24.7.21

«Ο καταυλισμός της ντροπής» στη Σάμο μέσα από τον φακό του Al Jazeera



«Οι εικόνες που αντικρίσαμε εξηγούν για ποιο λόγο οι αρχές δεν θέλουν να βιντεοσκοπείται το οτιδήποτε στη Σάμο. Μετά από πέντε ημέρες ένα πράγμα ήταν σαφές: Ήμασταν ανεπιθύμητοι σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στον καταυλισμό» σημειώνει η κινηματογραφική ομάδα του Al Jazeera, που αναδεικνύει τις ντροπιαστικές και απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι πρόσφυγες που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου με την ταινία μικρού μήκους «The Shameful Camp».

«Στα τέλη του 2020, μια ομάδα πήγε στη Σάμο προκειμένου να συναντήσει μερικούς από τους ανθρώπους που διαμένουν στον καταυλισμό, ελπίζοντας ότι η δοκιμασία τους βρίσκεται προς το τέλος της. Οι αρχές δεν μας επέτρεψαν την είσοδο στον χώρο, ισχυριζόμενες πως αυτό συμβαίνει λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας. Ωστόσο βλέπαμε εκατοντάδες ανθρώπους να μπαινοβγαίνουν στον καταυλισμό κάθε μέρα» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι δημιουργοί της ταινίας «The Shameful Camp», που έδωσε στη δημοσιότητα το  διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Al Jazeera, με τους δημιουργούς της ταινίας να καταγγέλλουν πως οι αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν επανειλημμένως να τους απομακρύνουν ακόμη και από τον περιβάλλοντα χώρο του ΚΥΤ, ο οποίος θεωρητικά είναι δημόσιος, παρεμποδίζοντας το έργο τους και υποχρεώνοντάς τους να μεταβούν στο αστυνομικό τμήμα για εξακρίβωση στοιχείων.




«Το ελληνικό νησί της Σάμου βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα μακριά από την τουρκική ακτή, γεγονός που το καθιστά προορισμό για πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν σε αυτό στεγάζονται μέσα και γύρω από ένα στρατόπεδο κοντά στο Βαθύ, την πρωτεύουσα του νησιού. Μερικοί βρίσκονται εκεί για χρόνια, περιμένοντας να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των εγγράφων τους μέσω της βασανιστικά αργής ελληνικής γραφειοκρατίας» υπογραμμίζει το Al Jazeera.

 

 


«Τι συμβαίνει σε αυτό το μέρος και θέλουν να το κρατήσουν κρυφό από τον κόσμο;» διερωτώνται οι δημιουργοί, συμπληρώνοντας πως φορείς και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εντός του ΚΥΤ συνέβαλαν σημαντικά στην ολοκλήρωση της ταινίας με φωτογραφίες και βίντεο που αναδεικνύουν με τον πιο παραστατικό τρόπο τι ακριβώς διαδραματίζεται μέσα στον καταυλισμό.

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τρομακτικές. Στον επίσημο καταυλισμό, οι άνθρωποι διαμένουν και κοιμούνται σε επικίνδυνα υπερπλήρη κοντέινερ. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναγκάζονται να στήσουν σκηνές ή να χτίσουν προσωρινά καταφύγια στην ανεπίσημη “ζούγκλα”, η οποία περιβάλλει το αρχικό συγκρότημα σε μια πλαγιά που βρίσκεται πλήρως εκτεθειμένη. Οι εικόνες που αντικρίσαμε εξηγούν για ποιο λόγο οι αρχές δεν ήθελαν να βιντεοσκοπηθεί το οτιδήποτε στη Σάμο.  Μετά από πέντε ημέρες βιντεοσκόπησης, ένα πράγμα ήταν σαφές: Ήμασταν ανεπιθύμητοι σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στον καταυλισμό» καταλήγουν.


Πηγη:The Press Project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.