7.10.21

Διεργασίες στον ακροδεξιό και νεοφασιστικό χώρο: η Χρυσή Αυγή και τα «παιδιά» τηςΒρισκόμαστε έναν χρόνο μετά την ιστορική απόφαση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης και της φυλάκισης 69 ηγετικών της στελεχών. Ήταν μια μέρα που ήδη έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία του αντιφασιστικού και του λαϊκού κινήματος. Το κίνημα πέτυχε να μπει στην φυλακή ως εγκληματική οργάνωση το μαζικότερο νεοναζιστικό κόμμα της Ευρώπης με ιστορία 40 χρόνων, κοινοβουλευτική παρουσία 7 χρόνων, που έφτασε μάλιστα να γίνει το τρίτο κόμμα στη Βουλή το 2015.
Παρά την τεράστια σημασία αυτής της νίκης, τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος με διαρκείς επιθέσεις φασιστών κυρίως στην Θεσσαλονίκη, δείχνουν με καθαρό τρόπο αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα τόνιζε από την πρώτη στιγμή: μια δικαστική απόφαση δεν αρκεί για να πούμε ότι τελειώσαμε με την ακροδεξιά και τον φασισμό στην Ελλάδα. Απαιτείται διαρκής παρουσία και πίεση του κινήματος και της κοινωνίας, προκειμένου να αποτραπεί η προσπάθειά τους να ανασυγκροτηθούν και να ανακάμψουν. 
Διαβάστε παρακάτω άρθρο για τις νεοφασιστικές ομάδες που δρουν το τελευταίο διάστημα, που φιλοδοξούν να ξαναχτίσουν τις δυνάμεις τους. 
Του Τάκη Γιαννόπουλου

 Ο χώρος της ακροδεξιάς και του νεοφασισμού στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση αναδιάταξης και έντονων πολιτικών διεργασιών. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο το τελευταίο διάστημα, μετά την εκπαραθύρωση της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή τον Ιούλιο του ’19, ή μετά την ιστορική της καταδίκη ως εγκληματική οργάνωση τον Οκτώβρη του ’20.

Οι συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, διασπάσεις, κοκ, είχαν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα και είχαν βασικά να κάνουν με ζητήματα τακτικής και στρατηγικής με στόχο να καλυφθεί από τα ακροδεξιά το τεράστιο πολιτικό κενό που όλοι πλέον διαπιστώνουν και που έγινε ακόμα μεγαλύτερο μετά την υποταγή και ενσωμάτωση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο κατεστημένο.

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Σταυρούπολη ανέδειξαν με εκκωφαντικό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στον χώρο των νεοφασιστικών ομάδων, του «ριζοσπαστικού εθνικισμού» όπως τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται, προκειμένου να κρύψουν το ότι είναι πατενταρισμένοι φασίστες. Αυτός ο χώρος έχει μια ιδιαίτερη σημασία για το ευρύτερο λαϊκό και αντιφασιστικό κίνημα, καθώς συνιστά μια άμεση απειλή σε μια σειρά χώρους και περιοχές όπου δρουν συγκροτημένες ομάδες κρούσης ή τάγματα εφόδου.

Όταν 30 ανήλικοι μαθητές δεν διστάζουν να επιτεθούν οργανωμένα, εξοπλισμένοι και με δολοφονικές προθέσεις απέναντι σε μαζικά κόμματα της Αριστεράς όπως το ΚΚΕ ή σε φοιτητικά σχήματα όπως τα ΕΑΑΚ, το καμπανάκι πρέπει να χτυπήσει και πρέπει να είναι διαπεραστικό σε πανελλαδικό επίπεδο.

Γιατί προφανώς οι 30 μαθητές δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν καθοδήγηση τόσο οργανωτική, όσο και πολιτική καθώς έντυσαν τις δράσεις τους με το πάγιο ιδεολογικό οπλοστάσιο και συνθήματα του φασισμού και της ακροδεξιάς. Αντικομουνισμός, ναζιστικοί χαιρετισμοί, εθνικισμός, οργανωμένα πεσίματα σε διαδηλωτές, εξοπλισμός με μαχαίρια, σουγιάδες, ναυτικές φωτοβολίδες, σιδερογροθιές κοκ.

