6.7.22

Ν.Ο.Α.: Το ελληνικό νεοναζιστικό «παράρτημα» της Κου Κλούξ ΚλανΗ κατακόρυφη άνοδος των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής την προηγούμενη δεκαετία μπορεί να αιφνιδίασε πολλούς αλλά δεν αποτελεί μοναδική περίπτωση στα ελληνικά πολιτικά χρονικά.

Οι ναζιστικές παραφυάδες “ανθούν” στη χώρα στο ταραγμένο μετεμφυλιακό περιβάλλον αρχικά υπό τον μανδύα του αντικομουνισμού, στελεχώνοντας τους άφθονους παρακρατικούς μηχανισμούς της περιόδου.

Η ακροδεξιά γίνεται το “μακρύ χέρι” της σκληρής Δεξιάς της εποχής, και όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, σύντομα αυτονομείται και λειτουργεί  ανεξέλεγκτα. Σημείο καμπής αποτελεί η δολοφονία Λαμπράκη με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναπαράγει το ερώτημα που είναι στα χείλη όλων :“Ποιος κυβερνά επιτέλους αυτόν τον τόπο;”. Τότε όμως είναι αργά για τον ίδιο και για τη δημοκρατία στη χώρα.

Η ανάδειξη των ακροδεξιών-νεοναζιστικών μηχανισμών που επακολουθεί μετά την δολοφονία του ανεξάρτητου βουλευτή της Αριστεράς, οδηγεί στην αποκάλυψη μιας σειράς περιφερειακών οργανώσεων που ως μόνο στόχο έχουν την αποδιοργάνωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα τους έχει η ΝΟΑ (Νεοναζιστική Οργάνωση Αθηνών) η οποία μάλιστα αποτελεί παράρτημα της αμερικανικής τρομοκρατικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν…

Η αποκάλυψή της γίνεται από την εφημερίδα “Ελευθερία” που  καταγγέλλει ότι η ημι-στρατιωτική αυτή οργάνωση δεν αποτελεί μια περιφερειακή περίπτωση ακραίων, αλλά συγκροτημένο παρακρατικό μηχανισμό που διατηρεί αθέμιτες σχέσεις με το κομματικό κράτος της Ε.Ρ.Ε.


Στο αμερικανικό “Δελτίο των Αρίων” (όργανο ενημέρωσης των μελών της Κου Κλουξ Κλαν) διαβάζουμε στο φύλλο της 4ης Νοεμβρίου 1961 ότι “Ο σύντροφος Ν-49 θα ταξιδεύσει εις την Ελλάδα, όπου θα συναντηθεί με πολυάριθμον ομάδα μελών της οργάνωσης”, και συνεχίζει γράφοντας ότι η ΝΟΑ έχει   πολυάριθμα μέλη στην Αθήνα :“Επίσης διαθέτει άκρως συνωμοτικό μηχανισμό, επιρροή επί των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων και υλικά μέσα της διεθνούς φασιστικής κινήσεως υπό της οποίας και κατευθύνεται”. 

Μάλιστα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου της εποχής αναφέρουν ότι ο τότε επικεφαλής της Κου Κλουξ Κλάν Οράτιος Χέρμαν Μίλλερ επισκέφθηκε δύο φορές τη χώρα μεταξύ 1961-1963. Στη δεύτερη επίσκεψη στην Ελλάδα συναντιέται με τον Γερμανό ναζιστή και πρώην μέλος των Ες Ες Ζίγκριφντ Ζόλγκαν  με “πλούσια” κατοχική δράση στην Τσεχοσλοβακία και ειδικότητα στην οργάνωση φασιστικών νεολαιών. Στόχος των παραπάνω επισκέψεων είναι η συσπείρωση και ενοποίηση των ελληνικών εθνικιστικών – παρακρατικών οργανώσεων.

Η παρουσία τους στην ταυτίζεται με την εμφάνιση προκηρύξεων  όπως “Εβραίοι έξω από την Ελλάδα”, “Εβραίοι θέλουμε σαπούνι”, “Θάνατος στους Εβραίους” όλα με την υπογραφή ΝΟΑ, αλλά και μια σειράς αντισημιτικών ενεργειών. Απρίλιο του 1961 καλλιτέχνες των ισραηλινών μπαλέτων που εμφανίζονται στο θέατρο “Διονύσια” λαμβάνουν απειλητικές επιστολές και τηλεφωνήματα: “Τα Νταχάου θα επαναληφθούν” “Ο Χίλτερ ζει στις καρδιές μας” κλπ.

Στις 20 Ιανουαρίου 1962 έχουμε την πρώτη απόπειρα εμπρησμού της Ισραηλινής Λέσχης Αθηνών, όταν στον ανελκυστήρα του κτιρίου πετιούνται αναμμένα κουρέλια ποτισμένα με βενζίνη, ενέργεια που επαναλαμβάνεται μετά από μικρό διάστημα. Η αστυνομία αξιολογεί την υπόθεση ως άνευ σημασίας αποδίδοντάς την σε  τεντιμπόηδες. 

Για να γίνουν σαφέστεροι στις καταβολές και την ιδεολογία τους, οι δράστες το βράδυ της 4ης Αυγούστου χαράζουν δύο αγκυλωτούς σταυρούς  στον ίδιο χώρο, ενώ παράλληλα μέλη της ισραηλινής κοινότητας στην Ελλάδα κατακλύζονται από απειλητικές επιστολές, ενώ το ίδιο συμβαίνει σε καλλιτέχνες όπως οι Κάρολος Κούν, Δημήτρης Μυράτ και Σμαρούλα Γιούλη. Τον  Τέλος, συμβολική αξία των προθέσεών τους έχει το σχίσιμο αφισών του δήμου Αθηναίων για την επέτειο απελευθέρωσης της πρωτεύουσας από τους Γερμανούς κατακτητές.  

Τα μέλη της ΝΟΑ διαθέτουν ταυτότητες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό, που στην μπροστινή πλευρά γράφεται η λέξη Ελλάς, ο  κωδικός μέλους αλλά κανένα στοιχείο της αστυνομικής τους ταυτότητας, και στην πίσω πλευρά υπάρχουν δύο κουκουλοφόροι “ιππότες” με την χαρακτηριστική στολή της Κου Κλουξ Κλαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδεολογικός “εγκέφαλος” της νεο -ναζιστικής οργάνωσης αναχωρεί από την Ελλάδα στις 31 Μαρτίου 1963 δύο μόλις μήνες πριν την δολοφονία Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια οι ενέργειες της ΝΟΑ περιορίζονται μέχρι που σταδιακά χάνονται τα ίχνη της με τα μέλη να ενσωματώνονται σε άλλες παρακρατικές οργανώσεις.

Πρωτοσέλιδο για τους πρώτους αγκυλωτούς σταυρούς που εμφανίζονται μεταπολεμικά στην πρωτεύουσα. 


Η νεοναζιστική οργάνωση ΝΟΑ αναφέρεται ως “παράρτημα” της Κου Κλούξ Κλαν στην Ελλάδα αλλά και μέλος του παρακρατικού δικτύου της ΕΡΕ. 
 Τη δεκαετία του 60 η Κου Κλούξ Κλαν επιχειρεί να διεισδύσει σε ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.Πηγή:tvxs


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.