επικαιροποιημένη μορφή.

Παράλληλα όλες οι ρατσιστικές, σωβινιστικές, αντικομμουνιστικές, αντιδραστικές απόψεις τους αποτελούν το προκάλυμμα της πλήρους υποστήριξης του κεφαλαίου και των πιο νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Σταθερά στο πλευρό των οικονομικά ισχυρών

Το ίδιο συνέβη και σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους. Χίτλερ και Μουσολίνι ανέβηκαν στην εξουσία αγκαζέ με το μεγάλο κεφάλαιο της εποχής τους. Η περίοδος της Χούντας στην Ελλάδα ήταν η κότα με τα χρυσά αυγά για Έλληνες και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες και κάθε λογής απατεώνες. Η Χούντα του Πινοσέτ ήταν το εργαστήρι των «παιδιών του Σικάγο» που εφάρμοσαν πρώτα στην Χιλή τις οικονομικές πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού που κυριάρχησαν παγκόσμια από τη δεκαετία του ’90 και μετά.

Η Χρυσή Αυγή για 7 χρόνια στην βουλή ψήφιζε αναφανδόν ότι συνέφερε τους επιχειρηματίες και ειδικά τους εφοπλιστές. Φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, γήπεδα, απολύσεις εργαζομένων ακόμα και απόκτηση βραχονησίδων!

Μπογδάνος και Λατινοπούλου κάνουν ακριβώς το ίδιο. 

Από την αρχή ξεκαθαρίζουν ότι είναι υπέρ της «πλήρους οικονομικής ελευθερίας» και ταυτόχρονα υπέρ της πρόσδεσης της χώρας με την Δύση δηλαδή με το ΝΑΤΟ και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Και γι’ αυτό τα συστημικά ΜΜΕ τους προβάλλουν αφειδώς από την πρώτη στιγμή. Όπως έγινε τη Δευτέρα 26/9 με την ανακοίνωση του κόμματος ή την Τρίτη 27/9 που το MEGA έδωσε βήμα στον Μπογδάνο, ενώ ποτέ δεν έχει πράξει κάτι ανάλογο για σχήματα ή οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Ας δούμε μερικά από τα προγραμματικά σημεία του κόμματος Μπογδάνου όπως έχουν αναρτηθεί στο σάιτ patrida.net.

Η οικονομική ελευθερία δίπλα στο χουντικό τρίπτυχο

Όπως δήλωσε ο Μπογδάνος στο MEGA:  

«Το σύνθημα είναι “Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια και Οικονομική Ελευθερία”, διότι οι αριστεροποιημένες πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν να κάνουν μόνο με εθνικά θέματα, με ζητήματα εποικισμού, ισλαμικής εισβολής και αντικατάστασης πληθυσμού. Το “Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια” είναι ένα σύνθημα το οποίο είναι από τα τέλη του 19ου αιώνα, το σφετερίστηκε η επταετία και του άφησε την αρνητική επίγευση…».

Αντικομμουνισμός

Στο σημείο 7 του 2ου άρθρου του καταστατικού διαβάζουμε:

«Η δημοκρατική και θεσμική καταπολέμηση του κομμουνισμού, του διεθνισμού, του κρατισμού, του αριστερισμού, του δικαιωματισμού, της woke ατζέντας και κάθε ιδεολογίας, αντίληψης και πρακτικής που περιορίζει την ελευθερία ανθρώπων και πολιτών, διχάζει την κοινωνία και λειτουργεί με άδικο, παράνομο, αντικοινωνικό, αντεθνικό και αντιπατριωτικό τρόπο.»

Ασυδοσία του κεφαλαίου και ατομική ιδιοκτησία

Στην ενότητα του προγράμματος αναφέρονται τα εξής:

«Η Οικονομική Ελευθερία: Όσο πιο ελεύθεροι είναι οι πολίτες και όσο πιο ελεύθερες είναι οι επιχειρήσεις, να δρουν ανεμπόδιστα ως οικονομικά όντα, να πλουτίζουν και να καρπώνονται τα κέρδη της οικονομικής τους δραστηριότητας, τόσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο μίας κοινωνίας, αλλά και τόσο αυξάνει ο βαθμός της ελευθερίας των ατόμων που τη συγκροτούν. 

»Η Ιδιοκτησία: Η προστασία της ατομικής, οικογενειακής και επιχειρηματικής ιδιοκτησίας είναι θεμελιώδης αρχή της κάθε οικονομικά φιλελεύθερης αντίληψης. Αποτελεί ειδοποιό διαφορά από τις αριστερές πολιτικές του βίαιου εξισωτισμού, της φτωχοποίησης και της άδικης αναδιανομής του πλούτου.»   

Ξενοφοβία και υπέρ των δολοφονικών επαναπροωθήσεων (pushbacks)

«Η λαθρομετανάστευση πηγαίνει χερι-χέρι με τον αντιδημοκρατικά επιβεβλημένο εποικισμό από μουσουλμάνους εισβολείς, που λαμβάνει πλέον στη χώρα διαστάσεις αντικατάστασης πληθυσμού. 

»Να σταματήσει η απόδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ σε όσους έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα και να ανακληθούν εκείνα που έχουν ήδη δοθεί.

»Η πολιτική των pushbacks να γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι αντιρρήσεις Ευρωπαίων φίλων ή κακόβουλων ελεγκτών».

