12.1.22

Συνεργασία Κασιδιάρη – Σ. Χίου; Γελοίοι, αλλά κυρίως επικίνδυνοι


 

Γράφει: Τάκης Γιαννόπουλος

Στις 3/1 ο ακροδεξιός «δημοσιογράφος» Σ. Χίος με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στο ΜΑΚΕΛΕΙΟ ανακοίνωνε την πρόθεση συνεργασίας του με τον Κασιδιάρη και το κόμμα «Έλληνες για την Πατρίδα» (ΕγτΠ). Μάλιστα έθετε σε δημόσια διαβούλευση το ζήτημα, ζητώντας από το κοινό της «εφημερίδας» ΜΑΚΕΛΕΙΟ να αποφανθεί αν είναι υπέρ ή κατά της συγκεκριμένης συνεργασίας.


Την ίδια ώρα  μια σειρά ακροδεξιά μπλογκ και site εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ευσταθούν τα δημοσιεύματα του Χίου περί συνεργασίας.

Ενδεικτικά σε άρθρο του ο ναζιστής μπλόγκερ Λ. Πανούσης αναφέρει σχετικά:

«…μια οργίλη διάψευση, με ιδιαίτερα επιθετικό τόνο κατά του κ. Χίου, από συγγενή του Ηλία Κασιδιάρη (πρόκειται για τον Μαυρουδή Κασιδιάρη), ο οποίος λέγει ορθά – κοφτά ότι αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Χιος για προγενέστερες συζητήσεις με τον κ. Κασιδιαρη, δεν ισχύουν

«...Σε δικές μου off the record συζητήσεις με στελέχη των Ελλήνων, ομολογώ ότι διέκρινα αρκετούς δισταγμούς, σχετικά με την συνεργασία Χιου-Κασιδιάρη. Ωστόσο, όλοι μου είπαν ότι το θέμα το χειρίζεται προσωπικά ο κ. Κασιδιάρης…»

Με δελτίο τύπου ο Κασιδιάρης έδωσε μια καταρχήν απάντηση στον Χίο αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από την πρώτη μέρα Ίδρυσης του Εθνικού Κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ έχω διακηρύξει την βούληση μου να συμπορευθούμε με όλους τους Έλληνες που θέλουν να αγωνιστούν ανιδιοτελώς υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, είναι όλοι ευπρόσδεκτοι στον αγώνα και θα συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια μας προσωπικότητες του Εθνικού χώρου, ως ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι υποψήφιοι…»

Πρακτικά δηλαδή προτείνει στον Χίο να κατέβει ως άτομο στο κόμμα που είναι αρχηγός ο Κασιδιάρης.

Σε σχετικό βίντεο δηλώνει ότι έχει στο μυαλό του σαν μοντέλο τις δημοτικές εκλογές στον δήμο της Αθήνας τον Μάιο του 2014, όπου είχε πάρει την 4η θέση με 16.12% και 35.949 ψήφους. Τότε μια σειρά φασιστοειδή «προσωπικότητες» του χώρου τύπου Σχοινά, Γουδή, κτλ, είχαν κατέβει σαν ανεξάρτητοι υποψήφιοι με τον συνδυασμό «Ελληνική Αυγή» του Κασιδιάρη.

Τι τους ενώνει και τι τους χωρίζει

Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα γίνει, είναι και αυτό ένα δείγμα των διεργασιών που συντελούνται στους κόλπους της ελληνικής ακροδεξιάς ενόψει των επερχόμενων εκλογών. Ο Κασιδιάρης σε μια σειρά δημοσκοπήσεων φαίνεται να προσεγγίζει ποσοστά που τον φέρνουν κοντά στην είσοδο στη βουλή ενώ το ΜΑΚΕΛΕΙΟ με 7 χρόνια ζωής είναι μέσα στα δημοφιλέστερα site και εφημερίδες.

Πρόκειται για δύο ναζιστοειδή αποβράσματα που ψαρεύουν στα θολά νερά του πολιτικού κενού, της κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας. Παρότι έχουν διαφορές -για παράδειγμα στο θέμα των εμβολίων, όπου ο μεν Χίος είναι αναφανδόν με τους αντιεμβολιαστές ενώ ο Κασιδιάρης θέλει να τα έχει καλά και με τους δύο- τα σημεία που τους ενώνουν είναι πολύ περισσότερα.