Και όταν αυτά συμβαίνουν ακριβώς ένα χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, μπορούμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε ούτε καν αυτή η καταδίκη. Αν δεν είχε μπει στη φυλακή η ηγετική της ομάδα, αν δεν έκλειναν τα πάνω από 70 γραφεία της, οι δύο βδομαδιάτικες εφημερίδες της, το επίσημο site της και αν δεν έχανε οριστικά την κρατική χρηματοδότηση.

Δεν τελειώσαμε οριστικά με τη Χρυσή Αυγή

Κάτι ακόμη που αποκάλυψαν τα όσα έγιναν στη Σταυρούπολη είναι ότι όχι μόνο δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό αλλά δεν έχουμε τελειώσει ούτε καν με τη Χρυσή Αυγή.

Το σύνθημα ΕΛΛΑΣ Ή ΤΕΦΡΑ που αναρτήθηκε σε πανό κατάληψης του ΕΠΑΛ Ευόσμου είναι κλασικό σύνθημα της Χρυσής Αυγής. Το δελτίο τύπου του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής που έδινε συγχαρητήρια στους φασίστες της Σταυρούπολης αποκαλύπτει ότι η εγκληματική οργάνωση διαθέτει ακόμη νεολαία.

Έχει γραφεία και πολυχώρο-εθνικιστικό στέκι (το «ΣΑΡΙΣΑ» στην οδό Καζαντζάκη 4 στην Θεσσαλονίκη). Ετοιμάζεται να ανοίξει ανάλογο πολυχώρο και στην Αθήνα, διαθέτει διαδικτυακή εκπομπή (τα «Κρούσματα Αντίστασης») και τα φυλακισμένα μέλη της βγάζουν βιβλία και αρθρογραφούν στα site και τα μπλογκ που διατηρούν.

Η «ΣΑΡΙΣΑ» ήταν αυτή που διένειμε στις αρχές Οκτώβρη σε σχολεία της Πυλαίας, της Σταυρούπολης κτλ, προκηρύξεις που ουσιαστικά προετοίμαζαν το έδαφος για τα όσα ακολούθησαν.

Η σχετική ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων:

«πετυχαίνεις κνίτες και αναρχικούς και δεν αντέχεις την απλυσιά;

Σιχάθηκες τον καθηγητή που στάζει χολή για έθνος και φυλή;

Συγχαρητήρια! Είσαι και εσύ “μέλος εγκληματικής οργάνωσης” σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ»

Η Χρυσή Αυγή  έχει ακόμα επίσημα δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους με πρώτη και καλύτερη την Ουρανία Μιχαλολιάκου στον Δήμο της Αθήνας.

Πραγματοποιεί δημόσιες παρεμβάσεις και εμφανίσεις. Στην Αθήνα εμφανίστηκαν με πανό που στοχοποιούσε αριστερούς καθηγητές μπροστά από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σε μια σειρά γειτονιές πραγματοποιούν παρεμβάσεις ή συμμετέχουν σε φασιστοεπιτροπές δήθεν κατοίκων που πρόσφατα οργάνωσαν συγκεντρώσεις ενάντια στην περιοδεία της κούκλας Αμάλ. Συμμετείχαν σε τελετές στο Βίτσι, στις Θερμοπύλες και στον Μελιγαλά.

Στο φυσιολογικό ερώτημα «Μα μπορεί να τα κάνει αυτά μια εγκληματική οργάνωση;», αξίζει να δούμε πως απαντάνε οι ίδιοι μέσα από την ιστοσελίδα του Μετώπου Νεολαίας:

«Η Χρυσή Αυγή δεν διαλύθηκε/βγήκε εκτός νόμου;

Όχι, σε αντίθεση με την σκόπιμη παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τους εχθρούς μας, η Χρυσή Αυγή παραμένει ένα καθ’ όλα νόμιμο πολιτικό Κίνημα. Όπως θα διαπιστώσεις διαβάζοντας αυτήν την ιστοσελίδα διαθέτουμε χωρίς κανένα πρόβλημα δικούς μας χώρους δραστηριοτήτων, συνεχίζουμε την ποικίλη Εθνικιστική μας δράση ανεπηρέαστοι από τις οχλήσεις των υποχείριων του καθεστώτος και τέλος όποτε το επιθυμούμε μπορούμε να συμμετάσχουμε κανονικά στις εκλογές κάθε είδους»

Βασικά, και μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη, δηλαδή να γίνει η δίκη και σε δεύτερο βαθμό, αυτό που ισχύει είναι ότι ο Μιχαλολιάκος δεν εμφανίζεται σαν πρόεδρος ή γραμματέας του κόμματος. Γι’ αυτό άλλωστε έσπευσε ο ίδιος να υπογράφει πλέον τα κείμενά του ως «ιδρυτής Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή».