Αστυνομοκρατία και ανεξέλεγκτη δράση της αστυνομίας

«Το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν, οφείλει να επιτρέπει στους αστυνομικούς να προστατεύσουν τους συμπολίτες συλλαμβάνοντας ή εξουδετερώνοντας τους παραβάτες χωρίς κάθε επέμβαση ή σύλληψη να γίνεται αντικείμενο έρευνας και ανάκρισης εις βάρος των οργάνων της τάξης.»

Ομοφοβία

«Απαιτείται σεβασμός στην ιερότητα του γάμου προσδιοριζόμενου σαφώς ως ένωσης αποκλειστικά μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας, αλλά και στη συνακόλουθη ανατροφή παιδιών και η υιοθεσία σε και από περιβάλλοντα που έχουν σεβαστεί αυτήν την ιερότητα του γάμου.

»Προωθείται ο θεσμός της οικογένειας ως κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς και με ξεκάθαρο τρόπο ότι ο πατέρας είναι άνδρας, η μητέρα γυναίκα και τα παιδιά έρχονται στον κόσμο από ανδρόγυνα. Καταργείται η επιλογή “γονέας 1” και “γονέας 2” από τα επίσημα έγγραφα. Η ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα δεν έχει θέση στην εκπαίδευση».

Επαναφορά ποδιάς και απολύσεις προοδευτικών καθηγητών

«Καθιερώνεται από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο ενιαία σχολική στολή. 

»Εφαρμόζεται πραγματικός πειθαρχικός έλεγχος διδασκόντων και επιβάλλονται μισθολογικές ποινές, όταν παραβαίνουν τη δεοντολογία του λειτουργήματός τους, προωθώντας ή προπαγανδίζοντας κομματικές ή ιδεολογικές θέσεις και απόψεις.»

Κανονική αστυνομία στα ΑΕΙ και υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ

«Πλήρης κατάργηση του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου και της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. (…) Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία είναι περιττή, αφού στα ΑΕΙ, εφόσον υπάρξει ανάγκη, μπορεί κάλλιστα να βρίσκεται και να παρεμβαίνει η κανονική αστυνομία. Παραβατικές, ασύδοτες, επικίνδυνες, βίαιες, προσβλητικές, καταστροφικές, επιθετικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές απαγορεύονται κυριολεκτικώς διά ροπάλου.

»Η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να επιτραπεί επιτέλους και στην Ελλάδα.» 

ΝΑΤΟικός και φιλοπόλεμος

«Σήμερα, που ο δυτικός κόσμος απειλείται από μια οργανωμένη εισβολή ισλαμικών πληθυσμών από την Ασία και την Αφρική, η Ελλάδα ανάγεται εκ νέου σε προκεχωρημένο φυλάκιο υπεράσπισης των αξιών και των κατακτήσεων του πολιτισμένου κόσμου.

»Επέκταση των ελληνικών εθνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου εντός των ορίων που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Το Αιγαίο πρέπει να αποτελέσει άμεσα και καθ´ ολοκληρία ελληνική επικράτεια.

»Διακήρυξη δόγματος γενικευμένου πολέμου έναντι του τουρκικού “casus belli”. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει επισήμως, ότι οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσής της εναντίον της Ελλάδος, σε όσο περιορισμένη κλίμακα και αν αυτή εκδηλωθεί, θα απαντηθεί από την ελληνική πλευρά με την πλήρη ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας εναντίον της Τουρκίας στο σύνολό της.» 

Τίποτα καινούργιο – χρειάζεται επαγρύπνηση

Το νέο κόμμα που εξήγγειλαν οι Μπογδάνος και Λατινοπούλου αναδεικνύει 2 πράγματα: Πρώτον, την βαθιά σήψη και παρακμή του πολιτικού συστήματος και δεύτερον, ότι κάθε λογής ακροδεξιός αυτή την περίοδο νοιώθει αέρα στα πανιά του για να εξαγγείλει ότι πιο αντιδραστικό υπάρχει.

Οι παραπάνω θέσεις του κόμματος Μπογδάνου τίποτα νέο δεν έχουν να πουν.

Προτείνουν πλήρη ελευθερία στο κεφάλαιο να συνεχίσει να κάνει ότι και σήμερα κι ακόμα χειρότερα, πλήρη υποταγή σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, πόλεμο με την Τουρκία, στρατόπεδα προσφύγων και δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα, εξαφάνιση κάθε δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, επιστροφή της Παιδείας στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και διώξεις των κομμουνιστών, αριστερών, διεθνιστών κλπ.

Αναμασούν χιλιοειπωμένες, αντιδραστικές και μισάνθρωπες  απόψεις και συναγωνίζονται επάξια αυτές των ναζί της Χρυσής Αυγής. 

Για την αντιμετώπισή τους δεν αρκεί η ειρωνεία στο twitter ούτε πολύ περισσότερο η αφ’ υψηλού αποστροφή. Το αντιφασιστικό κίνημα και η Αριστερά χρειάζεται να απαντήσουμε υπομονετικά και τεκμηριωμένα μία προς μία τις παραπάνω θέσεις και την ίδια στιγμή να απαντάμε στις κινητοποιήσεις και δράσεις τους, ώστε να πείσουμε και να οδηγήσουμε συνολικά τον ακροδεξιό εσμό στο περιθώριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.