Ρατσιστές, ξενοφοβικοί, εθνικιστές, σεξιστές, ομοφοβικοί, συνωμοσιολόγοι, υπέρ του πολέμου με Τουρκία, Αλβανία κτλ, συστηματικοί υπερασπιστές του μεγάλου κεφαλαίου κα. Ο Κασιδιάρης θέλει να χτίσει ένα προφίλ «σοβαρής Χρυσής Αυγής», ενώ ο Χίος και τα ΜΜΕ του αποτελούν την επιτομή ενός εμετικού και ασόβαρου βούρκου. Αυτό στην πραγματικότητα –πέρα από τις προσωπικές ονειρώξεις του κάθε Φύρερ – θα είναι και η βασική αιτία ενός ενδεχόμενου ναυαγίου στην συνεργασία τους.

Από την άλλη, υπάρχει το γλυκό μέλι της εισόδου στη βουλή και στα προνόμια που αυτή εξασφαλίζει. Γιατί ο Κασιδιάρης μπορεί να λέει στο πρόγραμμά του για βουλευτικό μισθό 1.500 ευρώ, κατάργηση των βουλευτικών προνομίων κοκ, αυτός όμως σαν βουλευτής της Χρυσής Αυγής ουδέποτε απεμπόλησε κανένα από τα προνόμια αυτά. Και φυσικά, ακόμα και αν δίνει τα υπόλοιπα λεφτά κάπου, το θέμα είναι που. Γιατί αν απλά τα δίνει στο κόμμα του (πιθανά ρίχνοντας κάποια ψίχουλα σε «κοινωνικούς σκοπούς» για τα μάτια του κόσμου), δεν αλλάζει και κάτι ουσιαστικό. Η είσοδος στη βουλή συνεπάγεται κρατική χρηματοδότηση στο κόμμα, θέσεις αποσπασμένων και ανακλητών και ένα σωρό άλλα προνόμια.

Ταυτόχρονα, μια πιθανή εκλογή του θα τον βοηθήσει και στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό που αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, επιτρέποντάς του να ελπίζει σε πρόωρη αποφυλάκιση.

Για τον Χίο η είσοδος στη βουλή και μάλιστα σαν αρχηγός κόμματος, θα είναι όνειρο ζωής και μεταφοράς από το περιθώριο στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η απειλή του Κασιδιάρη

Ο Κασιδιάρης, είτε μόνος του είτε με τον Χίο αποτελεί έναν πραγματικό κίνδυνο για το κίνημα και την Αριστερά. Πολύ μεγαλύτερο από τον Βελόπουλο και την «Ελληνική Λύση». Παρότι δεν έχει κομματικά τάγματα εφόδου μέχρι στιγμής, στηρίζει και συμμετέχει έμμεσα σε μια σειρά παρακρατικές ομάδες σε διάφορες περιοχές πανελλαδικά, ή σε κινήσεις τύπου «Θεματοφύλακες του Συντάγματος».

Στο πολιτικό του πρόγραμμα ξεχωρίζουν θέσεις παρμένες από το πρόγραμμα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, φιλτραρισμένες και διατυπωμένες πιο προσεκτικά και με σοβαροφανή τρόπο. Παραθέτουμε παρακάτω μερικές από αυτές όπως είναι διατυπωμένες στο site των «Ελλήνων για την Πατρίδα».

Υπέρ του κεφαλαίου και κατά των εργαζομένων και του περιβάλλοντος

«Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες έχει τη δυνατότητα να κτίζει πλοία στα ναυπηγεία της, που δυστυχώς απαξιώθηκαν – παρά την τρομερή υπεροχή τους έναντι των ανταγωνιστικών χωρών – λόγω των απεργιών και του κομμουνιστικού συνδικαλισμού…

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ για τις οικονομικές οντότητες της τάξεως του 14% (από το 24%) με δέσμευση διατήρησης του φορολογικού συντελεστή τουλάχιστον για τα επόμενα είκοσι έτη….

Εργάσιμες ημέρες και ώρες θα απαγορευθεί δια Νόμου το κλείσιμο των δρόμων. Οι πορείες θα λαμβάνουν χώρα στα πεζοδρόμια…

Εξόρυξη των υδρογονανθράκων και των βιομηχανικών ορυκτών μετάλλων».

