13.7.21

Για την κατάσχεση του Geo Barents από τις Ιταλικές Αρχές

 


🛑‼️ Μετά από 14 ώρες εξοντωτικού ελέγχου, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να κατασχέσουν το καινούριο διασωστικό καράβι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, «Geo Barents», μετά το πρώτο του ταξίδι στην Μεσόγειο.
Το έγκλημα του;
Το πλήρωμα διέσωσε 410 ανθρώπους από πνιγμό και από τα βασανιστήρια στα λιβυκά κέντρα κράτησης.
Το Geo Barents είναι μακράν το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο διασωστικό καράβι που έχει βγει ποτέ στην θάλασσα, παρόλ αυτά οι αρχές βρήκαν-ή μάλλον εφηύραν-«τεχνικές παρατυπίες».
Μας λένε ότι το πλοίο δεν είναι ασφαλές για τους πρόσφυγες (!), άρα πρέπει να το κρατήσουν.
Στην μετά Σαλβίνι εποχή, αυτός είναι πλέον ο πιο ανώδυνος πολιτικά και αθόρυβος κοινωνικά τρόπος ποινικοποίησης της διάσωσης.
Από το 2019 έως σήμερα, το ιταλικό κράτος έχει κατασχέσει συνολικά 13 καράβια του πολιτικού στόλου διάσωσης. Αυτό ισοδυναμεί με 1.078 ημέρες θαλάσσιου μπλόκου, όπου εκατοντάδες διασώστες εμποδίζονται από το να σώζουν ζωές στη θάλασσα.
Αυτή την στιγμή, 5 διασωστικά πλοία βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση, την ώρα που σχεδόν καθημερινά μαθαίνουμε για αόρατα ναυάγια στην κεντρική Μεσόγειο.
Την τελευταία βδομάδα, δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται σε ανεξάρτητα περιστατικά στα ανοιχτά της Τυνησίας, στα ανοιχτά της Ιταλίας και στα ανοιχτά της Λιβύης, ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν επιστραφεί με την βία στα κέντρα των συμμοριών της Λιβύης.

Από το facebook toy Ιάσωνα Αποστολόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.