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

«Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών, στο οποίο συμπεριλήφθηκε και η τροπολογία με την οποία καθιερώνεται ασυμβίβαστο ως προς την κατοχή επιτελικής θέσης σε κόμματα, για πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί οριστικά.

Ουσιαστικά η τροπολογία προβλέπει μερική αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για τους καταδικασμένους πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής.

Στο πλαίσιο αυτό οι καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβληθείσας ποινής τους.

Δεν μπορούν επίσης να είναι υποψήφιοι στις εκλογές ως αρχηγοί κόμματος, διατηρούν πάντως το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι ως απλοί βουλευτές σε κάποιο κόμμα, ο αρχηγός του οποίου ωστόσο δεν θα πρέπει να έχει καταδικαστεί.

Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να απαγορευθεί πλήρως εφόσον προς το παρόν δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα.» 

Δηλαδή μπορεί η Χρυσή Αυγή να κατέβει στις επόμενες εκλογές με επικεφαλής τυπικά την Ουρανία ή την Ζαρούλια και ο Μιχαλολιάκος να είναι υποψήφιος βουλευτής και ουσιαστικά αρχηγός. Ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος μέσα από τη φυλακή δηλώνει:

«Από τις φυλακές Δομοκού τους στέλνω το μήνυμα και μαζί με εμένα και αγνοί Αγωνιστές από κάθε γωνιά της Ελλάδος, από την Κρήτη και την Μάνη μέχρι τον Έβρο, μήνυμα ότι η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ δεν τέλειωσε και δεν θα αργήσει η ώρα, που θα το διαπιστώσουν».

Τα αποπαίδια της Χρυσής Αυγής

Όμως δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή. Στη Σταυρούπολη και αλλού συμμετείχαν και άλλες ολιγομελείς ομάδες.Ήταν ο Ιερός Λόχος με κύρια βάση τη Θεσσαλονίκη, που οργανώνει τα Macedonian Pride και πρόσφατα μέλη του πέταξαν πέτρες στους διαδηλωτές του κινηματικού Pride της πόλης μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Συμμετείχαν προφανώς και χούλιγκαν οπαδοί ομάδων της πόλης καθώς και άλλες περιθωριακές κινήσεις.

Στην Αθήνα δρα η Propatria, τα μέλη της οποίας αυτοπροσδιορίζονται ως αυτόνομοι εθνικιστές. Το 2018 συμμετείχαν σε φασιστικό συνέδριο και διαδήλωση στο Βερολίνο δηλώνοντας ότι «στις 9 Μάη του 1945 δεν ηττήθηκε η Γερμανία αλλά η Ευρώπη των Εθνών».

Κασιδιάρης και Λαγός

Υπάρχει επίσης το κόμμα Κασιδιάρη οι «Έλληνες για την Πατρίδα» που επίσης έδωσε συγχαρητήρια στους νεοναζί της Σταυρούπολης. 

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ακόμα:

«…Για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης είδαμε ένοπλες ομάδες κομμουνιστών και αριστεριστών να πολιορκούν σχολικό συγκρότημα, να απειλούν και να εκφοβίζουν Έλληνες μαθητές με την απόλυτη ανοχή της Αστυνομίας…»

Το κόμμα του Κασιδιάρη προσπαθεί να εμφανίσει ένα πιο light προφίλ από την Χρυσή Αυγή παρουσιάζοντας όσο πιο ραφιναρισμένα μπορεί παρόμοιες θέσεις για τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους κτλ. Μαζί με τη Χρυσή Αυγή είναι τα μόνα κόμματα του νεοφασιστικού χώρου που καταγράφονται δημοσκοπικά με ποσοστά 1-1.5%.

Συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις των αντιεμβολιαστών και ο Κασιδιάρης ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στη ΔΕΘ στις 11/9.

