4.10.21

Έξω οι φασίστες από τα σχολεία – Ποτέ ξανά φασισμός

 


Διαβάστε παρακάτω αντιφασιστική ανακοίνωση της Νεολαίας Ξεκίνημα που μοιράζει αυτές τις μέρες σε σχολεία και χώρους νεολαίας, με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.


Τα γεγονότα στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης δείχνουν γιατί η μάχη ενάντια στον φασισμό δεν τελείωσε με την καταδίκη και τη φυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται ξανά και πρέπει να κινητοποιηθούμε μαζικά αν δεν θέλουμε να έχουμε νέες δολοφονίες σαν αυτές του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. 





Τι έγινε στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης;

Στις 22/9 τρεις φοιτητές πήγαν έξω από το σχολείο για να μοιράσουν ανακοίνωση για τις συνέπειες της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης. Μαθητές και φασίστες εξωσχολικοί τους επιτέθηκαν, χτυπώντας έναν από αυτούς.

Στις 28/9 οι φοιτητικοί σύλλογοι κάλεσαν αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το σχολείο για να καταγγείλουν τη δράση των φασιστών στο ΕΠΑΛ. Φασίστες που είχαν κινητοποιηθεί από αρκετές γύρω περιοχές της Θεσσαλονίκης μπήκαν στο σχολείο και το χρησιμοποίησαν σαν ορμητήριο για να χτυπήσουν με ρόπαλα, σιδερογροθιές, μολότωφ και μαχαίρια τους φοιτητές. Η αστυνομία σφύριζε αδιάφορα όσο οι φασίστες έμπαιναν με καλυμμένα τα πρόσωπα στο σχολείο και δεν έκανε τίποτε για να τους σταματήσει για αρκετή ώρα αφότου είχαν ξεκινήσει την επίθεση. Αντιθέτως έριχνε χημικά στους φοιτητές. Δύο φοιτητές μεταφέρθηκαν με κακώσεις στο κεφάλι στο νοσοκομείο. 

Στις 29/9 επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό, ενώ οι φασίστες χτύπησαν άγρια και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο μαθητές που εκφράστηκαν ανοιχτά εναντίον τους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας όμως, δόθηκε μια ισχυρή απάντηση στη δράση των φασιστών, με 4.000-5.000 ανθρώπους να συγκεντρώνονται για να καταγγείλουν τον φασισμό και να σπάσουν τον τρόμο.

Οι μαθητές του ΕΠΑΛ καταγγέλλουν ότι οι φασίστες μαθητές είναι 30-40 σε σύνολο 1200. Έχουν όμως καταφέρει να σπείρουν το τρόμο γιατί είναι οπλισμένοι, επιτίθενται όλοι μαζί σε όποιον λέει κάτι με το οποίο διαφωνούν. Επίσης έχουν βοήθεια από φασίστες μεγαλύτερης ηλικίας που όπως αποκαλύφθηκε είναι γνωστοί Χρυσαυγίτες της Θεσσαλονίκης.  

Όπλα βρέθηκαν τόσο στα σπίτια κάποιων από τους μαθητές-φασίστες που η αστυνομία αναγκάστηκε να συλλάβει, όσο και σε κρυψώνες μέσα στο σχολείο. Είναι ξεκάθαρο ότι ο φασισμός δεν είναι μια ακόμα «ιδεολογία», είναι μια θανάσιμη απειλή. Κανείς δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνος του, χρειάζεται αλληλεγγύη και οργάνωση.

Η επίθεση στη Σταυρούπολη δεν ήταν η πρώτη. Φασίστες είχαν επιτεθεί πρόσφατα και στο Pride (παρέλαση περηφάνιας ΛΟΑΤΚΙΑ ατόμων) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στην Αθήνα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες επιθέσεις σε πρόσφυγες και μετανάστριες/στες. Δεν ήταν και η τελευταία – ακολούθησαν τα γεγονότα στο ΕΠΑΛ Ευόσμου και στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης.

Ποιον εξυπηρετούν πραγματικά οι φασίστες;

Μιλούν στο όνομα της «πατρίδας» αλλά χαιρετάνε ναζιστικά. Παρουσιάζονται ως «αντισυστημικοί», όμως οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής και όλα τα παρακλάδια τους (το νέο κόμμα του Κασιδιάρη, ο Ιερός Λόχος κλπ), εξυπηρετούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Όταν ήταν στη Βουλή, υπερψήφιζαν όλα τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα κέρδη και τα προνόμια των μεγαλοεπιχειρηματιών που κερδοσκοπούν σε βάρος μας. Εκτός Βουλής εξαπέλυαν και συνεχίζουν να εξαπολύουν δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε μετανάστριες/τες, ΛΟΑΤΚΙΑ άτομα, εργαζόμενες/ους που διεκδικούν και νέες/ους που ενεργά αμφισβητούν το σύστημα. Οι φασίστες δεν χτυπάνε το σύστημα. Αντιθέτως το προστατεύουν χτυπώντας τα θύματα αυτού του συστήματος – του καπιταλισμού. 

Η αστυνομία κάνεις στους φασίστες συνεχώς τις πλάτες – άλλωστε στις εκλογές ο αριθμός των αστυνομικών που ψηφίζει Χρυσή Αυγή έχει φανεί ότι είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με την υπόλοιπη κοινωνία. Και όταν τελικά συλλαμβάνουν κάποιους φασίστες, όπως έγινε στην περίπτωση της Σταυρούπολης, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην πίεση του αντιφασιστικού κινήματος και του προοδευτικού κόσμου.

Δεν θα περάσει ο Φασισμός

Αυτό που σταμάτησε τη δράση και την εκλογική άνοδο της Χρυσής Αυγής τα προηγούμενα χρόνια ήταν το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα. Οι αντιφασιστικές επιτροπές στις γειτονιές, οι εκστρατείες ενημέρωσης, οι εκδηλώσεις, οι μαζικές πορείες. Αυτά ανέκοψαν τις επιθέσεις τους, αυτά πίεσαν την κυβέρνηση και το δικαστικό σύστημα να βάλουν τους Βουλευτές και τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής στη φυλακή. 

Αυτά πρέπει να ξανακάνουμε και σήμερα πριν προλάβουν να δυναμώσουν ξανά. 

Συμμετέχουμε σε οργανώσεις που παλεύουν ενάντια στο φασισμό. 

Φτιάχνουμε αντιφασιστικές επιτροπές στα σχολεία και τις γειτονιές μας. 

Κάνουμε ενημερωτικές εκστρατείες για το τι είναι πραγματικά ο φασισμός. 

Δείχνουμε αλληλεγγύη και προστατεύουμε η μία την άλλη / ο ένας τον άλλον. 

Απαντάμε με μαζικές κινητοποιήσεις όπως αυτή των 4.000 στη Σταυρούπολη και των πάνω από 50.000 την ημέρα που η Χρυσή Αυγή μπήκε φυλακή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.