Εθνικισμός και πόλεμος

Μιλάνε για κλείσιμο του παράνομου τουρκικού προξενείου και λένε ότι θα καταγγείλουν με στοιχεία στον ΟΗΕ την Τουρκία για την αποσταθεροποιητική της δράση. Επίσης θα κλείσουν τα παράνομα νηπιαγωγεία που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό προξενείο και θα απαγορεύσουν την λήψη  χρημάτων από αυτό υπό οποιαδήποτε μορφή (δανείου η επιδόματος) από ιδιώτες

«Άμεση οριοθέτηση Α.Ο.Ζ. με την Κύπρο με την αρχή της μέσης γραμμής…

Επέκταση των Χωρικών μας Υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, σε όλα τα πελάγη μας και αντιστοίχιση με τον Εθνικό Εναέριο Χώρο…

Θα εφαρμόσει απαρεγκλίτως το Πρωτόκολλο της Κερκύρας που προβλέπει διευρυμένη Αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο…

Την αύξηση στης στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες για όλους τους πολίτες…

Την στρατολόγηση και του θήλυ προσωπικού».

Ξενοφοβία και οπλοκατοχή made in USA 

«Πρώτο μέτρο που θα ληφθεί και θα εκτονώσει αυτή την πρωτοφανή κατάσταση είναι η ΑΠΕΛΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ….

Ως συνέχεια του θεσμού «οικία-φρούριο» θα τροποποιήσουμε το νομικό πλαίσιο για την οπλοκατοχή από Έλληνες πολίτες με βάση τα αμερικανικά πρότυπα».

Παιδεία εθνικοσοσιαλιστική

«Η εκπαιδευτική διαδικασία θα είναι επικεντρωμένη στην Ελληνοχριστιανική αγωγή ως πρώτο βήμα αντίστασης στην πολιτισμική αλλοτρίωση που επιχειρείται από το Νηπιαγωγείο ακόμα…

Ιδιαίτερη όμως έμφαση θα δοθεί στα ιστορικά γεγονότα της Νεότερης Ελλάδος και τον αντίκτυπό τους στο σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι, τα οποία εντέχνως και μεθοδευμένα αποσιωπούνται από τους εχθρούς του Ελληνισμού: ο Μακεδονικός Αγώνας, ο θρίαμβος των Βαλκανικών Πολέμων 1912-1913, η χαμένη ευκαιρία της Βορείου Ηπείρου (1914), η Μεγάλη Ιδέα και η Μικρασιατική Καταστροφή, το Εθνικό κράτος του Ιωάννη Μεταξά, το Έπος του ’40, η γερμανική Κατοχή, τα Δεκεμβριανά, η ήττα των συμμοριτών στο Γράμμο και στο Βίτσι, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο…

Οι Πανεπιστημιακοί χώροι θα φυλάσσονται αποτελεσματικά…

Κατάργηση των κομματικών παρατάξεων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια».

Ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει

Όπως έχουμε ξαναπεί πολλές φορές, παρά τη μεγάλη νίκη που αποτέλεσε για το αντιφασιστικό κίνημα και την κοινωνία η καταδίκη της ΧΑ, ο κίνδυνος του νεοφασισμού δεν έχει τελειώσει. Μορφώματα σαν τα παραπάνω, που όπως δείχνει και το πρόγραμμά τους απειλούν να στραγγαλίσουν κάθε εργατικό και κοινωνικό δικαίωμα και κάθε ελευθερία για την πλειοψηφία της κοινωνίας, εξακολουθούν να τρέφονται από την κρίση, τη φτώχεια, τον φόβο, την έλλειψη πειστικής αντιπρότασης από τη μεριά της Αριστεράς. 

Είναι απαραίτητο το αντιφασιστικό κίνημα να απαντήσει ενωτικά και μαχητικά σε κάθε προσπάθεια επανεμφάνισης ακροδεξιών – φασιστικών μορφωμάτων, οργανώνοντας τον αγώνα στις γειτονιές, τους χώρους εργασίας, τα σχολεία και τις σχολές, τα γήπεδα, κλπ. Ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητη και η πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά και τρέφει τον φασισμό, το σύστημα των ανισοτήτων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.