Και ο Κασιδιάρης, όπως ο Μιχαλολιάκος, εμφανίζεται πια ως ιδρυτής και όχι ως πρόεδρος του κόμματος προκειμένου να διασφαλίσει την κάθοδό του στις εκλογές.

Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΥΝ)

Ο έτερος της παρέας Γιάννης Λαγός, διατηρεί το κόμμα του, την ΕΛΑΣΥΝ, έχοντας δώσει την προεδρία στον Γ. Ζωγράφο προκειμένου αυτός να εμφανίζεται ως ανεξάρτητος ευρωβουλευτής θέλοντας να παίξει ρόλο στις εξελίξεις.

Πρόσφατα η ΕΛΑΣΥΝ ανακοίνωσε ότι: «ο Γιάννης Λαγός εκλέχτηκε επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συνασπισμού εθνικιστικών κομμάτων APF» (Συμμαχία για την Ειρήνη και την Ελευθερία).

Την ίδια θέση κατείχε προηγούμενα ο Ζαν Μαρί Λεπέν ενώ στη Συμμαχία συμμετέχουν ακροδεξιά κόμματα. Συμμετείχε και η Χρυσή Αυγή ως το 2017.

Η ΕΛΑΣΥΝ δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Μέλη της συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για την Αμάλ, τις αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις και σε κάθε λογής ξενοφοβικές δράσεις πανελλαδικά.

Μαθήματα από το παρελθόν

Η μέχρι στιγμής καταγραφή αφορά το κομμάτι που έχει πιο άμεση σχέση με τον νεοφασιστικό χώρο και τα απόνερα που άφησε η παρουσία της Χρυσής Αυγής στα πράγματα όλη την προηγούμενη περίοδο. 

Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι η οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις της πανδημίας, το προσφυγικό ζήτημα, το πολιτικό κενό στον χώρο της Αριστεράς, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν την ακροδεξιά και τον νεοφασισμό στην Ελλάδα και διεθνώς.

Το θέμα είναι να μην περιμένουμε να αντιδράσουμε μαζικά μόνο όταν έχουμε επιθέσεις ή νεκρούς. Θυμίζουμε ότι η επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα ήταν το προοίμιο για την δολοφονία Φύσσα 5 μέρες αργότερα. 

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα εξελιχτούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και τώρα.

Αλλά όταν οι φασίστες χτίζουν ξανά δυνάμεις στη νεολαία σημαίνει ότι επιχειρούν να επαναλάβουν το πείραμα του 2007-2009 δηλαδή της συστηματικής δουλειάς στα σχολεία, στα γήπεδα κοκ, τη στρατολόγηση των πιο νταήδων, τη μετατροπή υποβαθμισμένων περιοχών σε άβατα και κάστρα των φασιστών, το χτίσιμο πολιτικής και εκλογικής επιρροής ανάμεσα σε λαϊκά στρώματα.

Αυτό προσπαθούν να κάνουν τώρα στη Σταυρούπολη, τον Εύοσμο και αλλού. Αισθάνονται ότι στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ισχυροί λόγω του Μακεδονικού, της πανδημίας, των σχέσεων με την Εκκλησία κτλ.

Τώρα όμως πια όλοι οφείλουν «να ξέρουν». Και δεν πρέπει να το αφήσουμε να ξανασυμβεί. Ασφαλώς οι μαζικές, ενωτικές πορείες όπως η φετινή για τον Π. Φύσσα στο Κερατσίνι ή η πρόσφατη στη Σταυρούπολη είναι απαραίτητες. Όμως δεν αρκούν. Χρειάζεται να πείσουμε και να εξοπλίσουμε πολιτικά την νεολαία και την κοινωνία απέναντι στα φασιστικά και ακροδεξιά αφηγήματα. Να προστατεύσουμε οργανωμένα και σχεδιασμένα τον καθένα και την καθεμία που απειλείται ή κινδυνεύει από τα τάγματα εφόδου παλιά και νέα. 

Να θυμηθούμε ότι έτσι βάλαμε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη φυλακή και διαλύσαμε άβατα τύπου Αγίου Παντελεήμονα. Δεν πρέπει να αφήσουμε να δημιουργηθούν νέα στην Σταυρούπολη, στον Εύοσμο και αλλού.

Αυτή τη φορά τα μαχαίρια δεν πρέπει να βρουν τον στόχο τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.