5.9.21

Ένας (ακόμα) ακροδεξιός στο Υγείας για να «κάνει τη δουλειά»

 



Γράφει: Γιάννος Νικολάου

Στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη κυριάρχησε το παρασκήνιο γύρω απ’ την αρχική υπουργοποίηση και στη συνέχεια παραίτηση του Ε. Αποστολάκη. Ωστόσο η τοποθέτηση του ακροδεξιού – πρώην στελέχους του ΛΑΟΣ που ζητούσε να υπάρξουν νεκροί στα σύνορα – Θάνου Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας αποτελεί τεράστια πρόκληση όχι μόνο για τους υγειονομικούς αλλά για όλους τους εργαζόμενους.

Την αρχή είχε κάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης τον οποίο διαδέχθηκε ο Μάκης Βορίδης, που βρέθηκαν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αφήνοντας συντρίμμια. Οι εξοργιστικές δηλώσεις του Γεωργιάδη «Μη μου παίρνει η τρόικα τη δόξα των απολύσεων» και «Αν χρειαστεί να κλείσω Νοσοκομεία θα τα κλείσω» που τελικά έγιναν πράξη, δείχνουν τους απώτερους στόχους της ΝΔ που «κρύβει» η υπουργοποίηση Πλεύρη. Και επειδή ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες, ας θυμηθούμε ότι εκείνη την περίοδο νομικός σύμβουλος του Γεωργιάδη δεν ήταν άλλος από τον Θ. Πλεύρη!

Με αυτές τις πολιτικές οδήγησαν το ΕΣΥ στα σημερινά μαύρα χάλια, που αδυνατεί ολοκληρωτικά να ανταπεξέλθει στις κρίσιμες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία. Παρά τις χιλιάδες των νεκρών η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ενισχύσει τη δημόσια Υγεία – αντίθετα, μειώνει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό, σχεδιάζει συγχωνεύσεις ή/και κλείσιμο νοσοκομείων και χρησιμοποιεί τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (κάτω από 10% του συνόλου των υγειονομικών) σαν εξιλαστήρια θύματα για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες, να πολώσει την κοινωνία, να διχάσει τους εργαζόμενους και  να στρέψει ένα κομμάτι τους ενάντια σε άλλο.

Η χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία.

Την ώρα που περίπου 10.000 εργαζόμενοι σε δομές υγείας και πρόνοιας που δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεώνονται να απομακρυνθούν από τα νοσοκομεία με αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα σημαντικά κενά που προκαλούνται από την απόφασή της με την προσφιλή της μέθοδο: της ιδιωτικές εργολαβίες! Αυτό προβλέπει η 1η νομοθετική ρύθμισηπου έχει υπογραφή Πλεύρη και αφορά σε μη υγειονομικό προσωπικό, δίνοντας την ευκαιρία σε εργολάβους να πατήσουν ακόμα πιο βαθιά στο ΕΣΥ, για να βγάλουν ακόμη περισσότερα κέρδη.

Για το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό προβλέπονται 3μηνες συμβάσεις, για τις οποίες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) πολύ σωστά εκτιμάειότι δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν ενδιαφέρον από υποψηφίους, θα καθυστερήσουν να πληρωθούν οι θέσεις και, το πιο σημαντικό, μέχρι να εκπαιδευτούν θα έχουν λήξει οι συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή που είναι κατανοητό ότι εργαζόμενοι σε δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούσαν απλά να μην βρίσκονται στην 1η γραμμή αλλά  να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις και καθήκοντα (προσωρινά και ασφαλώς χωρίς καμία δυσμένεια) η κυβέρνηση βρίσκει την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή της. Αντί να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι έτσι κι αλλιώς τεράστιες ελλείψεις, η κυβέρνηση προχωρά σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι βγαίνουν σε αναστολή.

Οι ίδιοι γιατροί και νοσηλευτές τους οποίους ακόμα και οι υποστηριχτές της κυβέρνησης χειροκροτούσαν απ’ τα μπαλκόνια, οι οποίοι εδώ και 19 μήνες δίνουν μέρα-νύχτα τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, τώρα είναι δακτυλοδεικτούμενοι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου να δηλώνει ότι «Δεν είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουν στην εργασία μετά την αναστολή ακόμα κι αν εμβολιαστούν». Αν και η ΝΔ έσπευσε να «μαζέψει» αυτή τη δήλωση, δείχνει ωστόσο τις εκδικητικές διαθέσεις της κυβέρνησης ενάντια στους υγειονομικούς (όπως και απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων).

Και βέβαια υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα των εργαζομένων που απειλούνται με αναστολή εργασίας γιατί παρότι έχουν εμβολιαστεί αρνούνται (πολύ σωστά) να καταθέσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στα πλαίσια του αγώνα που δίνεται.

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Ασκληπιείο Βούλας, Δέσποινα Τοσονίδουαναφέρει τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο και τον παραλογισμό της κυβέρνησης που επικαλείται τη δημόσια Υγεία, όταν για μήνες εργαζόμενοι ζητούν μάσκες για να προστατευθούν από τον κορονοϊό και η διοίκηση τους αγνοεί.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι και η σύσσωμη παραίτηση και των 5 γιατρών της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Ρεθύμνου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις τεράστιες ελλείψεις και την ανάληψη καθηκόντων πέραν των αρμοδιοτήτων τους – κάτι που είναι επισφαλές για την ίδια την υγεία των νοσηλευόμενων.

Την ώρα που οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει να γεμίζουν επικίνδυνα βρισκόμαστε και πάλι στο «σημείο μηδέν», καθώς οι εδώ και μήνες εκκλήσεις των υγειονομικών για αποφασιστική ενίσχυση της Υγείας με μαζικές προσλήψεις, γενναία αύξηση χρηματοδότησης, άνοιγμα νέων ΜΕΘ κλπ έχουν πέσει στον βρόντο.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, γίνονται καθημερινά κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας, για να ανακληθούν οι αποφάσεις για αναστολή εργασίας όσων εργαζομένων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν σημαντική συμμετοχή, δείχνοντας τις διαθέσεις που υπάρχουν στον κλάδο, αν και οι δυσκολίες για να κινητοποιηθεί μαζικά είναι μεγάλες, λόγω της κατάστασης στα νοσοκομεία με τον κορονοϊό.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι κινητοποιήσεις και οι στάσεις που καλεί η ΠΟΕΔΗΝ και τα υπόλοιπα σωματεία των υγειονομικών ενάντια στις αναστολές εργασίας και τις ενδεχόμενες απολύσεις, δεν έχουν καμία σχέση με ακροδεξιές-σκοταδιστικές συγκεντρώσεις αρνητών των εμβολίων και του κορονοϊού. Η θέση των Υγειονομικών «όχι στην υποχρεωτικότητα – ναι σε καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού», μαζί με τα υπόλοιπα αιτήματα για προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία, ενίσχυση του ΕΣΥ κλπ χρειάζονται τη στήριξη της κοινωνίας και την κινητοποίηση της Αριστεράς. Με στόχο

  • να διευρυνθούν οι κινητοποιήσεις,
  • να μη χαθεί καμία θέση εργασίας,
  • για την ουσιαστική ενίσχυση της δημόσιας Υγείας –
  • ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης και του νέου ακροδεξιού Υπουργού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.