14.4.22

Αστυνομικός δολοφόνησε Αφροαμερικανό πυροβολώντας τον εξ επαφής στο κεφάλι

 


Ισχυρός παραμένει ο συστημικός ρατσισμός στις ΗΠΑ, δύο χρόνια μετά την δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ που ξεσήκωσε κύμα διαμαρτυριών εντός και εκτός των συνόρων.

Αυτή τη φορά, αστυνομικός πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι και δολοφόνησε 26χρονο Αφροαμερικανό στο Μίσιγκαν τη στιγμή που τον είχε ακινητοποιήσει στο έδαφος, όπως φαίνεται και σε διάφορα βίντεο από το περιστατικό.

Το περιστατικό ξεκίνησε όταν αστυνομικός, οποίου τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα από τις αρχές, σταμάτησε τον Πάτρικ Λιόγια και του ζήτησε να κατεβεί από το όχημα το οποίο οδηγούσε προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος.

Εκείνος βγήκε από το αυτοκίνητο πριν τον πλησιάσει ο αστυνομικός και στη συνέχεια αρνήθηκε να ξαναμπεί μέσα κατά τις απαιτήσεις του, με τον αστυνομικό να φαίνεται να τον ρωτάει στο βίντεο αν μιλάει αγγλικά και να ακολουθεί μεταξύ τους διαμάχη καθώς ο πρώτος προσπάθησε να τον χτυπήσει με τέιζερ.

Αφού ακολούθησε ολιγόλεπτο κυνηγητό, ο αστυνομικός φαίνεται να επιχειρεί να συλλάβει τον Πάτρικ, επειδή οδηγούσε όχημα με άλλες πινακίδες από αυτές που έχει καταχωρήσει στο σύστημα, με τον 26χρονο να προσπαθεί να του αποσπάσει το τέιζερ τη στιγμή που προσπαθεί να τον χτυπήσει με αυτό.

Στη συνέχεια, βίντεο από άλλη λήψη, από το εσωτερικό του περιπολικού όπου βρισκόταν ο συνάδελφος και συνεπιβάτης του αστυνομικού που πάλευε με τον Λιόγια δείχνει να τον έχει ακινητοποιήσει στο έδαφος με το γόνατό στην πλάτη του, φωνάζοντας επανειλημένα «άσε το τέιζερ». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός φαίνεται ξεκάθαρα να βγάζει το όπλο του από τη θήκη και να πυροβολεί εξ επαφής στο κεφάλι τον 26χρονο Γιόγια, εκτελώντας τον ουσιαστικά επειδή έφερε αντίσταση στη σύλληψή του.





Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη δέκα μέρες πριν, όμως η αστυνομία δημοσίευσε μόλις χθες τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα από τη σκηνή, καθώς, όπως είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος σε συνέντευξη τύπου, «πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία της αστυνομίας για τις πράξεις της».

Τα βίντεο προέρχονται από την ενσωματωμένη κάμερα στη στολή του αστυνομικού, από την εγκατεστημένη κάμερα στο περιπολικό, από βίντεο που τράβηξε ο συνάδελφός του στο εσωτερικό του οχήματος, καθώς και από κάμερα ασφαλείας από παρακείμενο σπίτι.

Ιδιαίτερη αγανάκτηση προκαλεί δε το γεγονός ότι ο αστυνομικός φαίνεται εντελώς ψύχραιμος στο βίντεο μετά την πράξη του, φωνάζοντας στους παραβρισκόμενους πολίτες να απομακρυνθούν.

Ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Γιόγια έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά δεν του έχει απαγγελθεί προς το παρόν καμία κατηγορία για τη δολοφονία του 26χρονου. Σύμφωνα με τις αρχές, οι έρευνες για το περιστατικό συνεχίζονται και ο εισαγγελέας θα λάβει μία απόφαση εντός των επόμενων ημερών. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για υπάλληλο της αστυνομίας με 7 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ο Πάτρικ Γιόγια ήταν πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο οποίος αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην πόλη του Γκραντ Ράπιντς της πολιτείας του Μίσιγκαν, με πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Είχε δύο κόρες και πέντε συγγενείς που έμεναν στην ίδια πόλη.

Ο συνήγορος της οικογένειας και ειδικός σε θέματα αστικών δικαιωμάτων, Μπεν Κραμπ, ζήτησε την άμεση απόλυση και δίωξη του αστυνομικού εκ μέρους της οικογένειας του Λιόγια, την οποία εκπροσωπεί. «Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα τη χρήση υπέρμετρης και αδικαιολόγητης θανάσιμης βίας εναντίον ενός άοπλου μαύρου άνδρα, ο οποίος δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση κατά τη διάρκεια της συναναστροφής με τον αστυνομικό και να φοβάται για τη ζωή του», είπε χαρακτηριστικά ο Κραμπ.

Ξανά στο δρόμο για δικαιοσύνη το BLM

Όπως ήταν αναμενόμενο, το περιστατικό πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στο διαδίκτυο αλλά και στο δρόμο, με εκατοντάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν ζητώντας δικαιοσύνη για τον Γιόγια, φωνάζοντας ότι οι «ζωές των μαύρων μετράνε», ένα από τα χαρακτηριστικότερα κινήματα του κινήματος του BLM που είχε βρεθεί στους δρόμους δεκάδων πολιτειών των ΗΠΑ δύο χρόνια πριν, οπότε δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικούς ο Τζορτζ Φλόυντ.






Οι διαδηλωτές στο Γκραντ Ράπιντς κατέληξαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης ζητώντας να τους γνωστοποιηθεί το όνομα του αστυνομικού, καθώς και να αποδοθεί δικαιοσύνη τόσο για τον Πάτρικ όσο και για όλα τα μαύρα θύματα που έχουν σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά.

Ανατριχιαστικό είναι βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από η διαδήλωση, το οποίο δείχνει μαύρους διαδηλωτές να πραγματοποιούν αναπαράσταση της δολοφονίας του Πάτρικ. «Ο Πάτρικ πέθανε σαν ζώο στο έδαφος. Ο αστυνομικός τον είχε στο έδαφος και τον πυροβόλησε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, σαν ζώο. Έτσι πέθανε ο Πάτρικ και ο αστυνομικός πρέπει να πληρώσει, πρέπει να σταματήσει τώρα αυτή η κατάσταση. Θέλουμε δικαιοσύνη», ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά διαδηλωτής.


Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στο παρελθόν για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας στο Γκραντ Ράπιντς, μία πόλη της οποίας το 18% του πληθυσμού αποτελείται από μαύρους.


Πηγη:Εφσυν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.